POTPISAN UGOVOR ZA REALIZACIJU PRVOG MIKROBIZNISA NA PODRUČJU OPŠTINE PRNjAVOR

Danas je upriličeno potpisivanje ugovora za realizaciju prvog mikrobiznisa na području opštine Prnjavor. U pitanju je projekat mini sirane na farmi porodice Jokić, a nosilac projekta je David Jokić, diplomirani inženjer poljoprivrede, trenutno druga godina master studija na Poljoprivrednom fakultetu u Banjoj Luci.

„Iskrene čestitke upućujem porodici Jokić na proširenju svoje djelatnosti. Uvjeren sam da će razvijajući svoje poljoprivredno gazdinstvo razvijati i našu lokalnu zajednicu“ kazao je načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš naglašivši da je Opština Prnjavor u ovoj godini, zajedno sa Fondacijom Mozaik i Omladinskom bankom, uspješno realizovala već osam projekata. „Velika zahvalnost Omladinskoj banci i Fondaciji Mozaik koji su zajedno sa nama učestvovali u ovim projektima, a ukupna vrijednost istih iznosi 23.400,00 KM“ dodao je gospodin Tomaš.

Pokretanjem sirane, stvara se „nova grana“ proizvodnje na imanju Jokić, koji se od osamdesetih godina bave proizvodnjom mlijeka, a od 2000. godine su ušli u proces organske biljne proizvodnje.
„Ovaj mikrobiznis koji je podržan od strane Opštine Prnjavor, Fondacije Mozaik  i Omladinske banke Prnjavor, te samog Ministarstva Republike Srpske biće od velikog značaja kako za nas tako i za našu zajednicu. Vjerujem da ćemo uz njih uspjeti da realizujemo naše zacrtane ciljeve, i daćemo svoj maksimum da ovaj mikrobiznis krene ka pravom usponu“ izjavio je David Jokić, diplomirani inženjer poljoprivrede.

Projekat je finansiran sredstvima od strane Opštine Prnjavor, Omladinske banke Prnjavor kao i grantom za završene inženjere poljoprivrede koji finansira Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS.

NAREDBA O REGULISANjU RADA UGOSTITELjSKIH, TRGOVINSKIH I DRUGIH OBJEKATA

Na prijedlog Opštinskog štaba za vanredne situacije, načelnik opštine donio je Naredbu o regulisanju rada trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih, uslužnih i drugih objekata i službi na području opštine Prnjavor.

