OBAVJEŠTENjE O JAVNOJ RASPRAVI NA IZMJENU DIJELA REGULACIONOG PLANA “ISTOK 2, ISTOK 3 I JUG 1”

Odjeljenje za prostorno uređenje Opštinske uprave opštine Prnjavor obavještava građane i stručnu javnost da će se dana 09.07.2020. godine sa početkom u 10:00 časova, u prostorijama Opštine Prnjavor (bijela zgrada), održati javna rasprava na  izmjenu dijela regulacionog plana „Istok 2, istok 3 i jug 1“ (izmjena III).

U okviru javne rasprave razmatraće se sve primjedbe, prijedlozi i mišljenja na nacrt gore navedenog regulacionog plana.

Sve informacije vezane za javnu raspravu mogu se dobiti lično u Odjeljenju za prostorno uređenje, putem imejla [email protected] i na broj telefona 051/660-905.

Napomena: na javnoj raspravi obavezno je nošenje zaštitnih maski a sve u skladu sa novonastalom situacijom, te mjerama zaštite od širenja korona virusa.

IZABRANA NAJUREĐENIJA DVORIŠTA ZA OVU GODINU

Glasovima građana izabrana su najuređenija dvorišta na području opštine Prnjavor za ovu godinu.

Titulu „najuređenijeg“ dobili su dvorište Krasić Dragana u kategoriji privatno dvorište, dvorište JU Dječiji vrtić „Naša radost“ u kategoriji dvorište organizacije i javne ustanove, Izletište „Ivel“ u kategoriji dvorište poslovnog subjekta, balkon Nikolić Silvane u kategoriji balkona i domaćinstvo Sibinčić Slavena u posebnoj kategoriji domaćinstvo na selu u cilju promocije poljoprivredne proizvodnje i života na selu.

Za pobjednike su obezbjeđene novčane nagrade. O terminu preuzimanja nagrada, vlasnici najuređenijih dvorišta biće obavješteni u narednim danima.

Ove godine pravila takmičenja „Izbor najuređenijeg dvorišta“ su bila izmjenjena, zbog trenutne epidemiološke situacije i kandidati su svoja dvorišta prijavljivali elektronskim putem. Pobjednike su izabrali građani glasajući na fejsbuk stranici načelnika opštine, Darka Tomaša.

 

KONFERENCIJA BEBA: PRIJAVLjENO 35 BEBA

Za izbor u Predsjedništvo beba prijavljeno je 35 mališana, a pravo učešća imale su bebe rođene u periodu od 25. juna 2019. godine do 27. juna 2020. godine.

Poziv za registraciju beba bio je otvoren do juče, 28. juna, a roditelji su bebe mogli prijaviti isključivo putem elektronske pošte.

Na osnovu pristiglih prijava, u srijedu 1. jula biće proglašeno tročlano Predsjedništvo beba za ovu godinu, koga čine najmlađa, najstarija i beba za najviše braće i sestara.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, ove godine „Konferencija beba“ biće organizovana kao prijem za roditelje, beba izabranih u tročlano Predsjedništvo beba.

Opština Prnjavor u saradnji sa Ministarstvom za porodicu, omladinu i sport RS, već 11 godinu za redom, organizuje „Konferenciju beba“ u cilju promocije odgovornog roditeljstva i podrške mladim ljudima u njihovim nastojanjima da planiraju i osnivaju porodice.

 

 

 

 

PRVOG JULA ZAPRAŠIVANjE KOMARACA

Odjeljenje za inspekcijske poslove obavještava stanovništvo opštine Prnjavor da će se sistematska dezinsekcija, koja se sastoji u zaprašivanju komaraca, obavljati u srijedu, 1.7.2020. godine,  sa početkom u 10.00 časova, i u periodu od 19.00 do 22.30 časa, ukoliko to dozvole vremenske prilike .

Dezinsekciju će provoditi preduzeće „Sanitarac“ d.o.o. Vlasenica.

Nadležni iz preduzeća „Sanitarac“ d.o.o. Vlasenica upozoravaju pčelare da u navedenom vremenskom periodu preduzmu sve potrebne mjere zaštite pčela, kao što su, između ostalih, natkrivanje pčelarskih društava kartonom ili drugim priručnim sredstvom.

