NA TURNIRU „MIKA 2021“ OVOG VIKENDA 24 EKIPE

 Na 7. Međunarodnom rukometnom turniru „Mika 2021“ u Prnjavoru u organizaciji Rukometnog kluba „Sloga“ danas i sutra učestvuju 24 kluba iz više zemalja regiona.

Predsjednik kluba i Organizacionog odbora turnira Vlado Šljivić rekao je u izjavi Srni da turnir koji je od velikog značaja za opštinu Prnjavor i sam klub polako prerasta u tradiciju čuvajući uspomenu na Miroslava Miku Mikerevića, koji je prije smrti najviše doprinio razvoju ovog sporta u Prnjavoru.

 „Naredne godine kada slavimo pet decenija postojanja postavili smo pred sebe veće zadatke, jedan od njih je da pokušamo osvojiti Drugu ligu kako bismo ušli u viši rang takmičenja“ , izjavio je Šljivić.

Generalni pokrovitelj ovog dvodnevnog turnira je opština Prnjavor.

Načelnik opštine Darko Tomaš je nakon zvaničnog otvaranja turnira rekao da broj okupljenih ekipa sam po sebi dovoljno govori o značaju turnira, prijateljskim vezama koje je klub iz Prnjavora uspostavio sa klubovima u okruženju.

On kaže da je to jedna lijepa manifestacija koju treba nastaviti održavati i u godinama koje dolaze, a da pri tome podrška opštine neće izostati.

Na turniru su danas predviđena takmičenja za 12 ekipa u kategoriji dječaka uzrasta 2005. i 2006. godište, dok su sutra na rasporedu utakmice za  12 klubova u kategoriji 2007. i 2008. godište.

Miroslav Mikerević će ostati zapamćen po tome što je u aprilu 1992. godine spasio 38 srpskih vojnika zarobljenih u vojnom objektu „Rabić“ kod Dervente bez upotrebe sile, metka ili žrtve, za šta je odlikovan najvišim vojnim priznanjem Republike Srpske – ordenom Milana Tepića.

SRNA

NEOPHODNO ZAŠTITITI DOMAĆU PROIZVODNjU

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je tokom posjete farmi muznih krava Vladimira Usorca u Šereg Ilovi, opština Prnjavor, da je primarna politika Savjeta ministara zaštita domaće proizvodnje.

On je u izjavi novinarima rekao da se nastavlja sa prijedlogom donošenja mjera uvođenja određenih taksi i pune carinske stope za svježe i rashlađeno meso, ali i da mu je žao što određeni ministri to nisu podržali na sjednici Savjeta ministara.

„ Mi i dalje insistiramo na tome, ministarstvo je dostavilo prijedlog odluke na mišljenje svim nadležnim institucijama, očekujemo u narednim danima da ćemo ponovo, u skladu sa procedurama,  tu tačku staviti na dnevni red i još jednom apel svim ministrima u Savjetu ministara da daju podršku takvoj odluci jer smatramo da ćemo na taj način zaštititi primarnu proizvodnju i na adekvatan način kreirati buduće politike“ , rekao je Košarac.

Košarac ističe da rješenja treba tražiti  snagom argumenata uvažavajući značaj Evropske komisije, odnosno Evropske unije.

 „ Argumenti su na našoj strani i zato  trebamo u jednoj zdravoj, konkretoj komunikaciji da tražimo tu vrstu rješenja. Činjenice ukazuju da je ugrožena primarna proizvodnja i vjerujem da će delegacija EU  u BiH razumjeti potrebe prije svega primarnih proizvođača, entitetskih institucija koje to predlažu, ministarstva kao formalnog predlagača i Savjeta ministara koji bi trebao donijeti takvu odluku“ , kaže ministar.

On je napomenuo da je važno zaštiti domaću proizvodnju, kao i da zna da postoje razne tendencije i komentari u vezi sa uvođenjem određenih mjera ograničenja, odnosno prelevmana i pune carinske stope.

 „Treba reći da prije stupanja na snagu SSP-a uvoz jedne tarifne oznake svježeg ili rashlađenog mesa bio je na godišnjem nivou oko 40.000 KM, danas je to 90 miliona KM, a naši primarni proizvođači ne znaju na koji način da plasiraju svoje proizvode“ , rekao je Košarac i dodao da to ne može remetiti razvoj prerađivačkih kapaciteta zbog čega ministarstvo intenzivno radi na otvaranju novih tržišta.

