DELEGACIJA OPŠTINE PRNjAVOR BORAVILA U POSJETI BOSKOVICAMA

Delegacija Opštine Prnjavor, predvođenja sekretarom Skupštine opštine, Sretkom Aulićem boravila je proteklog vikenda u češkim Boskovicama, gdje je prisustvovala festivalu Husi slavnosti (Festival gusaka), koji se održava zadnji vikend u mjesecu septembru.

Na prijemu koji je gradonačelnik Boskovica, Jaroslav Dohnalek organizovao za delegacije partnerskih opština i gradova, razgovaralo se o dosadašnjoj saradnji, ali i njenom nastavku, te unapređivanju saradnje kroz uspostavljanje novih oblika.

Sporazum o saradnji, Opština Prnjavor i Boskovice su potpisale 2013. godine, na inicijativu češke zajednice u Prnjavoru. Sporazum je na početku realizovan kroz kulturnu i sportsku saradnju, a kasnije i kroz oblast obrazovanja.

 

 

 

 

 

JAVNI POZIV ZA DOSTAVLjANjE ZAHTJEVA ZA DODJELU STUDENTSKE NAGRADE

Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i društvene djelatnosti poziva studente sa područja opštine Prnjavor da podnesu zahtjeve za dodjelu studentske nagrade za najbolje studente u 2019. godini. Zahtjevi za dodjelu studentske nagrade podnose se u šalter sali, Opštinske uprave opštine Prnjavor i dostavljaju Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i društvene djelatnosti.

Javni poziv za dodjelu studentskih nagrada za 2019. godinu objavljen je 24.9.2019. godine i traje 8 dana od dana objavljivanja, odnosno do 2.10.2019. godine. Naknadne i nepotpune prijave neće biti uzete u razmatranje.

Javni poziv sa informacijama o uslovima za ostvarivanje prava za dodjelu studentske nagrade i dokumentaciji koju je potrebno priložiti objavljen je na oglasnim tablama Opštinske uprave opštine Prnjavor, a isti se može preuzeti i elektronski – Javni poziv za dostavljanje zahtjeva za dodjelu studentske nagrade za najbolje studente u 2019. godini.

Obavještavaju se podnosioci zahtjeva da, pored neophodne dokumentacije, uz zahtjev dostave i fotokopiju tekućeg računa. Sve ostale informacije mogu se dobiti na telefon broj 051/663-740, lokal 212.

 

OBILjEŽEN SVJETSKI DAN BEZ AUTOMOBILA

SAMSUNG CSC

U Prnjavoru je danas, u Ulici Svetog Save i na Trgu srpskih boraca jednočasovnom obustavom saobraćaja i nizom aktivnosti djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta obilježena Evropska nedelja mobilnosti i “Svjetski dan bez automobila“. Polaznici saobraćajne sekcije prnjavorskih osnovnih škola na gradskom trgu provozali su se biciklom demonstrirajući pravilnu i sigurnu vožnju, dok su mlađi učenici i vrtićka djeca uživali u crtanju, plesanju i drugim aktivnostima. Svim učesnicima u saobraćaju  poručili su ovom prilikom da je počela školska godina i da budu pažljivi. Takođe istakli su važnost razvijanja svijesti o korištenju alternativnih načina prevoza i pješačenja.

Nastavnik OŠ „Nikola Tesla“, Milorad Lalić, koji dugi niz godina radi na edukaciji djece iz

SAMSUNG CSC

oblasti saobraćaja istakao je koliko je važno da se učesnici u saobraćaju pridržavaju saobraćajnih pravila,  jer na taj način čuvamo i našu djecu u saobraćaju.

Septembar je mjesec kada JU Dječiji vrtić „Naša radost“ kreće sa raznim aktivnostima, a ujedno predstavlja i  sam početak njihove radne godine. „Saobraćaj predstavlja jedan od primarnih aktivnosti u kojima obučavamo mališane kako pravilno da prelaze ulice preko pješačkog prelaza, a na ovaj način kao i nizom drugih aktivnosti nastojimo podizati ekološku svijest kod djece“, istakla je pedagog ove ustanove Ljubica Božunović.