U slučaju nepredviđenih okolnosti i nemogućnosti da se svi poslovi završe istog dana, tretiranje se nastavlja sljedećeg dana u periodu od 4.30 do 6.00 časova.

U NEDJELjU ISTIČE ROK ZA PRIJAVU BEBA ZA TROČLANO PREDSJEDNIŠTVO

Tradicija izbora tročlanog Predsjedništva Konferencije beba nastavlja se i ove godine, ali zbog trenutne epidemiološke situacije u nešto drugačijim uslovima.

Za učestvovanje u izboru Predsjedništva beba za ovu godinu, roditelji najmlađe sugrađane trebaju prijaviti elektronskim putem, a pravo učešća imaju bebe rođene od 25. juna 2019. do 27. juna 2020. godine.

Poziv je otvoren do 28. juna 2020. godine, a prijave treba poslati na imejl [email protected]

U prijavi je potrebno navesti:

  1. ime i prezime bebe,
  2. ime i prezime roditelja,
  3. datum rođenja bebe,
  4. adresu stanovanja,
  5. kontakt telefon,
  6. imena braće i sestara.

Na osnovu dostavljenih prijava biće izabrano tročlano Predsjedništvo beba za 2020. godinu, koje će činiti najmlađa, najstarija i beba sa najviše braće i sestara.

Termin proglašenja Predsjedništva beba i uručenja poklona biće objavljen naknadno.

REGISTROVAN JEDAN NOVI SLUČAJ ZARAZE VIRUSOM KORONA NA PODRUČJU OPŠTINE

Na području opštine Prnjavor registrovan je jedan novi slučaj zaraze virusom korona. Osoba je mlađe životne dobi, sa blažom kliničkom slikom.

Prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji, pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 4 lica, dok je 1912 osoba izašlo iz zdravstvenog nadzora.

Od početka pandemije, na području opštine registrovana je 41 osoba zaražena virusom korona, dok je 32 lica oporavljeno.

Opštinski štab za vanredne situaciju apeluje na građane da i dalje poštuju higijenske mjere i preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

NAREDBA O REGULISANjU RADA TRGOVINSKIH, UGOSTITELjSKIH I DRUGIH OBJEKATA

Na prijedlog Opštinskog štaba za vanredne situacije, Načelnik opštine donio je Naredbu o regulisanju rada trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih, uslužnih i drugih objekata i službi na području opštine Prnjavor.

U cilju provođenja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, te zaštite i spasavanja stanovništva:

  1. Zabranjuje/u se do 06.07.2020. godine:
  • sva javna okupljanja u grupama većim od 50 osoba na javnom mjestu i
  • sve takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista.
  1. Ograničava se rad do 06.07.2020. godine od 06,00 do 22,00 časa, a nedjeljom od 07,00 do 12,00 časova:
  • trgovinama na veliko,
  • trgovačkim centrima i svim trgovinama na malo prehrambenom i neprehrambenom robom,
  • fitnes centrima (fitnes, bodi-bilding klubovima i sličnim oblicima organizovanja),
  • privatnim stomatološkim ambulantama,
  • svim subjektima koji obavljaju zanatsko-uslužne djelatnosti,
  • poljoprivrednim apotekama,
  • drogerijama.
  1. Ograničava se rad do 06.07.2020. godine od 06,00 do 23,00 časa:
  • ugostiteljskim objektima za ishranu i piće,
  • subjektima koji vrše dostavu hrane, ako su registrovani za obavljanje te djelatnosti.
  1. Ograničavaju se do 06.07.2020. godine od 07,00 do 23,00 časa aktivnosti sportskih organizacija i sportista koje obuhvataju trenažni proces.
  2. Ograničava se rad do 06.07.2020. godine od 05,00 do 15,00 časova stočnoj pijaci i tržnici na veliko.
  3. Ograničava se rad do 06.07.2020. godine od 06,00 do 22,00 časa radnim danom, a nedjeljom od 07,00 do 17,00 časova tržnici na malo i zelenoj pijaci.
  4. Subjektima koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača isključivo u pogledu prodaje njihovih proizvoda, ograničava se rad do 06.07.2020. godine od 06,00 do 23,00 časa.
  5. U propisanom redovnom radnom vremenu mogu raditi:

–  dragstori,

–  bazeni, „wellnes“ i spa centri posebno i u sklopu objekata za smještaj,

–  dječiji vrtići i

–  igraonice.

