OPŠTINSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE: NEMA NOVOOBOLjELIH, POD ZDRAVSTVENIM NADZOROM 367 LICA

Prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji, na području opštine Prnjavor, pod zdravstvenim nadzorom nalazi 367 lica, dok su 762 osobe izašle iz nadzora, po odobrenju epidemiologa.

Do sada, registrovano je pet slučajeva zaraze virusom korona.

U protekla 24 časa, komunalna policija je kontrolisala 48 lica u kućnoj izolaciji i sva kontrolisana lica su poštovala propisanu mjeru. Prema podacima Policijske stanice Prnjavor u protekla 24 časa nije bilo sankcionisanih lica.

Nadležna opštinska inspekcija provodi i redovne kontrole privrednih subjekta kojima je omogućen rad, a vezano za poštovanje odluke da se cijene osnovnih životnih namirnica zadrže na nivou na kom su bile 5. marta 2020. godine.

U skladu sa novim uputstvom republičkog štaba, Opštinski štab za vanredne situacije donio je naredbu da se uspostavi još jedan lokalni karantin, na lokaciji sportske dvorane „Sloga“.

U formiranom karantinu u Sportsko rekreativnom centru „Borik“ boraviće lica sa mjestom prebivališta u Prnjavoru, a koja u zemlju ulaze na nekom od graničnih prelaza, kao i lica koja ne poštuju mjere kućne izolacije.

Republički štab za vanredne situacije donio je odluku da se sve potpisane mjere produžavaju do 13. aprila.

Zaključkom republičkog štaba dozvoljeno je kretanja licima sa navršenih 65 godina i više, utorkom i petkom od 7.00 do 10.00 časova, a radi kupovine osnovnih životnih namirnica, lijekova i obavljanja posla u bankama.

Takođe, dozvoljeno je kretanje u seoskim područjima, licima starosti do 75 godina, a radi obavljanja poljoprivrednih poslova, uz obavezno pridržavanje zaštite mjere socijalnog rastojanja.

Dozvoljeno je i kretanje od pčelinjaka do mjesta stanovanja, utorkom i u dane vikenda, licima koja posjeduju rješenje o registraciji pčelinjaka.

 

300 SJEMENSKIH PAKETA ZA SJETVU POVRĆA

Odjeljenje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Opštinske uprave opštine Prnjavor obavještava poljoprivredne proizvođače sa područja opštine Prnjavor da je u sklopu sprovođenja mjera usljed pojave virusa korona, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u okviru Projekta unapređenja konkurentnosti u ruralnim područjima koji se finansira sredstvima Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), obezbijedilo sredstva za vanrednu mjeru podrške stanovništvu u vidu sjemenskih paketa za zasnivanje proizvodnje povrća za vlastite potrebe.

Ova mjera je namijenjena za ugroženo stanovništvo i siromašne kategorije, a prioritet imaju: višečlane porodice, samohrani roditelji, osobe koje su izgubile posao, domaćinstva koja nemaju redovna primanja, primaoci socijalne pomoći i slično, koje na raspolaganju imaju minimum pola duluma zemljišta za sjetvu/sadnju povrća.

Radi se o besplatnim paketima pomoći koji sadrže sjemena i rasad povrtarskih kultura kao i mineralna đubriva. U okviru ove mjere za Opštinu Prnjavor je odobreno 300 sjemenskih paketa.

Za sve dodatne informacije zainteresovani poljoprivredni proizvođači se mogu obratiti Odjeljenju za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Opštinske uprave opštine Prnjavor putem kontakt telefona 051/660-860, 051/660-023.”

NAREDBA O REGULISANjU RADA TRGOVINSKIH,UGOSTITELjSKIH,ZANATSKIH,USLUŽNIH I DRUGIH OBJEKATA I SLUŽBI NA PODRUČJU OPŠTINE PRNjAVOR

U cilju provođenja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, te zaštite i spasavanja stanovništva, Načelnik opštine donosi sljedeću naredbu:

  1. Zabranjuje se rad sljedećim objektima, svakim radnim danom i u dane vikenda, do 13. aprila 2020. godine:
  • ugostiteljskim objektima svih kategorija,
  • zanatsko-uslužnim radnjama (frizerskim, kozmetičkim, krojačkim i drugim uslužnim radnjama u kojima se ostvaruje bliski kontakt sa građanima), osim auto-mehaničarskim radnjama, auto-praonama, subjektima koji obavljaju građevinsku djelatnost, tehničkim pregledima vozila, taksi službama i sličnim servisnim djelatnostima, pod uslovom da redovno provode mjere dezinfekcije,
  • svim dječijim vrtićima,
  • bazenima, „wellness“ i spa centrima zasebno i u sklopu hotelskog smještaja,
  • trgovinama, osim radnji za prodaju prehrambene robe, trgovinama građevinskog materijala, trgovinama auto-dijelova, trgovinama poljoprivrednih mašina, alata kao i dijelova za poljoprivredne mašine, trgovinama stočne hrane, trgovinama na veliko i kioscima,
  • trgovačkim centrima, osim u dijelu u kojem se prometuje prehrambenim proizvodima,
  • stočnoj pijaci, kao i robnoj pijaci (buvljak), osim u dijelu gdje se prometuje prehrambenim proizvodima (voće i povrće).
  1. Subjekti iz tačke 1. kojima je dozvoljen rad, mogu da rade u vremenu od 7:00 do 18:00 časova svakim radnim danom i subotom, a nedjeljom od 7:00 do 12:00 časova.
  2. Hoteli, hosteli i moteli mogu pružati ugostiteljske usluge isključivo za prijavljene goste ovih objekata.
  3. Benzinske pumpe nastavljaju da rade u dosadašnjem režimu, s tim da se zabranjuje rad ugostiteljskog objekta u okviru benzinske pumpe, a prodaja ostalih proizvoda dozvoljena je do 18:00 časova.
  4. Apoteke mogu da rade radnim danom od 8:00 do 18:00 časova, a vikendom od 8:00 do 13:00 časova. U vrijeme kada apoteke ne rade, snabdijevanje lijekovima i medicinskim sredstvima vršiće se putem dežurstva ili pripravnosti u najmanje jednoj apoteci.
  5. Poljoprivredne apoteke mogu da rade radnim danom i subotom do 18:00 časova, a nedjeljom do 12:00 časova.
  6. Dostava životnih namirnica, ketering, dostava auto-dijelova, dostava kancelarijskog materijala, dostava građevinskog materijala i dostava brze hrane je dozvoljena od 7:00 do 18:00 časova za one subjekte koji su registrovani za obavljanje te djelatnosti, uz maksimalne mjere higijene i  sigurnosti, koje će kontrolisati kontrolni organi.
  7. Drogerije mogu da rade radnim danom i subotom od 7:00 do 18:00 časova, a nedjeljom do 12:00 časova.
  8. Objektima brze hrane dozvoljen je rad putem šaltera, bez konzumiranja hrane u objektu, u kojem se kupac ne smije zadržavati.
  9. Trgovinskim objektima vrste dragstor i subjektima koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača isključivo u pogledu prodaje njihovih proizvoda, ograničava se radno vrijeme od 7:00 do 18:00 časa.
  10. Svi subjekti kojima je dozvoljeno da rade dužni su da obezbijede ograničen broj ljudi u zatvorenom prostoru, uz mjere pojačane dezinfekcije, tako da se na ulazu reguliše broj osoba koje istovremeno mogu ulaziti.
  11. Ispred blagajni označiti i organizovati razmak između kupaca od najmanje jedan metar.
  12. Kontrolnim organima je naloženo da se nepoštovanje ovih mjera kažnjava u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Krivičnim zakonikom Republike Srpske.
  13. Opštinska uprava, javna preduzeća i ustanove organizovaće određeni broj ulaza, a građane pozivamo da ne dolaze u navedene institucije bez velike potrebe.
  14. Zadužuje se Odjeljenje za inspekcijske poslove da u provođenju ove Naredbe obezbijedi poštovanje iste od strane naprijed navedenih subjekata.
  15. O izvršenju zadataka iz ove Naredbe organi iz tačke 15. svakodnevno će izvještavati komandanta Opštinskog štaba za vanredne situacije.
  16. Naredba broj 01/1-014-79/20 od 23.03.2020. godine, stavlja se van snage.
  17. Naredba stupa na snagu odmah, a objaviće se u „Službenom glasniku opštine Prnjavor“.