  1. U cilju sprečavanja širenja virusa korona SARS-CoV-2 i COVID-19 bolesti na teritoriji opštine Prnjavor i zaštite i spasavanja stanovništva od 29. 07. do 16. 08. 2021. godine zabranjuju se:
  • sva javna okupljanja u grupama većim od 120 lica,
  • sva privatna okupljanja koja se ne održavaju na javnom mjestu u grupama većim od 70 lica.
  1. Od 29. 07. 2021. do 16. 08. 2021. godine ograničava se radno vrijeme u periodu od 06.00 do 24.00 časa:
  • svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpne stanice, objekti za smještaj i dr.),
  • priređivačima igara na sreću (kladionice, automat klubovi, kazina, tombole i dr.).
  1. Izuzetno od tačke 2. podtačke 1) ove Naredbe od 29. 07. 2021. godine do 16. 08. 2021. godine, u periodu od 06.00 do 02.00 časa narednog dana, dozvoljava se rad noćnim klubovima, uz strogo pridržavanje mjera propisanih od strane JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.
  2. Od 29. 07. 2021. godine do 16. 08. 2021. godine, u periodu od 06.00 do 03.00 časa narednog dana, a izuzetno od tačke 1., podtačke 1) ove Naredbe, dozvoljavaju se:
  • takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista uz prisustvo publike i uz strogo pridržavanje mjera propisanih od strane JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“,
  • organizacija kulturnih manifestacija i festivala na otvorenom uz strogo pridržavanje mjera propisanih od strane JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.
  1. Dozvoljene aktivnosti iz ove Naredbe sprovode se uz punu odgovornost organizatora za strogo sprovođenje mjera propisanih od strane JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.
  2. Obavezuju se građani da u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku (prekrivena usta, nos i brada), da se pridržavaju zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru, te da se pridržavaju uputstava Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za boravak u zatvorenom prostoru, u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja.
  3. Preporučuje se građanima da na otvorenom prostoru koriste zaštitne maske ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra, a u skladu sa uputstvom JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ za korišćenje zaštitne maske na otvorenom prostoru.
  4. Izuzetno od tačke 6. obaveze nošenja zaštitne maske su izuzeta:
  • lica mlađa od 7 godina života,
  • lica sa invaliditetom i djeca sa smetnjama u razvoju,
  • lica koja obavljaju fizičku i sportsku aktivnost u okviru sportskih objekata.
  1. Obavezuju se pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima da:
  • usluge pružaju zaštićeni maskom,
  • obavezno sprovode mjere dezinfekcije,
  • obezbijede masku građanima koji koriste njihove usluge, a nemaju ih,
  • pridržavaju se uputstava JZU „Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske“ za organizovanje rada, u zavisnosti od djelatnosti koju obavljaju,
  • odrede jedno ili više lica za sprovođenje epidemioloških mjera unutar prodajnog objekta, uz mogućnost uskraćivanja pružanja usluge u slučaju nepridržavanja mjera.
  1. Ograničava se rad od 29. 07. 2021. do 16. 08. 2021. godine od 06.00 do 22.00 časa, a nedjeljom od 07.00 do 12.00 časova:
  • trgovinama na veliko,
  • trgovačkim centrima,
  • privatnim stomatološkim ambulantama,
  • svim subjektima koji obavljaju zanatsko-uslužne djelatnosti,
  • poljoprivrednim apotekama,
  • drogerijama.
  1. Obavezuju se trgovački centri, robne kuće, tržnice, kao i ostali prodajni objekti da odrede jedno ili više lica za sprovođenje epidemioloških mjera u zajedničkim prostorima objekta (glavni ulaz, prolaz, hodnici) u skladu sa tačkom 6. ove Naredbe sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine ukupnog prostora objekta.
  2. Ograničava se rad od 29. 07. 2021. do 16. 08. 2021. godine od 05.00 do 15.00 časova stočnoj pijaci i tržnici na veliko.
  3. Ograničava se rad od 29. 07. 2021. do 16. 08. 2021. godine od 06.00 do 22.00 časa radnim danom, a nedjeljom od 07.00 do 17.00 časova tržnici na malo i zelenoj pijaci.
  4. Subjektima koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača isključivo u pogledu prodaje njihovih proizvoda, ograničava se rad od 29. 07. 2021. do 16. 08. 2021. godine od 06.00 do 24.00 časa.
  5. U propisanom redovnom radnom vremenu mogu raditi:
  • dragstori, s tim da u periodu od 24.00 do 06.00 časova prodaju mogu vršiti isključivo putem šaltera i

2)   dječiji vrtići.

  1. Apoteke mogu da rade svakim danom od 07.00 do 22.00 časa.
  2. Svi naprijed navedeni subjekti dužni su organizovati rad uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u uputstvu JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ za sprečavanje pojave i širenja COVID-19 bolesti na radnom mjestu.
  3. Subjekti koji pružaju usluge građanima dužni su:

1)  organizovati svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera od strane JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisane fizičke distance i

2) na ulazu u objekat postaviti obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u objektu u odnosu na njegovu površinu.

  1. Svi naprijed navedeni subjekti mogu samostalno vršiti dezinfekciju poslovnih prostora u skladu sa Uputstvom JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.
  2. Opštinska uprava, javna preduzeća i ustanove organizovaće svoj rad kako slijedi:
  • na ulazu u sve službene prostorije organa ograničiti broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa, onemogućiti zadržavanje u prostorijama organa i pravljenje dužih redova u zatvorenom prostoru,
  • održavati rastojanje između građana u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i
  • kontrola broja korisnika usluga šalter sale i matičnih službi zavisno od prostora, održavanje fizičke distance od dva metra i uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.
  1. Pravni subjekti kao i javna preduzeća i ustanove trebaju organizovati rad od kuće za radnike za poslove za koje je to moguće.
  2. Nadzor nad sprovođenjem ove Naredbe sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova- Policijska stanica Prnjavor, te inspektori i komunalni policajci Odjeljenja za inspekcijske poslove opštine Prnjavor.
  3. Nepoštovanje mjera zabrane iz ove Naredbe sankcionisaće se u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 11/15 i 58/19) i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 90/17, 42/20 i 98/20).