AMS RS ove aktivnosti provodi širom Republike Srpske, a učešće su uzeli i pripadnici prnjavorskog Auto-moto društva. „Svjetski dan bez automobila“ i  Evropsku nedelju mobilnosti

SAMSUNG CSC

koja se obilježava od 16. do 22. septembra, podržali su i predstavnici lokalne uprave opštine Prnjavor.

 

 

 

 

 

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

 

JESENjA SISTEMATSKA DERATIZACIJA OD 30 SEPTEMBRA

Odjeljenje za inspekcijske poslove obavještava stanovništvo opštine Prnjavor da je u cilju sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti Načelnik opštine Prnjavor donio Naredbu broj 01/1-510.1-245/19 od 22.08.2019. godine  o obaveznoj jesenjoj sistematskoj deratizaciji na teritoriji opštine Prnjavor.

Jesenja sistematska deratizacija će biti sprovedena na teritoriji opštine Prnjavor u periodu od 30.09. do 20.10.2019. godine, a deratizacija obuhvata: zgrade državne uprave i objekte kojima gazduje opština, predškolske, školske i vjerske objekte, objekte državnih i privatnih preduzeća, objekte privatnih uslužnih, trgovinskih, zanatskih i ugostiteljskih radnji, stambene objekte i individualna domaćinstva, javne zelene površine, obale rijeka i kanalizacionu mrežu. Deratizaciju će obavljati preduzeće „Sanitarac“ d.o.o. Vlasenica.

Protiv preduzeća i odgovornih lica u preduzećima, vlasnika privatnih samostalnih radnji, vlasnika stambeno-porodičnih zgrada, nosilaca stanarskog prava, vlasnika stanova i pomoćnih objekata koji ne postupe u skladu sa Naredbom biće podnesene prekršajne prijave.

Plaćanja usluga deratizacije oslobođena su domaćinstva porodica poginulih i nestalih boraca i ratnih vojnih invalida od 1. do 4. kategorije.

Primjedbe i prigovore na kvalitet izvršene deratizacije u toku akcije, mogu se dostaviti Odjeljenju za inspekcijske poslove-inspekciji za hranu i zdravstvenoj inspekciji.

 

PRNjAVOR PRIMJER DOBRE SARADNjE LOKALNE I REPUBLIČKE VLASTI

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je tokom današnje posjete opštini Prnjavor da je ovo jedan od najboljih primjera u Republici Srpskoj dobre saradnje između opštinske i republičke vlasti.

Nakon sastanka sa delegacijom Opštine predvođene načelnikom Darkom Tomašem, predsjednica je napomenula da su gdje postoji takva saradnja rezultati vidljivi u stvarnom životu, odnosno prema broju i nivou investicija koje se realizuju zahvaljujući republičkim sredstvima.

„Zadovoljstvo je što smo na dobrobit građana mogli da uradimo mnogo toga i što ćemo imati zajedničke projekte u narednoj godini jer već sada pravimo planove i na nivou Vlade i predsjednika, upravo da bismo u svakoj od naših lokalnih zajednica mogli da uradimo ono što je prioritetno i važno, i što je u skladu sa interesima naših građana“ , rekla je predsjednik Republike Srpske.

Ona je naglasila da je potrebna politička stabilnost i na lokalnom i na republičkom nivou jer Republika Srpska ima mnogo izazova koji su ozbiljnije prirode nego što se na prvi pogled čini.

„Tokom današnjeg sastanka sam se raspitivala i kakva je situacija kada je riječ o budžetu, kakve su mogućnosti da se u nekom budućem periodu eventualno,  po potrebi,  ide u zaduženja kada su potrebni neki veliki strateški projekti. Za sve ima prostora“ , rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da se u Prnjavoru izvršavaju sve obaveze, postoji društveno odgovorni pristup da se pomaže i onima koji su u potrebi, ali i da se nagrade oni koji imaju određene rezultate.

„Zahvalnost i što opština daje svoj doprinos razvoju Republike jer svaki put kada imate razvijenu opštinu koja grabi krupnim koracima naprijed  to znači bolju situaciju u cijeloj Republici Srpskoj. Ušli smo u proces definisanja određenih projekata ,  nekoliko važnih biće realizovano sledeće godine. Imaće apsolutnu podršku republičkih institucija“ , rekla je predsjednik Republike Srpske.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš kaže da je danas sa predsjednikom Srpske  razgovorano o već realizovanim projektima u Prnjavoru u protekle 2,5 godine, kao i projektima koji slijede.