  1. Benzinske pumpe nastavljaju da rade u dosadašnjem režimu, s tim da se ograničava rad ugostiteljskog dijela objekta do 23,00 časa.
  2. Hoteli, hosteli i moteli mogu pružati usluge smještaja gostiju bez vremenskog ograničenja, kao i usluge ishrane i pića gostima i trećim licima sa vremenskim ograničenjem od 06,00 do 23,00 časa.
  3. Apoteke mogu da rade svakim danom od 07,00 do 22,00 časa. U vrijeme kada apoteke ne rade, snabdijevanje lijekovima i medicinskim sredstvima vršiće se putem dežurstva ili pripravnosti u najmanje jednoj apoteci.
  4. Svi naprijed navedeni subjekti dužni su organizovati rad uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u Uputstvu JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ za sprečavanje pojave i širenja COVID-19  bolesti na radnom mjestu.
  5. Subjekti iz tačke 12. ovog Zaključka mogu samostalno vršiti dezinfekciju poslovnih prostora u skladu sa Uputstvom JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.
  6. Kontrolnim organima je naloženo da se nepoštovanje ovih mjera kažnjava u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Krivičnim zakonikom Republike Srpske.
  7. Opštinska uprava, javna preduzeća i ustanove organizovaće svoj rad kako slijedi:
  • na ulazu u sve službene prostorije organa ograničiti broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa, onemogućiti zadržavanje u prostorijama organa i pravljenje dužih redova u zatvorenom prostoru,
  • održavati rastojanje između građana u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i
  • kontrola broja korisnika usluga šalter sale i matičnih službi zavisno od prostora, održavanje fizičke distance od dva metra i uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.
  1. Zadužuje se Odjeljenje za inspekcijske poslove da u provođenju ove Naredbe obezbijedi poštovanje iste od strane naprijed navedenih subjekata.

Naredba o regulisanju rada trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih, uslužnih i drugih objekata i službi na području opštine Prnjavor 

NOVI RASPORED DEŽURNIH APOTEKA

Zaključkom Opštinskog štaba za vanredne situacije, apoteke mogu da rade svakim danom od 7.00 do 22.00 časa. U vrijeme kada apoteke ne rade, snabdijevanje lijekovima i medicinskim sredstvima vršiće se putem dežurstva ili pripravnosti u najmanje jednoj apoteci.

Dežurne apoteke radiće u objektu do 22.00 časa svakim danom, a nakon navedenog perioda dužne su održavati pripravnost putem telefona. Broj telefona na koji će građani moći kontaktirati apoteke biće istaknut na vratima.

Do 6. jula, raspored dežurnih apoteka je sljedeći:

  • 23. i 24. juni – “Evropa Lek” Novaka Pivaševića broj 4,
  • 25. i 26. juni – “PharmaNova” Svetog Save broj 25,
  • 27. i 28. juni – “Apoteka +” Laze Lazarevića broj 5,
  • 29. i 30. juni –  “Evropa Lek” Novaka Pivaševića broj 4,
  • 1. i 2. juli – „PharmaNova“ Svetog Save broj 25,
  • 3. i 4. juli – “Apoteka +” Laze Lazarevića broj 5.
  • 5. i 6. juli – “Evropa Lek“ Novaka Pivaševića broj 4.

ODRŽANA SJEDNICA OPŠTINSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE

Opštinski štab za vanredne situacije održao je danas 59. sjednicu, na kojoj je konstatovano, da na području opštine Prnjavor nema novozaraženih lica, a pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 10 lica.

Po odobrenju epidemiologa, 1906 lica je izašlo iz zdravstvenog nadzora.

U skladu da zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije, do 6. jula 2020. godine radno vrijeme ugostiteljskih objekata za ishranu i piće ostaje ograničeno do 23.00 časa.

Na snazi ostaje zabrana svih javnih okupljanja u grupama većim od 50 lica, kao i zabrana takmičarskih aktivnosti sportskih organizacija i sportista.

Od početka pandemije, na području opštine Prnjavor registrovano je 40 osoba zaraženih virusom korona, dok je 32 lica oporavljeno.

Opštinski štab za vanredne situacije, apelovao je na građane, da i dalje poštuju higijenske mjere i preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.