ODRŽANA SJEDNICA OPŠTINSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE

Opštinski štab za vanredne situacije održao je danas 88. sjednicu, na kojoj je konstatovano, da u protekla 24 časa na području opštine nema registrovanih lica zaraženih virusom korona, dok se pod zdravstvenim nadzorom nalazi jedna osoba.

Razmatrajući zahtjev KP „Park“ Prnjavor za održavanje prnjavorskog vašara, Štab je donio zaključak, da se uputi dopis Republičkom štabu za vanredne situacije i Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske radi dobijanja mišljenja i saglasnosti za održavanje ove tradicionalne manifestacije.

Na današnjoj sjednici je konstatovano, da je trenutna epidemiološka situacija na području opštine Prnjavor pozitivna i stabilna, i kao takva dozvoljava da se počne sa pripremama za održavanje prnjavorskog vašara.

Tokom mjeseca jula na području opštine Prnjavor registrovane su dvije zaražene osobe, dok preminulih lica od posljedica zaraze virusom korona nije bilo.

U skladu sa zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije, na snazi do 16. avgusta ostaju sve postojeće epidemiološke mjere.

Od početka pandemije, na području opštine Prnjavor registrovano je 1310 lica zaraženih virusom korona, dok je 100 osoba preminulo od posljedica zaraze.

USPOSTAVLjANjE JAČE SARADNjE OPŠTINA STANARI I PRNjAVOR

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš održao je sastanak sa načelnikom opštine Stanari, Radojicom Ćelić i potpredsjednikom Skupštine, Nebojšom Kajganić na kojem se razgovaralo o uspostavljanju još čvršće saradnje između ove dvije lokalne zajednice.

Jedan od prvih prioriteta biće sanacija mosta na rijeci Ukrini između mjesnih zajednica Štrpci i Brestovo. Od JU„Vode Srpske“ tražiće se sanacija korita rijeke Ukrine kako bi se moglo pristupiti sanaciji.

Drugi važan infrastrukturni projekat jeste putni pravac između mjesnih zajednica Kulaši i Osredak, gdje je neophodno prvo rješiti određene pripremne radnje kako bi se moglo pristupiti modernizaciji tog putnog pravca.

Načelnik opštine Stanari, Radojica Ćelić kazao je, da je opštini Stanari veoma bitna saradnja sa opštinom Prnjavor, prije svega, jer je jedna veoma razvijena opština, koja ima prosperitet i veliku infrastrukturu i velikim dijelom graniči sa opštinom Stanari.  „Zainteresovani smo za sanaciju mosta u Brestovu, te putne infrastrukture Kulaši-Osredak, kako bi saobraćaj na tim pravcima mogao nesmetano da funkcioniše.

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš smatra da će se najvažnija saradnja ogledati kroz razmjenu iskustava u funkcionisanju Opštinskih uprava ove dvije lokalne zajednice. „Dogovorili smo da u narednom periodu organizujemo radni sastanak sa širim delegacijama, gdje ćemo detaljnije razgovarati o planiranim projektima i poboljšanju rada Opštinskih uprava“, rekao je gospodin Tomaš, dodavši da će najveću korist saradnje imati građani opština Stanari i Prnjavor.

 

SUD ĆE ODBITI UPIS NOVOG DIREKTORA DOMA ZDRAVLjA PRNjAVOR?

Na vanrednoj sjednici Skupštine opštine Prnjavor, održanoj 29.06.2021. godine, načelnik opštine, Darko Tomaš govorio je o nezakonitostima prilikom razrješenja i imenovanja direktora JZU Doma zdravlja Prnjavor. Za manje od mjesec dana, upozorenja su se pokazala kao tačna.

„Jedno od upozorenja bilo je da je za razrješenje i imenovanje direktora prethodno neophodno pribaviti saglasnost resornog ministarstva. Juče sam došao u posjed dokumenta gdje je Okružni privredni sud dostavio Zaključak kojim nalaže da se dostave neophodne saglasnosti, inače će odbaciti zahtjev za promjenu lica ovlašćenog za zastupanje u sudski registar. Obzirom da Skupština takvu saglasnost nije ni tražila, nema tog ministra i ministarstva koje može izdati naknadnu saglasnost”, rekao je načelnik opštine Darko Tomaš.