On je izrazio zahvalnost za sve što je predsjednik Cvijanović uradila za ovu opštinu dok je bila na čelu Vlade Republike Srpske.

„Zadnje 2,5  godine u Prnjavoru  su obilježene značajnim infrastrukturnim ulaganjima. Prošle godine od strane Vlade Republike Srpske bio je uložen iznos od oko 1,5 milion KM, pretprošle godine oko 2 miliona KM, ove godine ulaže se iznos viši od 1,5, milion KM. Ako nastavimo ovom dinamikom i sledeće godine sigurno će se ovaj četvorogodišnji mandat moći smatrati jednim od investiciono najvećih u proteklih dvadesetak godina“ , precizirao je Tomaš.

On kaže da je lokalna vlast zajedno sa republičkom  Vladom nastojala  da se dogovore prioriteti, prije svega sanacija i rekonstrukcija putne infrastrukture.

„Posebno je važno da smo u većini osnovnih i srednjih škola  nastojali rješavati sve probleme i na taj način stvoriti uslove za mlade ljude da svoje obrazovanje  učine lakšim i jednostavnijim jer je opredjeljenje i nas u lokalnoj , a i na višim nivoima vlasti da se mladim ljudima da prednost i izađe u susret“, istakao je Tomaš.

On je napomenuo da je trenutno u toku izgradnja putne infrastrukture u vrijednosti višoj od milion KM, koja se realizuje zahvaljujući podršci viših nivoa vlasti. U toku je tender za izbor izvođača radova za video nadzor, sanacija Društvenog doma u Galjipovcima, sanacija mokrih čvorova u Osnovnoj školi „Nikola Tesla“ , sanacija grijanja u Osnovnoj školi „Branko Ćopić“ , Centru srednjih škola “Ivo Andrić“ i Gimnaziji.

„Najvažnija investicija u Prnjavoru je završetak auto-puta koji jednim dijelom prolazi kroz opštinu Prnjavor čime je dobijena ogromna konkurentska prednost . U poslednjih 10 mjeseci šest privrednih  subjekata je našlo svoje mjesto u našoj poslovnoj zoni na Vijaci, a jedan je već otpočeo sa djelatnošću“ , pojasnio je Tomaš.

Tomaš kaže da je Prnjavor postao jedno od najperspektivnijih mjesta za ulaganje u Republici Srpskoj, čega ne bi bilo da nije postojala podrška i razumijevanje Vlade i predsjednika Republike Srpske.

On kaže da je danas razgovarano i o određenim projektima za sledeću godinu, a  jedan od veoma važnih projekata biće projekat energetske efikasnosti koji će biti realizovan u Domu zdravlja Prnjavor,  čija je vrijednost  viša od 500.000 KM.

Tomaš  je podsjetio da je prije nekoliko godina sličan projekat uz pomoć Vlade Republike Srpske realizovan u Osnovnoj školi „Nikola Tesla“ čija je vrijednost radova bila viša od 700.000 KM.

„Ovo je pravi primjer vidljivog napretka kada opštinska vlast sarađuje sa Vladom Republike Srpske, sa višim nivoima vlasti“ , napomenuo je Tomaš.

Današnjem sastanku u Prnjavoru prisustvovali su i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić, zamjenik načelnika opštine Prnjavor Slaviša Milanković, predsjednik Skupštine opštine Željko Simić,  načelnik opštinskog odjeljenja za inspekcijske poslove Suzana Švraka i šef kluba odbrika SNSD u SO Prnjavor Dražen Mikić.

SRNA /T.S.