„Juče smo razgovarali sa ministrom poljoprivrede u Vladi Turske, dogovorili smo da za mesoprerađivačke proizvode iz BiH zagovaramo veterinarski sertifikat koji će biti usklađen sa turskim standardima kako bi proizvođači iz Republike Srpske i F BiH mogli da izvoze u Tursku. Zajedno sa ambasadom Kine radimo na otvaranju tržišta za izvoz mesa i mlijeka na to tržište. I dalje je otvoreno pitanje izvoza mesa i mesnih prerađevina u Rusku Federaciju, tako da mislim da priče da će to ugroziti mesoprerađivačke kapacitete BiH nisu tačne“ , precizirao je Košarac.

On kaže da priča da će to poskupiti cijenu proizvoda u marketima nije tačna i nije argumentovana, ali i da i dalje postoje neke strukture koje ne razumiju ovu problematiku i pokušavaju da ometaju legitimnu inicijativu da se uvedu prelevmani i puna carinska stopa za određene proizvode, u ovom slučaju svježeg i rashlađenog mesa.

Ministar kaže da postoje razmatranja da se uvedu zaštitne mjere i za druge poljoprivredne proizvode i da će se kada dođu legitimni zahtjevi povesti procedura u skladu sa SSP-om i drugim propisima, kao i da  misli da se na ovaj način promoviše politika zaštite domaće proizvodnje uz partnerstvo sa svim udruženjima i instituacijama koje u skladu sa Ustavom mogu da pokreću te inicijative i da u tom pravcu nema stajanja.

On je govoreći o  posjeti farmi „Usorac“ u Prnjavoru podsjetio da je pri preuzimanju dužnosti ministra postavio cilj da se na terenu u direktnom razgovoru sa poljoprivrednicima sagledaju svi aktuelni problemi i da se na adekvatan način sa određenim udruženjima razgovara o pitanjima iz nadležnosti ovog ministarstva, te da je do sada ukupno održano 11 sastanaka te vrste.

 „Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa iako ima sektor za poljoprivredu ne može biti centralni organ, nema ustavne nadležnosti i zato je jako važna komunikacija između lokalnog nivoa vlasti, primarnih poljoprivrednih proizvođača, prerađivača, entitetskih ministarstava i zajedničkog nivoa.Jedan takav dobar primjer je upravo Prnjavor koji je treći u Republici Srpskoj po proizvodnji mlijeka“ , rekao je Košarac i naveo podatak da ova opština ima oko 2.600 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, oko 2.100 muznih jedinica ili grla, oko 300 proizvođača i godišnju proizvodnju oko 10,5 miliona litara mlijeka.

Košarac je istakao i da BiH danas ima mogućnosti da izvozi mlijeko u zemlje CEFTA i Evropsku Uniju, da taj posao treba učiniti stabilnim, razvijati neka nova tržišta i da se na tome intenzivno radi.

Farmer Vladimir Usorac kaže da je sa ministrom Košarcem razgovarano o svim problemima sa kojima se susreću poljoprivredni proizvođači uključujući cijenu repromaterijala, kukuruza, soje, đubriva.

On je dodao da se nada da će biti usvojen prijedlog o prelevmanima i ostalim mjerama zaštite domaće proizvodnje.

Razgovoru sa ministrom Košarcem prisustvovao je i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš koji je rekao da je ova opština izrazito poljoprivredno orjentisana i da je u prošloj godini budžetom za poljoprivredu  izdvojeno oko 516.000 KM.

Tomaš je napomenuo da je i resorno republičko ministarstvo poljoprivrednike sa područja opštine Prnjavor kroz razna izdvajanja pomoglo sa više od 3.700.000 KM.

„ Značajan podatak je da je više od 300 farmera koji se bave proizvodnjom otkupnog mlijeka  prošle godine  dobilo  više od 2.400.000 KM premije. U Republici Srpskoj ispred Prnjavora po godišnjoj proizvodnji mlijeka su samo Bijeljina  i Gradiška “, rekao je on.

Tomaš je kao jedan od problema,  koji se pokušava riješiti sa nadležnim ministarstvom, naveo neraspoređeno obradivo državno zemljište kojeg je na području opštine Prnjavor više od 2.500 hektara, od čega je 1.200 hekatar pod zakupom i koncesijama.

