RASPISANI KONKURSI ZA RASPODJELU SREDSTAVA OD IGARA NA SREĆU U OBLASTI PORODICE, OMLADINE I SPORTA

Na osnovu čl. 6. i 7. Uredbe o kriterijumima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele sredstava od igara na sreću („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 111/20), člana 4. Pravilnika o posebnim kriterijumima i postupku za raspodjelu sredstava od igara na sreću („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 120/20) i člana 2. Metodologije upravljanja grantovima za programe i projekte koji se finansiraju ili sufinansiraju sredstvima iz Budžeta Republike Srpske, Ministarstvo porodice, omladine i sporta objavljuje:
1. Konkurs za raspodjelu sredstava od igara na sreću u 2022. godini u oblasti porodice
2. Konkurs za raspodjelu sredstava od igara na sreću u 2022. godini u oblasti omladine
3. Konkurs za raspodjelu sredstava od igara na sreću sportskim organizacijama (klubovima) Republike Srpske i sportistima pojedincima u pojedinačnim sportovima u 2022. godini.
Konkursi su objavljeni danas, 29. avgusta 2022. godine, u dnevnom listu „Glas Srpske“ kao i na internet stranici Ministarstva porodice, omladine i sporta (www.vladars.net –>  Ministarstvo porodice, omladine i sporta –> Konkurs za raspodjelu sredstava od igara na sreću u 2022. godini), gdje možete preuzeti sve potrebne obrasce i konkurs.
Konkurs za raspodjelu sredstava od igara na sreću u 2022. godini u oblasti porodice
Na konkurs za raspodjelu sredstava od igara na sreću po programima i projektima koji se odnose na oblast porodice mogu se prijaviti organizacije koje svojim radom doprinose stvaranju uslova za sprovođenje mjera populacione politike i podrške porodici i koje su dostavile finansijske izvještaje o namjenskom utrošku sredstava odobrenih od strane Ministarstva u 2021. i 2022. godini, ukoliko su finansirane od strane Ministarstva.
Konkurs za raspodjelu sredstava od igara na sreću u 2022. godini u oblasti omladine
Na konkurs za raspodjelu sredstava od igara na sreću po programima i projektima koji se odnose na oblast omladine mogu se prijaviti organizacije koje su, do dana objave konkursa, upisane u Omladinski registar i prijavile sve naknadno upisane statusne promjene odobrene kod nadležnog organa te koje su dostavile finansijske izvještaje o namjenskom utrošku sredstava odobrenih od strane Ministarstva u 2021. i 2022. godini, ukoliko su finansirane od strane Ministarstva.
Konkurs za raspodjelu sredstava od igara na sreću sportskim organizacijama (klubovima) Republike Srpske i sportistima pojedincima u pojedinačnim sportovima u 2022. godini
Sportski klubovi Republike Srpske i sportisti pojedinci u pojedinačnim sportovima koji sportskim rezultatima u 2022. godini do dana objavljivanja ovog konkursa ispunjavaju uslove iz tačke 1. Konkursa.
Sportski klubovi koji su upisani u Registar sportskih organizacija i drugih organizacija u oblasti sporta koji se nalaze u evidenciji Ministarstva porodice, omladine i sporta do dana završetka konkursa.
Sportski klubovi i sportisti pojedinci koji su dostavili finansijske izvještaje o namjenskom utrošku sredstava odobrenih od strane ministarstva u 2020. i 2021. godini ukoliko su finansirani od strane Ministarstva.
Svi konkursi otvoreni  su  30 dana od dana objavljivanja, a ministar zadržava pravo njegovog poništenja usljed nepredviđenih budžetskih ograničenja.
Detaljne informacije možete pronaći na sajtu ministarstva.

