Историја националних мањина на подручју општине Прњавор

Крајем 19. вијека, простор општине Прњавор тада ријетко насељен,  настањује становништво из Источне и Централне  Европе. Посредством масовних миграција, а захваљујући политици Аустроугарске, општина Прњавор поприма физиономију мултиетничког простора. Према неким подацима, крајем 20. вијека, на подручју општине Прњавор  било је настањено око 20 различитих етничких група, те је Прњавор с правом био прозван „Мала Европа“ или „Европа у маломе“ . Први досељавају Италијани, 1881.године и насељавају општинско село Штивор. У јесен 1894. године у Маћино Брдо стижу Чеси и према неким свједочењима доносе по први пут кромпир и поједине сорте воћа у Босну и Херцеговину. Подручје бившег прњаворског среза 1892. године настањују Пољаци. По завршетку Другог свјетског рата Влада Пољске је позвала Пољаке који су мигрирали из земље да се врате. Напуштајући Прњавор, говорили су: „Ми смо људи са два срца, једно нам је у Пољској, а друго у распјеваној Босни”. Прве њемачке породице простор општине Прњавор населиле су 1888. године, а десет година касније ове просторе почели су насељавати Украјинци. Насељавање Мађара трајало је од 1900. до 1910. године. Не постојe тачни подаци о времену досељавања Рома, али постоји податак да су Роми на подручје Балкана доселили прије више од 700 година, о чему свиједоче и стари надгробни споменици.  У мањем броју, подручје општине насељено је Словацима, Словенцима, Русима, Русинима и припадницима других народа. Народи су долазили у коњским запрегама доносећи са собом различиту етнологију и етнографију и остављајући заувијек утиснут печат својих обичаја, језика и културе. Заједнички живот на овим просторима, често обиљежен и бурним догађањима, ипак је сачувао амбијент уважавања и толеранције, који је већ деценијама карактеристика Прњавора. Зато с поносом и данас носимо надимак „Мала Европа“.

Националне мањине данас

По попису који је проведен 2003. године, у Прњавору живи 1452 припадника националних мањина, што чини 10% од укупног броја националних мањина у Републици Српској.  Националне мањине у Прњавору уживају подршку општине Прњавор у виду финасирања манифестација и пројеката које организовано спроводе дјеловањем кроз своја удружења.

Фестивал националних мањина општине Прњавор „Мала Европа“ је манифестација међународног карактера на којој учествују културно-умјетничка друштва из цијеле Републике Српске и Босне и Херцеговине, земаља региона, матичних земаља припадника националних мањина (Чешка, Пољска, Италија, Украјина), те земаља чланица Европске Уније. Фестивал посјети најмање 2000 посјетилаца из земље и иностранства, а гости фестивала су и високи функционери (представници извршне власти) из Републике Српске  и Босне и Херцеговине и земаља региона, амбасадори матичних земаља припадника националних мањина које живе на подручју општине Прњавор, те представници и чланови удружења националних мањина из земље и иностранства, као и представници Савјета Европе.

Основни циљ Фестивала националних мањина општине Прњавор „Мала Европа“ јесте промоција и очување традиције, културе, језика и обичаја националних мањина са подручја општине Прњавор, те промоција љепоте заједништва и различитости карактеристичних за општину Прњавор, као и успостављање нових и јачање већ постојећих веза са матичним земљама припадника националних мањина са подручја општине.

Важан аспект фестивала је промоција општине Прњавор, али и региона, посебно општина бањалучке регије, у туристичком, културном и пословном  смислу, с обзиром на чињеницу да су гости фестивала организоване групе туриста из Чешке, Пољске, Украјине и Италије, те земаља региона. На фестивалу се, поред плесова и игара карактеристичних за припаднике националних мањина и њихових матичних земаља представљају стари занати и гастрономски специјалитети традиционалних кухиња наведених земаља. У склопу фестивала организују се и посјете познатим туристичким дестинацијама на подручју општине Прњавор и сусједних општина, због чега ова манифестација има позитиван утицај на промоцију и развој туризма цијеле регије.

Општина Прњавор наведену манифестацију организује у сарадњи са Савезом националних мањина општине Прњавор и појединачним удружењима националних мањина са подручја општине (удружење Пољака, Чеха, Украјинаца, Италијана, Рома и Црногораца).

Фестивал се одржава у љетњем периоду.

На подручју општине Прњавор активно дјелује сљедећа удружења националних мањина:

УКПД „Тарас Шевченко“, предсједник – Ивица Кулена
Тел: +387 (0)66/808-924

Удружење Украјинаца „Залтни Клас“, предсједник – Михал Хемун
Тел: +387 (0)66-749-004
Имејл: [email protected]

КПУУ „Червона Калена“ Насеобина Лишња, предсједник – Перица Прецеп, Mилојко Калаба

Тел: +387 (0)66/072-736

Удружење Италијана Штивор, клуб Трентини предсједник – Фрањо Ровер
Тел: +387 (0)65/750-743
Имејл: [email protected]

Удружење Чеха „Чешка беседа“ Маћино Брдо, предсједница – Зденка Хајек
Тел: +387 (0)65-421-029
Имејл: [email protected]

Удружење Пољака и пријатеља „Болеславиец“ , предсједник – Игор Кањски
Тел: +387 (0)66-850-412
Имејл: [email protected]

„Удружење Рома општине Прњавор“ , предсједник – Ненад Мирковић
Тел.: +387 (0)65-773-615
Имејл: [email protected]

Удружење „Ромска дјевојка-Романи ћеј“ Долине, предсједник – Сњежана Мирковић

Тел.: +387 (0)66/426-659

Имејл:[email protected]

Удружење Црногораца „Ловћен“ Прњавор, предсједник – Предраг Мирановић

Тел.: +387 (0)65/693-988

Имејл: [email protected]