SRNA

NAČELNIK TOMAŠ POSJETIO 98-GODIŠNjU NEJRU HALILOVIĆ

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor Fikret Čelenka, posjetili su devedesetosmogodišnju Nejru Halilović, jednu od najstarijih sugrađanki naše opštine,  rođenu 27.01.1923. godine. Ovom prilikom poželjeli su joj dobro zdravlje u nadi da će se vidjeti i za Nejrin 100. rođendan.

Zanimljiva informacija je da je Nejrin djed, Suljaga Hadžiselimović, bio načelnik u Prnjavoru od 1887. do 1907. godine.

JELENA GAJIĆ I DRAŽEN PETROVIĆ NAJBOLjI SPORTISTI OPŠTINE PRNjAVOR

Atletičarka Jelena Gajić i teniser Dražen Petrović na večerašnjoj manifestaciji „20.  Izbor sportiste godine“ proglašeni su za najbolje sportiste opštine Prnjavor u 2020. godini.


U konkurenciji za najbolju sportistkinju osim Gajićeve bile su odbojkašica Dajana Petrović, džudistkinja Milica Krajišnik, tekvondoistkinja Jovana Njegovan i bokserka Tatjana Drinić. Pored Dražena Petrovića za titulu najboljeg sportiste opštine Prnjavor borili su se i fudbaler Danko Segić, košarkaš Dejan Jovanović, rukometaš Nikola Dujaković, tekvondoista Bojan Malešević, kik bokser Slađan Ostojić, karatista Slaviša Podgorac, šahista Simo Đurić, atletičar Nikola Petrović , bokser Filip Burić i džudista Dejan Milijaš.
Do titule najbolje sportistkinje u prošloj godini Jelena Gajić je došla kao pobjednica Kupa Evrope u Skoplju u trci na 800 metara, takođe je i vicešampionka evropskog takmičenja u Bugarskoj u trci na 800 metara. Gajićeva je takođe i višestruka prvakinja Republike Srpske i BiH na 400 i 800 metara. U prošloj godini tri puta je popravljala seniorski dvoranski rekord BiH u trci na 800 metara koji sada iznosi 2 minuta, 6 sekundi i 66 stotinki. U Rumuniji u Klužu na prvenstvu Balkana osvojila je 4. mjesto.


„Zahvaljujem se načelniku opštine koji mi je omogućio odlazak na sve dosadašnje pripreme i imao sluha za sve moje dosadašnje rezultate. Bez ove podrške sigurno ne bih mogla nastaviti tempom kojim sam radila niti ići na takmičenja. Prošle godine sam imala jako dobru sezonu, nekoliko puta sam oborila rekord BiH koji je do tada bio star 36 godina“ , rekla je Gajićeva.
Za mladog prnjavorskog tenisera Dražena Petrovića 2020. godina izuzetno je bila uspješna. Godinu je završio kao prvak Republike Srpske i BiH u seniorskoj konkurenciji, a zavidne rezultate ostvario je na ATF turnirima u Mostaru i na Zlatiboru, dok je na OTK turniru u Beogradu osvajač drugog mjesta
Petrović je rekao da je večerašnja nagrada kruna jedne uspješne godine.


Na manifestaciji su proglašeni i najperspektivniji sportisti, gdje su u konkurenciji njih dvanaest, za najperspektivnije proglašeni atletičari Jovana Radulović i Filip Radulović. Nagrada je dodijeljena i za najuspješnije mlade sportiste, ove titule takođe su ponijeli atletičari Kristina Stojković i Damjan Grumić.
Dodijeljena su i posebna priznanja i to Milanu Kosiću kao najuspješnijem rekreativcu, džudistima Nikoli Moravcu i Dariji Stojanović za vrhunski sportski rezultat ostvaren izvan opštine Prnjavor, kao i jubilarne nagrade sportskom klubu “Prvi korak“ za 10 godina postojanja i odbojkaškom klubu „Ukrina“ za četiri decenije rada.


Za najuspješnije ekipe u individualnom sportu proglašen je Atletski klub „Prnjavor“, a u kolektivnom sportu Košarkaški klub „Mladost buldogs“ .
Organizator i domaćin večerašnje manifestacije „20. Izbor sportiste godine“ bila je opština Prnjavor. Načelnik opštine Darko Tomaš čestitao je svim nagrađenima na postignutim rezultatima tokom prošle godine.