NA PODRUČJU OPŠTINE PRNjAVOR SUTRA DAN ŽALOSTI

Zbog tragično nastradalih sugrađanki (majke i djevojčice) u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na magistralnom putu Klašnice – Prnjavor u naseobini Lišnja, Načelnik opštine proglašava Dan žalosti u ponedjeljak, 29. avgust, na dan sahrane nastradalih.
Dan žalosti obilježava se spuštanjem zastave na pola koplja na zgradama Opštinske uprave opštine Prnjavor, javnih preduzeća i ustanova. Na javnim mjestima neće se održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera.
Pozivamo fizička i pravna lica koja obavljaju ugostiteljsku djelatnost, kao i medije koji djeluju na području opštine, da svoje poslovanje prilagode Danu žalosti.
Načelnik opštine, Darko Tomaš izražava iskreno žaljenje i upućuje saučešće porodici Dević.

SUBVENCIONISANjE TROŠKOVA KOMUNALNIH VODNIH USLUGA

Opštinska uprava opštine Prnjavor poziva porodice sa četvoro i više djece, korisnike prava dodatka na djecu u porodicama u kojima su oba roditelja nezaposlena i stara lica bez primanja i porodičnog staranja, da podnesu zahtjev za ostvarivanje prava na subvencionisanje troškova vodnih usluga.

Zahtjev se podnosi JU Centar za socijalni rad Prnjavor. Uz zahtjev za ostvarivanje prava na subvenciju potrebno je dostaviti: ovjerenu kućnu listu, potvrdu o ispunjavanju drugih uslova iz Odluke o subvencionisanju troškova komunalnih usluga socijalno ugroženim korisnicima na području opštine Prnjavor i posljednji račun za komunalne vodne usluge KP Vodovod Prnjavor.

Za detaljnije informacije zainteresovana lica mogu se obratiti Centru za socijalni rad, broj telefona: 051/660-428.

Korisnicima se odobrava subvencija od 5 metara kubnih pitke vode i odvođenje 5 metara kubnih otpadne vode po domaćinstvu na mjesečnom nivou.

Ukoliko korisnici nisu priključeni na javnu kanalizacionu mrežu, odobrava se subvencija od 7 metara kubnih pitke vode.

PROGRAM PODRŠKE ŽENSKIM BIZNISIMA U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI ZA PRODAJU NA AMERIČKOM TRŽIŠTU

WEXPORT FOOD (Žene u izvozu hrane) je specijalan program podrške ženskim biznisima u prehrambenoj industriji zemalja Zapadnog Balkana usmeren ka unapređenju konkurentnosti i prodaje na tržištu Sjedinjenih Američkih Država.

Kompanija Filly Foods LtD.  specijalizovana za prodaju etno, visoko-kvalitetne i premijum hrane sa sedištem u Vašingtonu, Sjedinjene Američke Države, u okviru aktivnosti: “Podrška elektronskoj prodaji u SAD za žene preduzetnice u prehrambenoj industriji sa Zapadnog Balkana” raspisuje konkurs za izbor 11 ženskih kompanija u prehrambenoj industriji čiji će odabrani proizvodi biti uvršteni na elektronske platforme za prodaju hrane u SAD.

Aktivnost umerena ka jačanju konkurentnosti ženskih biznisa u prehrambenoj industriji i unapređenju prodaje njihovih proizvoda na tržištu Sjedinjenih Američkih Država organizuje se u okviru regionalnog CATALYZE Programa za podsticanje rasta i razvoja MSP. Program realizuje Palladium International grupa uz finansijska sredstva Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Detalje programa i instrukcije za prijavu možete vidjeti OVDJE.

OBJAVLjEN JAVNI POZIV ZA PROJEKAT ZAPOŠLjAVANjA INVALIDA I ODRŽIVOST ZAPOSLENOSTI INVALIDA U REPUBLICI SRPSKOJ

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i JU Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Prijedor realizuju Projekat zapošljavanja invalida u Republici Srpskoj kao i održivosti zaposlenosti invalida, čija je ukupna vrijednost 500.000,00 KM, a koji se finansira iz sredstava Fonda.

Projektom se finansira samozapošljavanje i održivost zaposlenosti za ukupno 105 invalida, kroz sledeće komponente:

1. KOMPONENTA I: Samozapošljavanje putem osnivanja radnje ili drugog oblika preduzetništva ili osnivanja privrednog društva za 25 invalida, u iznosu od 7.000,00 KM po jednom nezaposlenom invalidu, što ukupno iznosi 175.000,00 KM.