Dodao je da je ovo pokazatelj kako radi SDS i nova skupštinska većina: nezakonito, netransparentno i na štetu građana. „Ovaj put na štetu pacjenata i zaposlenih u Domu zdravlja, ali i na štetu DNS-a kao svojih koalicionih partnera”, izjavio je Tomaš.

Takođe, on se osvrnuo i na činjenicu da je 15.07.2021. godine podnio zahtjev za održavanje vanredne sjednice Skupštine na temu: Trenutno stanje u preduzeću AD „Ribnjak“ Prnjavor i da rukovodstvo Skupštine do današnjeg dana nije ništa odgovorilo.

“Rukovodstvo Skupštine ne može odlučivati da li će biti ove Skupštine ili neće, oni samo mogu da odugovlače sa sazivanjem iste kao što i čine. To je nama, a i građanima jasan signal da bježe od te teme, da smo bili u pravu kada smo govorili da je “Ribnjak” jedna od tema zbog koje je pala većina i da je ovo pokušaj nove većine da zaštite interese svojih nalogodavaca i onih koji su uništili i ostala prnjavorska preduzeća. Mi im to nećemo dozvoliti” riječi su Tomaša na kraju današnje konferencije za medije.

OBAVJEŠTENjE O PODSTICAJU

Odjeljenje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Opštinske uprave opštine Prnjavor obavještava poljoprivredne proizvođače da su u skladu sa Programom korišćenja sredstava za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u 2021. godini (“Službeni glasnik opštine Prnjavor”, broj 27/21) planirana novčana sredstva iz budžeta opštine za sljedeće vrste podsticaja:

a)   Podsticaji u stočarstvu:

  • muzne krave, uzgoj krava u sistemu krava tele i uzgoj magarica za proizvodnju mlijeka – minimalno 5 grla,
  • rasplodne junice – minimalno 3 grla,
  • rasplodne svinje – minimalno 7 grla,
  • tovna junad – minimalno 5 grla,
  • tovne svinje – minimalno 30 grla,
  • tov pilića – minimalno 10.000 komada u toku godine,
  • koke nosilje – minimalno 2000 komada,
  • ovčarstvo – minimalno 40 grla,
  • kozarstvo – minimalno 30 grla.

b)   Podsticaji u pčelarstvu:

  • minimalno 30 košnica, odnosno pčelinjih društava.

v)   Podsticaji za integralnu voćarsku i vinogradarsku proizvodnju:

  • za zasnivanje novih zasada jabučastog, koštičavog i koštuničavog voća minimalna površina parcele je 0,2 ha po voćnoj vrsti,
  • za zasnivanje novih zasada jagodičastog i bobičastog voća minimalna površina parcele je 0,1 ha,
  • za zasnivanje novih zasada vinove loze minimalna površina parcele je 0,1 ha.

g)   Podsticaji za integralnu proizvodnju povrća u zatvorenim prostorima

i na otvorenom:

  • plastenička proizvodnja – minimalna površina plastenika je 200 m2,
  • staklenička proizvodnja – minimalna površina staklenika je 200 m2,
  • objekti za proizvodnju gljiva – minimalna površina objekta je 100 m2,
  • za proizvodnju povrća na otvorenom minimalna površina parcele zasijane (zasađene) jednom kulturom je za lubenice, dinje, krompir i bundeve 0,5 ha, za krastavce kornišone 0,05 ha, a za ostale povrtarske kulture 0,2 ha po jednoj vrsti.

d)  Podsticaji za integralnu proizvodnju ljekovitog, začinskog i aromatičnog

bilja na otvorenom i u zatvorenim prostorima

  • minimalna površina parcele zasijane (zasađene) jednom vrstom je 0,1 ha

(priznaju se vrste koje se gaje u monokulturi i to samo u godini zasnivanja).

đ)  Novčana sredstva za podsticaje razvoja organske proizvodnje.

e)  Novčana sredstva za vanredne potrebe u poljoprivredi.