„Posebne čestitke Jeleni i Draženu jer su njihovi rezultati bili najbolji ne samo na području naše opštine nego u BiH, što ih je i kvalifikovalo za ovu nagradu. Uvjeren sam da će svi ovi sportisti, koji su i dobri ljudi, učenici i studenti, biti odličan uzor mladim generacijama koje dolaze“ , rekao je Tomaš.
Tomaš je podsjetio da je opština Prnjavor nacrtom ovogodišnjeg budžeta za potrebe sporta predvidjela 350.000 KM čime nastoji dati dodatni impuls razvoju sporta.


Manifestaciju je propratilo i glasanje publike na „Fejsbuk“ profilu načelnika opštine, a nagradu sa najviše glasova i poklon bon prodavnice sportske opreme „Juventa“ u iznosu od 300 KM dobila je džudistkinja Tamara Samardžić. Drugo mjesto i poklon bon u vrijednosti 300.00 KM koji je obezbjedila ZTR „R-Mobil“ osvojio je karatista Boris Đurđević.
Takođe svi nominovani sportisti nagrađeni su sa besplatnom šestomjesečnom članarinom u teretani „Mis fitnes“.

NAREDBA O REGULISANjU RADA TRGOVINSKIH, UGOSTITELjSKIH I DRUGIH OBJEKATA

Na prijedlog Opštinskog štaba za vanredne situacije, Načelnik opštine donio je Naredbu o regulisanju rada trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih, uslužnih i drugih objekata i službi na području opštine Prnjavor.

  1. U cilju sprečavanja širenja virusa korona SARS-CoV-2 i COVID-19 bolesti na teritoriji opštine Prnjavor i zaštite i spasavanja stanovništva, do 05.03.2021. godine zabranjuju se:
  • sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica,
  • sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica (svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode).
  1. Obavezuju se građani da u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku (prekrivena usta, nos i brada), da se pridržavaju zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru, te da se pridržavaju uputstava Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za boravak u zatvorenom prostoru, u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja.
  2. Preporučuje se građanima da na otvorenom prostoru koriste zaštitne maske ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra, a u skladu sa uputstvom JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ za korišćenje zaštitne maske na otvorenom prostoru.
  3. Izuzetno od tačke 2., obaveze nošenja zaštitne maske su izuzeta:
  • lica mlađa od 7 godina života,
  • lica sa invaliditetom i djeca sa smetnjama u razvoju,
  • lica koja obavljaju fizičku sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata.
  1. Obavezuju se pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima da:
  • usluge pružaju zaštićeni maskom,
  • obavezno sprovode mjere dezinfekcije,
  • obezbijede masku građanima koji koriste njihove usluge, a nemaju ih,
  • pridržavaju se uputstava JZU „Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske“ za organizovanje rada, u zavisnosti od djelatnosti koju obavljaju.
  1. Ograničava se rad do 05.03.2021. godine od 06,00 do 22,00 časa, a nedjeljom od 07,00 do 12,00 časova:
  • trgovinama na veliko,
  • trgovačkim centrima i svim trgovinama na malo prehrambenom i neprehrambenom robom,
  • fitnes centrima (fitnes, bodi-bilding klubovima i sličnim oblicima organizovanja),
  • privatnim stomatološkim ambulantama,
  • svim subjektima koji obavljaju zanatsko-uslužne djelatnosti,
  • poljoprivrednim apotekama,
  • drogerijama.
  1. Ograničava se rad do 05.03.2021. godine od 06,00 do 22,00 časa:
  • svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpne stanice, objekti za smještaj i sl.)
  • subjektima koji vrše dostavu hrane, ako su registrovani za obavljanje te djelatnosti,
  • priređivačima igara na sreću (kladionice, automat klubovi, kazina, tombole i dr.).
  1. Od 01.03.2021. godine dozvoljava se organizacija muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.
  2. Do 05.03.2021. godine dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.
  3. Ograničava se rad do 05.03.2021. godine od 05,00 do 15,00 časova stočnoj pijaci i tržnici na veliko.
  4. Ograničava se rad do 05.03.2021. godine od 06,00 do 22,00 časa radnim danom, a nedjeljom od 07,00 do 17,00 časova tržnici na malo i zelenoj pijaci.
  5. Subjektima koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača isključivo u pogledu prodaje njihovih proizvoda, ograničava se rad do 05.03.2021. godine od 06,00 do 22,00 časa.
  6. U propisanom redovnom radnom vremenu mogu raditi:
  • dragstori, s tim da u periodu od 22,00 do 06,00 časova prodaju mogu vršiti isključivo putem šaltera.