2. KOMPONENTA II: Samozapošljavanje putem registrovanja komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva kao jedinog i glavnog zanimanja za 25 invalida, u iznosu od 7.000,00 KM po jednom nezaposlenom invalidu, što ukupno iznosi 175.000,00 KM.

3. KOMPONENTA III: Održivost zaposlenosti invalida kroz tri potkomponente u ukupnom iznosu od 150.000,00 KM:

  • 3.1. Održivost zaposlenosti invalida kod poslodavaca za 20 invalida u iznosu od 3.000,00 KM po zaposlenom invalidu, što ukupno iznosi 60.000,00 KM,
  • 3.2. Održivost zaposlenosti invalida samostalnih preduzetnika i osnivača privrednih društava za 20 invalida u iznosu od 3.000,00 KM po jednom zaposlenom invalidu, što ukupno iznosi 60.000,00 KM,
  • 3.3. Održivost zaposlenosti invalida nosilaca komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava za 15 invalida u iznosu od 2.000,00 KM po jednom zaposlenom invalidu, što ukupno iznosi 30.000,00 KM.

Kompletan tekst javnog poziva možete preuzeti OVDJE.

POČELA PODJELA BESPLATNIH UDžBENIKA ZA OSNOVCE

U osam osnovnih škola na području opštine, danas je počela podjela besplatnih udžbenika za sve učenike. Udžbenike za osnovce od prvog do četrvtog razreda obezbjedila je Vlada Republike Srpske, a udžbenike za osnovce od petog do devetog razreda Opština Prnjavor.

U budžetu Opštine za nabavku 1.150 kompleta udžbenika obezbjeđeno je 245.219 KM, a Prnjavor je prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja je ove školske godine nabavila udžbenike za osnovce.

Načelnik opštine, Darko Tomaš čestitao je svim učenicima početak nove školske godine i poželio im da ostvare što bolji uspjeh u školovanju, naglašavajući da će učaganje u mlade i dalje biti prioritet u njegom radu.

JAVNI POZIV ZA PODRŠKU JAČANjA I ŠIRENjA ZELENE MREŽE I VOLONTIRANjA MLADIH U REPUBLICI SRPSKOJ

U okviru projekta Jačanje Zelene mreže, koji implementira i sufinansira Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDPobjavljen je Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu bespovratnih sredstava za organizacija civilnog društva (OCD).

Rok za podnošenje prijava je 12. septembar 2022. godine do 17:00 časova.

Cilj Javnog poziva je podrška jačanju i širenju Zelene mreže i aktivizmu i volontiranju mladih u Republici Srpskoj/BiH.

Prijedlozi projekata moraju se odnositi na sledeće teme:

  • Tema 1: Organizovanje volonterskih akcija čišćenja, uređenja zelenih površina, jezera, rijeka i drugih prostora od javnog interesa i pošumljavanja površina
  • Tema 2: Podizanje ekološke svijesti kroz različite aktivnosti, programe i kampanje koje zagovaraju ekološke ideje.

Na javni poziv mogu se prijaviti organizacija civilnog društva koje se bave pitanjima: aktivizma mladih, ekologije, očuvanja životne sredine, klimatskih promjena, održivog razvoja.

Ukupan budžet Poziva iznosi 170.000 KM, dok se iznos bespovratnih sredstava po projektu kreće od 12.000 – 17.000 KM.

Detaljne informacije dostupne su OVDJE.

Mole se aplikanti iz Republike Srpske da na mejl [email protected] potvrde prijavu prijedloga projekta u okviru ovog poziva.

OPŠTINA PRNjAVOR SA 18.000 KM POMAŽE EKSKURZIJU SREDNjOŠKOLACA

Opština Prnjavor pomoći će sa oko 18.000 KM odlazak na ekskurziju učenika Gimnazije, Centra srednjih škola /CSŠ/ „Ivo Andrić“ i JU Muzička škola „Konstantin Babić“ iz Prnjavora, potvrđeno je na današnjem sastanku načelnika opštine, Darka Tomaša sa direktorima srednjih škola.