ž) Novčana sredstva za hemijsku analizu i kontrolu plodnosti zemljišta.

z)  Novčana sredstva za osposobljavanje degradiranih, zapuštenih, neplodnih i

poljoprivrednih zemljišta lošijeg kvaliteta

  • minimalna površina poljoprivrednog zemljišta koja se mora obuhvatiti ovom mjerom je 1 ha.

i)  Novčana sredstva za sufinansiranje projekata u poljoprivredi.

j)   Novčana sredstva za mlade inženjere poljoprivrede.

k)  Novčana sredstva za sufinansiranje premije osiguranja voćnjaka i vinograda

  • minimalna površina osiguranog voćnjaka ili vinograda za koji se vrši premija osiguranja mora da iznosi 0,5 ha ili 0,1 ha pod jagodastim ili bobičastim voćnim vrstama.

Poljoprivredni proizvođači zahtjeve sa pratećom dokumentacijom mogu podnijeti u šalter sali opštine Prnjavor.

Rok za podnošenje zahtjeva za podsticaje za mlade inženjere poljoprivrede i za podsticaje za integralnu proizvodnju povrća u zatvorenim prostorima i na otvorenom je 31. avgust 2021. godine, za podsticaje u stočarstvu, pčelarstvu, integralnu proizvodnju ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja na otvorenom i u zatvorenim prostorima i za sufinansiranje premije osiguranja voćnjaka i vinograda je 30. septembar 2021. godine, za podsticaje za integralnu voćarsku i vinogradarsku proizvodnju, za podsticaje razvoja organske proizvodnje, za vanredne potrebe u poljoprivredi i za osposobljavanje degradiranih, zapuštenih, neplodnih i poljoprivrednih zemljišta lošijeg kvaliteta je 01. novembar 2021. godine.

Nosioci poljoprivrednog gazdinstva do 35 godina registrovani u skladu sa Uredbom o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar korisnika podsticajnih sredstava (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 30/13, 65/13, 20/14 i 57/16), ostvaruju podsticajna sredstva uvećana za dodatnih 10 % u odnosu na obračunatu vrijednost po jednom pojedinačnom zahtjevu.

Takođe, žene nosioci poljoprivrednog gazdinstva registrovane u skladu sa navedenom uredbom, ostvaruju podsticajna sredstva uvećana za dodatnih 10 % u odnosu na obračunatu vrijednost po jednom pojedinačnom zahtjevu, pod uslovom da iste imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo minimalno tri posljednje godine.

Za sve informacije zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu se obratiti u kancelarije Odjeljenja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ili putem kontakt telefona 051/660-860.”

SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA USAID-A

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš danas je održao sastanak sa predstavnicima USAID-a (United States Agency for International Development) koji rade na dizajnu potencijalnog novog projekta pomoći opštinama u Bosni i Hercegovini. Sastanku su prisustvovali dr Džered Bel i projekt menadžer Marinko Sakić.

USAID je vodeća agencija američke vlade koja radi na zaustavljanju ekstremnog globalnog siromaštva i omogućavanju demokratskim društvima da realizuju svoj potencijal.

NA FARMI JOKIĆ KOD PRNjAVORA ODRŽANA MANIFESTACIJA „DAN ORGANSKE PROIZVODNjE SRPSKE“

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske organizovalo je manifestaciju „DAN ORGANSKE PROIZVODNjE SRPSKE“ na farmi „Jokić“ u Velikoj Ilovi kod Prnjavora. Ova manifestacija je po prvi put okupila organske proizvođače Republike Srpske na kojoj se prezentovao letak za potrošače kako da prepoznaju organski proizvod na tržištu, a proizvođače informisalo o listi registrovanih sredstava za zaštitu bilja koja su dozvoljena u organskoj proizvodnji.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Goran Bursać istakao je da se zadnje dvije godine organska proizvodnja znatno stavila u fokus i da se broj organskih proizvođača udvostručio. „Od strane ministarstva pružena je velika podrška kako bi ova proizvodnja imala mogućnost da se razvija i napreduje. U odnosu na prošlu godinu, ove godine je udvostručena linija podsticaja u finansijskom smislu da bi ljudima koji se bave ovim poslom stvorili dodatan motiv“, rekao je gospodin Bursać.