 

 

ZAKAZANA SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE

Sjednica Skupštine opštine Prnjavor, 27. po redu zakazana je za četvrtak, 19. septembar. Na dnevnom redu naći će se 17. tačaka, a odbornici lokalnog parlamenta razmatraće, između ostalog, Izvještaj o izvršenju budžeta opštine Prnjavor za period 1.1 – 30.6.2019. godine, Godišnji plan rada za 2019/2020. godinu JU Dječiji vrtić „Naša radost“, Izvještaj o radu Odbora za žalbe opštine Prnjavor za period 1.1 – 31.12.2018. godine, Informaciju o vršenju inspekcijskog nadzora na području opštine Prnjavor za period 1.1 – 30.6. 2019. godine, Informaciju o stipendiranju učenika i studenata sa područja opštine Prnjavor, kao i Inicijativu za osnivanje Mjesne zajednice Prosjek. Na 27. skupštinskom zasjedanju, odbornici Skupštine opštine Prnjavor razrješiće, a potom i imenovati direktora JU Centar za kulturu Prnjavor, te imenovati Komisiju za primopredaju dužnosti između direktora u JU Centar za kulturu Prnjavor. Pred odbornicima će se naći i prijedlog Odluke o usvajanju izmjene dijela Regulacionog plana ” U zoni uticaja magistralnog puta M – 16.1 dionica Klašnice – Derventa, teritorija opštine Prnjavor” – izmjena III i Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uređenju prostora i građevinskom zemljištu, kao i nacrt Odluke o utvrđivanju regulacionog plana “Radulovac”. Sjednica Skupštine opštine počinje u 9.00 časova.

 

OBILjEŽEN DAN RATNIH VOJNIH INVALIDA

U Prnjavoru je juče obilježen Dan ratnih vojnih invalida u organizaciji Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske. Tim povodom, služen je parastos i položeno cvijeće na spomen obilježje poginulim borcima i civilima iz posljednjeg rata, te održana svečana sjednica u sali Skupštine opštine Prnjavor.

Obilježavanju Dana ratnih vojnih invalida prisustvovao je ministar rada i boračko – invalidske zaštite Republike Srpske, Duško Milunović i predsjednik Skupštine opštine Prnjavor, Željko Simić. Tom prilikom, ministar Milunović je naglasio da Vlada Republike Srpske i ministarstvo na čijem je čelu, nastoje da mnogim zakonskim rješenjima poboljšaju položaj 31.834 ratna vojna invalida u Republici Srpskoj.

On je naglasio, da su invalidi jedna od najosjetljivijih kategorija u svakom društvu i da društvo treba da vodi posebnu brigu o njima, jer je država ta koja ih je mobilisala i uputila u rat, vršili su vojne dužnosti i tako je ta invalidnost i nastala.

„Od rata do danas ministarstvo zajedno sa organizacijama proisteklim iz odbrambeno – otadžbinskog rata kao što su Savez organizacija udruženja ratnih vojnih invalida, Udruženje amputiraca i Odbor RVI iz Boračke organizacije trudi se da položaj ratnih vojnih invalida poboljša. Mnogim zakonskim rješenjima nastojali smo da svaki put učinimo korak naprijed. Ratni vojni invalidi, pogotovo viših kategorija, dobili su posljednjim zakonom veći nivo zaštite” , naglasio je ministar Milunović.

On je podsjetio da su ratni vojni invalidi u Republici Srpskoj svrstani u 10 kategorija, a da ih ukupno u evidenciji sada ima 31. 834.

“Najveći broj je invalida nižih kategorija, pogotovo zadnje četiri kategorije – sedma, osma, deveta i deseta, koje čine duplo veći broj invalida nego što je to prvih šest kategorija. U poslednje vrijeme smo učinili da najteži vojni invalidi, amputirci i paraplegičari imaju obezbjeđenu banjsku rehabilitaciju svake godine, što prethodnih godina nije bilo” , rekao je Milunović.

Milunović je dodao da je najtežim ratnim invalidima koji su izgubili radnu sposobnost po osnovu ranjavanja, povređivanja, ozleđivanja ili bolesti koja je nastala tokom vršenja vojne dužnosti obezbijeđeno pravo na penziju i oni je ostvaruju bez obzira na to da li su imali ijedan dan radnog staža. Ministar Milunović je napomenuo da su zajedno sa organizacijom urađene i određene povlastice, kao što je otklanjanje arhitektonskih barijera, povlastice za parking, u posljednje vrijeme otvaranjem auto-puta omogućeno je da više kategorije invalida budu oslobođene plaćanja putarine, te da je u nekoliko posljednjih godina invalidnina procentualno stalno malo rasla i istakao da će se društvo i ubuduće starati i truditi da se položaj ratnih vojnih invalida poboljša, naročito onih kojima je potrebna tuđa njega i pomoć.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragan Vrhovac kaže da će prema resornom ministarstvu biti upućena inicijativa da se ovaj dan uvrsti u kalendar obilježavanja važnih datuma u Republici Srpskoj.