„Opština Prnjavor će biti prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja je pružila podršku učenicima srednjih škola prilikom odlaska na ekskurziju i na taj način direktno pomogla kućne budžete roditelja. Želim se zahvaliti učenicima srednjih škola na ovoj inicijativi“, rekao je načelnik opštine, Darko Tomaš.

Tomaš je naglasio, da su troškovi odlaska na ekskurziju veći za 150 KM od očekivane cijene i da će lokalna zajednica snositi razliku za svakog učenika.

„U tri srednje škole 120 učenika odlazi na ekskurziju i Opština će uplatiti po 150 KM po svakom djetetu. Procjenjujemo da ima oko desetak učenika koji su u stanju socijalne potrebe i za njih će Opština uplatiti cjelokupan iznos“, istakao je Tomaš.

Sastanku sa načelnikom, prisustvovala je i direktorica Centra srednjih škola /CSŠ/ „Ivo Andrić“, Suzana Švraka koja je naglasila da dijeli sreću učenika što nakon dužeg vremena zbog pandemije korona virusa ponovo odlaze na matursku ekskurziju.

„Zahvalni smo načelniku opštine što je prepoznao značaj učeničke inicijative, naročito u današnjim ekonomski teškim vremenima. Naša očekivanja su bila da će iznos cijene biti znatno niži, ali pokazalo se drugačije i novac koji će lokalna zajednica obezbjediti mnogo će pomoći budžetu roditelja. Na ekskurziju putuje 75 učenika naše škole“, rekla je Švraka.

Gimnazija Prnjavor ove godine ima dva odjeljenja maturanata i oko 40 učenika ove škole ide u Grčku na maturalnu ekskurziju.

„Iskoristila bih priliku, da se zahvalim načelniku opštine što je još jednom izašao u susret našim učenicima i podržao učeničku inicijativu da veći broj učenika ode na matursku ekskurziju“, rekla je Dajana Ostojić, direktorica Gimnazije Prnjavor.

Zajedno sa Gimnazijom na matursku ekskurziju idu i učenici JU Muzička škola „Konstantin Babić“, a direktor ove škole, Đorđe Kovačević naglašava da su sredstva koja će obezbjediti lokalna zajednica veoma značajna za učenike i njihove roditelja i da je ovo pravi primjer kako jedna lokalna zajednica treba da brine o svojim građanima.

Na sastanku se razgovaralo i o određenim ulaganjima u školsku infrastrukturu, a kao jedna od značajnijih investicija najavljeno je ulaganje u nove kotlove za sistem centralnog grijanja koji pokriva tri prnjavorske srednje škole, Gimnaziju, Centar srednjih škola „Ivo Andrić“ i OŠ „Branko Ćopić“.

OBILjEŽAVANjE PREOBRAŽENjA GOSPODNjEG

Preobraženjskom litijom sinoć je počelo obilježavanje Preobraženja Gospodnjeg, krsne slave opštine Prnjavor. U litiji je pored brojnih Prnjavorčana, učestvovala i predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović koja je poželjela stanovnicima sve najbolje, naglašavajući da grad ide krupnim koracima naprijed.

U krsnom hodu učestvovao je i načelnik opštine, Darko Tomaš koji je izrazio zadovoljstvo, što nakon par godina pandemije virusa korona obilježavanje slave ponovo počinje prolaskom litije kroz grad.

„Uvjeren sam, da se simbolika Preobraženja dešavala proteklih godina u Prnjavoru i da se grad preobražavao nabolje“, ističe Tomaš.

Učesnici Preobraženjske litije prisustvovali su kod Spomenika junacima grada pomenu poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a potom je u Hramu Svetog velikomučenika Georgija obavljen obred čitanja slave.

U Hramu Svetog velikomučenika Georgija i Spomen hramu na Vučijaku danas će biti služene litirgije. U 11.00 časova će biti služen parastos za 626 poginulih boraca sa područja opštine i položeni vijenci na spomen obilježje u hramu na Vučijaku.

Slavski ručak biće pripređen u hotelu „Nacional“.