2) bazeni, „wellnes“ i spa centri posebno i u sklopu objekata za smještaj,

3) dječiji vrtići i

4) igraonice.

  1. Benzinske pumpe nastavljaju da rade u dosadašnjem režimu, s tim da se ograničava rad ugostiteljskog dijela objekta do 22,00 časa.
  2. Hoteli, hosteli i moteli mogu pružati usluge smještaja gostiju bez vremenskog ograničenja, kao i usluge ishrane i pića gostima i trećim licima sa vremenskim ograničenjem od 06,00 do 22,00 časa.
  3. Apoteke mogu da rade svakim danom od 07,00 do 22,00 časa.
  4. Svi naprijed navedeni subjekti dužni su organizovati rad uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u uputstvu JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ za sprečavanje pojave i širenja COVID-19  bolesti na radnom mjestu.
  5. Subjekti koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva, umjetnosti i zabave dužni su:

1) organizovati svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera od strane JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisane fizičke distance i

2) na ulazu u objekat postaviti obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u objektu u odnosu na njegovu površinu.

  1. Svi naprijed navedeni subjekti mogu samostalno vršiti dezinfekciju poslovnih prostora u skladu sa Uputstvom JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.
  2. Opštinska uprava, javna preduzeća i ustanove organizovaće svoj rad kako slijedi:
  • na ulazu u sve službene prostorije organa ograničiti broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa, onemogućiti zadržavanje u prostorijama organa i pravljenje dužih redova u zatvorenom prostoru,
  • održavati rastojanje između građana u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i
  • kontrola broja korisnika usluga šalter sale i matičnih službi zavisno od prostora, održavanje fizičke distance od dva metra i uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.
  1. Pravni subjekti kao i javna preduzeća i ustanove trebaju organizovati rad od kuće za radnike za poslove za koje je to moguće.
  2. Nadzor nad sprovođenjem ove Naredbe sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova- Policijska stanica Prnjavor, te inspektori i komunalni policajci Odjeljenja za inspekcijske poslove opštine Prnjavor.
  3. Nepoštovanje mjera zabrane iz tačke 1. i 2. ove Naredbe sankcionisaće se u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 11/15 i 58/19) i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 90/17, 42/20 i 98/20).

Naredba o regulisanju rada trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih, uslužnih i drugih objekata i službi na području opštine Prnjavor.

U PROTEKLA 24 ČASA TRI NOVOZARAŽENA LICA NA PODRUČJU OPŠTINE, MJERE PRODUŽENE DO 5. MARTA

Opštinski štab za vanredne situacije održao je danas sjednicu na kojoj je zaključeno, da su u protekla 24 časa na području opštine Prnjavor registrovane tri osobe zaražene virusom korona, dok se pod zdravstvenim nadzorom trenutno nalaze 74 lica.

U skladu sa zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije, do 5. marta 2021. godine, na snazi ostaje ograničeno radno vrijeme, od 06.00 do 22.00 časa, ugostiteljskih objekata za ishranu i piće, kao i zabrana javnih okupljanja u grupama većim od 50 lica i privatnih okupljanja u grupama većim od 10 lica.

Zaključkom Republičkog štaba obavezuju se građani da u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku i pridržavaju se zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra, a preporučuje se nošenje zaštitne maske na otvorenom prostoru ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra.

Takođe, zaključkom Republičkog štaba od 1. marta 2021. godine dozvoljava se organizacija muzike uživo u ugostiteljskim objektima za ishranu i piće, uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Od početka pandemije, na području opštine registrovano je 970 osoba zaraženih virusom korona, 836 lica je oporavljeno, dok je 70 osoba preminulo.

ZA PROJEKTE MLADIH 350.000 KM: Opština Prnjavor ulaže u obrazovanje i daje studentske nagrade

Prnjavorska opština, koja niz godina služi kao primjer u Srpskoj, ove godine će iz opštinske kase za obrazovanje i pomoć mladima, kroz razne omladinske projekte, stipendije, studentske nagrade, izdvojiti više od 350.000 maraka.