On je podsjetio da je 10. septembar kao Dan ratnih vojnih invalida Republike Srpske ustanovljen 2017. godine jednoglasnom odlukom na Skupštini ovog Saveza, a da su do tada ratni vojni invalidi obilježavali 3. decembar.

“Ne sporimo da taj datum treba obilježavati, ali nekako se nismo pronašli u tom datumu jer je to međunarodni dan svih invalidnih lica. Ratni vojni invalidi su kategorija koja zaslužuje da ima svoj dan” , rekao je Vrhovac.

On kaže da se ovaj dan zajednički obilježava u nekoliko Udruženja ratnih vojnih invalida.

“To je jedan dan kada se oda počast poginulim borcima i umrlim ratnim vojnim invalidima, polože se vijenci i to trebamo omasoviti, da što veći broj ljudi bude prisutan jer je to vid poštovanja prema ratnim vojnim invalidima koji su dali dijelove tijela za stvaranje Republike Srpske” , rekao je Vrhovac.

Ovo je druga godina, kako RVI, 10. septembra obilježavaju svoj dan.

 

KONKURS ZA SUFINANSIRANjE PROJEKATA IZ OBLASTI SPORTA

Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i društvene djelatnosti obavještava sportske organizacije, osnovne i srednje škole sa područja opštine Prnjavor da je Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske objavilo dva konkursa za sufinansiranje projekata iz oblasti sporta:

  1. Konkurs za sufinansiranje aktivnosti sportskih organizacija sa sjedištem u Republici Srpskoj u 2019. godini.
  2. Konkurs za sufinansiranje projekata izgradnje, rekonstrukcije, sanacije i adaptacije sportskih objekata ili terena na teritoriji Republike Srpske u 2019. godini.

Sve dodatne informacije zainteresovani mogu pronaći na zvaničnoj internet stranici Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske:

http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mpos/Pages/default.aspx#collapsible1.

DELEGACIJA OPŠTINE PRNjAVOR BORAVILA U KRAGUJEVCU

Delegacija Opštine Prnjavor, predvođena predsjednikom Skupštine, Željkom Simićem boravila je proteklog vikenda u Kragujevcu, gdje je sa predstavnicima ovog grada razgovarala o modelima buduće saradnje.

Predsjednik Skupštine opštine, Željko Simić rekao je da su saradnju Kragujevca i Prnjavora započele dvije boračke organizacije koje duži niz godina sarađuju na projektima iz oblasti boračke i invalidske zaštite. „Saradnju ćemo u narednom periodu proširiti na oblast kulture i obrazovanja, te konkretizovati kroz određene skupštinske odluke“, rekao je Simić i dodao da se iskustvo koje Kragujevac ima na polju obrazovanja i kulture, ali i infrastrukture i komunalne djelatnosti može pozitivno primjeniti i u manjim lokalnim zajednicama, kao što je Prnjavor.

Tokom boravka u Kragujevcu delegacija Opštine Prnjavor prisustvovala je i 14. Kupu RVI u lovu ribe udicom na plovak na jezeru „Gruža“. Takmičenje je organizovalo Udruženje ratnih vojnih invalida i porodica poginulih Srbije, a ekipa Odbora RVI opštine Prnjavor je osvojila prvo mjesto.

KONKURS ZA (SU)FINANSIRANjE OMLADINSKIH PROGRAMA

Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i društvene djelatnosti opštine Prnjavor obavještava omladinske organizacije registrovane na području opštine Prnjavor, da je dana 3.9.2019. godine Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske objavilo konkurs za (su)finansiranje omladinskih programa i projekata.

Konkurs ostaje otvoren do 24.9.2019. godine. Sve dodatne informacije zainteresovani mogu pronaći na zvaničnoj internet stranici Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske

http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mpos/media/vijesti/Pages/Raspisan-konkurs-finansiranja-omladinskih-programa-i-projekata.aspx