“Zahvalnost resornom ministarstvu koje je odabralo Prnjavor i farmu „Jokić“ za obilježavanje ove manifestacije. Porodica Jokić kroz tri generacije bavi se poljoprivrednom proizvodnjom i pravi su primjer odgovornog i predanog pristupa poslu. Preko 5% ukupne proizvodnje otkupnog mlijeka sa naše Opštine, proizvedeno je na ovoj farmi. Razvijajući svoj vlastiti biznis, na pravi način razvijaju i našu lokalnu zajednicu”, riječi su Darka Tomaša, načelnika opštine Prnjavor.

 

Farma „Jokić“ posjeduje 1500 kvadrata za smještaj stoke, 70 hektara zemljišta i 120 grla stoke, a njen vlasnik Zlatko Jokić poljoprivredom se bavi još od 1980. godine. „Već 21 godinu posjedujemo certifikate za biljnu proizvodnju, a ove godine smo uključili certifikaciju stočarske proizvodnje i prerade, te se nadamo da ćemo kroz dvije godine moći da svoj gotovi proizvod stavimo i na tržište. Sljedeće što imamo u planu jeste proizvodnja sira“, rekao je vlasnik farme.

 

Cilj današnje manifestacije jeste dalje jačanje organske proizvodnje, promocija proizvođača i njihovih proizvoda i ovo je jedinstvena prilika da se proizvođači međusobno upoznaju i povežu, razmjene iskustva, ali i da se dogovore za zajedničke aktivnosti koje se očekuju u narednom periodu.

NAGRAĐENI VLASNICI NAJUREĐENIJIH DVORIŠTA

Ovogodišnje takmičenje „Izbor najuređenijih dvorišta“ je završeno, a danas je organizovan prijem i nagrađeni su vlasnici najuređenijih dvorišta.

Laskave tutule “najuređenijeg” osvojili su: balkon Dragane Kljunić, u kategoriji najuređeniji balkon, dvorište Zajednice etažnih vlasnika Prnjavor, ulica Vlade Vinčića, u kategoriji zajednice etažnih vlasnika, Izletište „Ivel“, u kategoriji dvorište poslovnog subjekta, organizacije i javne ustanove, domaćinstvo porodice Sibinčić, u kategoriji domaćinstvo na selo i dvorište Nikoline Janjić, u kategoriji privatno dvorište.

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš rekao je nakon prijema, da manifestacija ima za cilj da podigne svijest o očuvanju i zaštiti životne sredine.

“Imamo sitauciju da se jedni te isti ljudi prijavljuju iz godine u godinu i imali smo sugestiju sa strane, da trebamo isključiti pobjednike iz ranijih godina. Smatram da ovo nije nešto što se danas uradi i traje godinama, nego se ulaže veliki trud na dnevnom nivou. Zbog toga je naše opredjeljenje bilo da svima damo jednaku šansu i da nikoga ne isključujemo”, zaključio je Tomaš.

On je naglasio, da su zbog epidemiološke situacije pravila izbora bila izmjenjena, ali da su kandidati bez obzira na način izbora, morali uložiti mnogo truda i energije za pobjedu.

Slaven Sibinčić, vlasnik najuređenijeg domaćinstva na selu ističe da su ove godine odbranili titilu najuređenijeg i da nastavljaju da rade na promociji života na selu i seoskog turizma. Cilj im je, ističe Sibinčić, da brendiraju svoje proizvode, i da ih promovišu i u inostranstvu.

Vlasnica najuređenijeg balkona, Dragana Kljunić, rekla je, da se ove godine prvi put prijavila za takmičenje i da je uvjerena da postoji mnogo lijepo uređenih balkona , ali da se ljudi ne odlučuju da ih prijave.

“Sa sigurnošću mogu potvrditi da je u naše dvorište uloženo mnogo truda, rada i ljubavi, i da već godinama unazad ženska strana naše porodice zajedno uređuje dvorište i uzgaja cvijeće. Drago mi je što smo uspjeli dokazati da i jedno malo dvorište sa puno asfalta i malo trave može da izgleda savršeno uz cvijeće”, rekla je Adrijana Janjić, kćerka vlasnice najuređenijeg privatnog dvorišta.

Zbog aktuelne pandemije pravila “Izbora za najuređenije dvorište” su izmjenjena. Građani su dvorišta prijavljivali isključivo elektronskim putem, od 3. do 27. juna, a o pobjednicima su odlučili građani. Na adresu Opštinske uprave pristiglo je ukupno 36 prijava.