Čelni čovjek opštine Darko Tomaš, navodi da je Prnjavor jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja daje stipendije svim studentima, što se postepeno proširuje i na učenike, a prva je i jedina opština u Srpskoj koja daje studentske nagrade, kao poseban vid podrške njihovim rezultatima.

Tako je, između ostalog, ovih dana na višednevno nagradno putovanje na Jahorinu poslato 10 najboljih studenata. Među njima su i troje sa prosjekom višim od 9,5, Dejana Vasić, Milica Jovljević i Milan Palikuća, koji su nagrađeni i sa po 5.000 KM.

Tomaš ističe da se najveći dio izdvaja za obrazovanje, odnosno stipendiranje mladih.

Ove godine za stipendiranje 288 studenata i učenika iz budžeta ćemo izdvojiti 268.300 KM. Opštinsku stipendiju ove godine dobiće 169 redovnih studenata, 20 studenata iz reda boračke populacije i 99 učenika – precizirao je Tomaš.

STIPENDIJE

Stipendija za redovne studente je 100 KM i isplaćuje se 10 mjeseci, za studente iz reda boračke populacije je 150 KM, a učeničke 70 KM.

Tomaš je napomenuo da svi studenti na javnim visokoškolskim ustanovama koji imaju prosjek ocjena viši od sedam imaju pravo na stipendiju, kao i sva djeca iz reda boračkih kategorija, odnosno porodica ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije i djeca poginulih boraca, te učenici iz reda boračke populacije.

Opština je prvi put uvela da stipendiju dobiju i svi učenici osnovnih i srednjih škola koji imaju prosjek ocjena pet, kojih je ove godine 47.

 

Večernje Novosti

OBAVJEŠTENjE ZA JAVNOST

Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i investicije opštine Prnjavor obavještava građane da je javna rasvjeta u dijelu ulice Vojvode Bojovića u kvaru, od ulaza u skladišni prostor TP “Promet” do raskrsnice sa ulicom Savka Jenjića, gdje je došlo do oštećenja podzemnih instalacija, čije rješavanje je u toku.

ODRŽANA XII SJEDNICA PRIVREDNOG SAVJETA

U prostorijama JU Centar za kulturu danas je održana 12. sjednica Privrednog savjeta opštine Prnjavor  u proširenom sastavu.

Vodeći se i dosadašnjom praksom, svi važni dokumenti vezani za rad Opštinske uprave diskutuju  se na  sjednicama Privrednog savjeta,  danas je to bio Nacrt budžeta opštine Prnjavor  za 2021. godinu, kao i Odluka o komunalnim taksama.

Kada je riječ o Odluci o komunalnim taksama, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim taksama,  propisane su određene izmjene u odnosu na dosadašnje, tako da će se, na nivou opštine pristupiti izradi Odluke o komunalnim taksama, u koju će se uvrstiti i promjene koje su predviđene zakonom.

Načelnik opštine Darko Tomaš  podsjetio je da je opština Prnjavor već četiri godine dio  MEG projekta, koji finansira Vlada Švajcarske, a koji se realizuje preko UNDP-a. „ Ispunjavajući određene uslove koje zahtjeva MEG projekat, dva puta smo već povlačili značajna novčana sredstva, prve godine iz tih sredstava završili smo projekat ulice Vida Nježića, druge godine je finansirana izgradnja vodovoda za Poslovnu zonu Vijaka. Nedavno je održan završni sastanak na kome su se iznijeli svi ostvareni  rezultati za poslednje četiri godine, prema njima Opština Prnjavor je od ukupno  18 opština,  prva po učešću javnosti u procesu donošenja odluka, u čemu su svakako doprinijele sjednice Privrednog savjeta, a prema svim ispunjenim kriterijumima Opština Prnjavor je zauzela visoko četvrto mjesto“, zaključio je Tomaš.

S obzirom da su neke od glavnih tema sastanka infrastrukturne i komunalne, Tomaš dodaje da je upravo iz toga razloga  i jedan od zaključaka sa sjednice Privrednog savjeta, da se na sljedeću sjednicu pozovu i direktori komunalnih preduzeća, rukovodilac Elektrodistribucije Prnjavor  kao i predstavnike Policijske stanice, kako bi odgovorili na određena pitanja prnjavorskih privrednika.