Naredba o regulisanju rada trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih, uslužnih i drugih objekata i službi na području opštine Prnjavor 

NOVI RASPORED DEŽURNIH APOTEKA

Zaključkom Opštinskog štaba za vanredne situacije, ograničeno je radno vrijeme apoteka, radnim danima od 8.00 do 18.00 časova i vikendom od 8.00 do 13.00 časova.

U cilju kontinuiranog snabdijevanja lijekovima i medicinskim sredstvima, napravljen je raspored apoteka, koje su prihvatile dežurstvo.

Dežurne apoteke radiće u objektu od 18.00 do 22.00 časa radnim danom, odnosno vikendom od 13.00 do 22.00 časa, a nakon navedenog perioda dužne su održavati pripravnost putem telefona. Broj telefona na koji će građani moći kontaktirati apoteke biće istaknut na vratima.

Do 13. aprila, raspored dežurnih apoteka je sljedeći:

  • 31. mart i 1. april – „Evropa lek“, ulica Novaka Pivaševića broj 4,
  • 2. i 3. april – „PharmaNova“, ulica Svetog Save broj 25,
  • 4. i 5. april – „Apoteka plus“ ulica Laze Lazarevića, broj 5
  • 6. i 7. april – „Evropa lek“, ulica Novaka Pivaševića broj 4,
  • 8. i 9. april – „PharmaNova“, ulica Svetog Save broj 25,
  • 10. i 11. april – „Apoteka plus“ ulica Laze Lazarevića, broj 5
  • 12. i 13. april – „Evropa lek“, ulica Novaka Pivaševića broj 4.

 

 

OPŠTINSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE: MJERE ZABRANE I OGRANIČENjA RADA PRODUŽAVAJU SE DO 13. APRILA

Prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području opštine Prnjavor, pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 526 osoba, dok je 593 lica po odobrenju epidemiologa izašlo iz nadzora, zaključeno je na današnjoj sjednici Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Do sada, registrovano je pet slučajeva zaraze virusom korona. Lica su dobrog opšteg zdravstvenog stanja i smještena su u banjalučki studentski centar.

U protekla 24 časa, komunalna policija je kontrolisala 70 lica u kućnoj izolaciji i sva kontrolisana lica su poštovala propisanu mjeru, dok su službenici Policijske stanice Prnjavor sankcionisali jedno lice zbog kretanja suprotno važećim mjerama.

Opštinski štab za vanredne situacije donio je odluku da se mjere zabrane i ograničenja rada trgovinskih, ugostiteljskih i drugih objekata produžavaju do 13. aprila, imajući u vidu činjenicu da je pandemija u fazi uspona i da se veliki broj lica još uvijek nalazi pod zdravstvenim nadzorom.

Novom Naredbom o regulisanju rada ugostiteljskih, trgovinskih i drugih objekata dozvoljen je rad subjektima koji se bave prodajom voća i povrća.

Apelujemo na građane da se disciplinovano pridržavaju svih propisanih mjera koje su na snazi, kako bi spriječili mogućnost daljeg širenja virusa.

OPŠTINSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE: NOVOOBOLjELO LICE BILO U KUĆNOJ IZOLACIJI

Opštinski štab za vanredne situacije održao je danas 20. sjednicu na kojoj je zaključeno, da je još jedno lice sa područja opštine oboljelo od virusa korona, dok se pod zdravstvenim nadzorom nalazi 972 lica.

Prema odobrenju epidemiologa, 350 lica izašlo je iz zdravstvenog nadzora.

Novooboljelo lice je ženska osoba, koja je doputovala iz zemlje zahvaćene infekcijom virusa korona i nalazila se u kućnoj izolaciji”, rekao je načelnik opštine i komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije, Darko Tomaš, nakon sjednice štaba.

„Posljednjih dana kod lica su se pojavili simptomi bolesti, zbog čega je testirano. Budući da se radi o blažoj kliničkoj slici, lice će sutra biti prebačeno u studentski centar“ rekao je Tomaš i naglasio da se ostala četiri zaražena lica nalaze u banjalučkom studentskom centru.

Tomaš je apelovao na građane da poštuju mjere kućne izolacije, kako bi spriječili mogućnost širenja virusa i povećanje broja oboljelih.

„Opštinska komunalna policija je u protekla 24 časa, kontrolisala 105 lica, od kojih jedno lice nije poštovalo propisane mjere i protiv njega će biti pokrenut prekršajni postupak“, rekao je Tomaš.

Komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije, Darko Tomaš pozvao je privredne subjekte kojima je trenutno dozvoljeno da obavljaju radnu aktivnost, da poštuju sve propisane epidemiološke mjere, da provode redovnu dezinfekciju i pojačanu higijensku kontrolu.

„Privredni subjekti su obavezni da u radnom procesu drže samo lica koja nisu bila u kontaktu sa zaraženim licima i licima koja su izolaciji, kako bi se maksimalno smanjila mogućnost prenošenja zaraze. Takođe, apelujemo na poslodavce da izdaju minimalan broj potvrda o kretanju u vrijeme policijskog časa i to isključivo za potrebe kretanja radi obavljanja radne aktivnosti“, rekao je Tomaš.

Tomaš je rekao, da će se u narednim danima razgovarati sa republičkim organima, na koji način omogućiti licima starijim od 65 godina koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, da obavljaju poslove na poljoprivrednim imanjima.

On je napomenuo, da Crveni krst u saradnji sa Centrom sa socijalni rad i Civilnom zaštitom, organizuje nabavku prehrambenih paketa, za stara lica koja žive sama, bez pomoći drugih, a koji nisu u evidenciji Centra za socijalni rad, kao i besplatnu dostavu lijekova.

Na sjednici Opštinskog štaba za vanredne situacije je zaključeno, da će opštinske službe u saradnji sa republičkim organima, raditi na analizi, kako pomoći privrednicima u smislu određenih olakšica i pomoći privrednim subjektima, kada je nivo opštine u pitanju.

Opštinski štab za vanredne situacije zahvalio se privrednim subjektima i pojedincima, koji su ponudili ili pružili pomoć tokom trajanja mjera zaštite.

PRNjAVOR: NEMA NOVOOBOLjELIH, POD ZDRAVSTVENIM NADZOROM 1047 LICA

Prema izvještaju Higijensko – epidemiološke službe Doma zdravlja, danas do 9:00 časova pod zdravstvenim nadzorom bilo je 1047 osoba, dok je prema odobrenju epidemiologa 57 lica izašlo iz nadzora.

Do ovog trenutka, registrovana su četiri slučaja zaraze virusom korona. Novooboljelih lica nema.

U protekla 24 časa, komunalna policija opštine Prnjavor kontrolisala je 57 lica u kućnoj izolaciji i utvrđeno je da pet njih nije poštovalo propisanu mjeru. Protiv ovih lica biće pokrenut prekršajni postupak.

Službenici Policijske stanice Prnjavor, u protekla 24 sata, sankcionisali su četiri lica zbog kretanja suprotno važećim zabranama.

Opštinski štab za vanredne situacije apeluje na građane da poštuju propisane mjere, kako bi se spriječila mogućnost širenja virusa i povećanje broja oboljelih lica.

Nadležni opštinski organi kontrolišu lica i protiv svih lica koja ne budu poštovala izrečene mjere biće pokrenut prekršajni postupak.

FORMIRAN KARANTIN U BORIKU, DVA NOVOOBOLjELA LICA SMJEŠTENA U STUDENTSKI CENTAR

Opštinski štab za vanredne situacije održao je danas 19. sjednicu, na kojoj je konstatovano da su dva novooboljela lica sa područja opštine Prnjavor dobrog zdravstvenog stanja i da su smještena u banjalučki studentski centar.

„Novooboljela lica su bila u kućnoj izolaciji od 16. marta“, rečeno je na današnjoj sjednici Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Opštinski štab za vanredne situacije formirao je karantin u dva objekta, koja se nalaze u Sportsko rekreativnom centru „Borik“, za smještaj lica koja ne poštuju mjere kućne izolacije. Objekti su izvan centra grada i raspolažu osnovnim uslovima za boravak.

Još jednom je upućen apel građanima da poštuju mjere kućne izolacije, kako bi se maksimalno smanjila mogućnosti širenja zaraze virusom korona. Iz Štaba napominju da nadležni opštinski organi provode redovne kontrole i sva lica koja ne poštuju propisne mjere biće propisno kažnjena.

Prema izvještaju Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja, na području opštine Prnjavor, danas do 9:00 časova pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 1022 lica, dok je prema odobrenju epidemiologa 57 lica izašlo iz nadzora.

Do ovog trenutka, registrovana su četiri slučaja bolesti COVID – 19.