45 ГОДИНА ПОБРАТИМСКИХ ОДНОСА ПРЊАВОРА И БОЛЕСЛАВЈЕЦА

У Прњавору је одржана манифестација  „У Малој Европи“ коју је општина Прњавор организовала у  сарадњи са удружењима националних мањина које дјелују на подручју општине, с циљем промоције традиције, културе, језика и обичаја националних мањина, као и заједништва и богатства различитости карактеристичних за нашу локалну заједницу.

У општини Прњавор овим поводом борави делегација из Пољске коју предводи замјеник предсједника Болеславјеца Томаш Габришјак. Нагласио је да су односи становника два града јако добри, као и да ће будући односи зависити прије свега од младих људи, којих је и данас доста у делегацији која је у посјети Прњавору. „Морамо се потрудити да се млади могу чешће видјети и сарађивати. Сада након што је изграђен ауто-пут  лакше и брже се стиже до Прњавора што је још једна велика предност“ , рекао је Габришјак.

Конзул Амбасаде Пољске у Сарајеву Моника Кризманић  рекла је да је однос људи у Прњавору према Пољацима из Болеславјеца данас исти, срдачан и пријатељски, какав је био и крајем 19. вијека када су се из матичне земље доселили у БиХ,  прије свега на подручје Прњавора, Дервенте, Градишке, Бањалуке, Новог Града и Приједора. Подсјетила је да Прњавор и Болеславјец вежу побратимски односи још од 1974. године .

„Прњавор је град који је крајем 19. вијека срдачно примио како нас тако  и све припаднике других националних мањина, а исти срдачан однос задржао се  и дан – данас“, рекла је Кризманићева .

Фестивалу „У Малој Европи“  је присуствовала и предсједник Удружења реемиграната из БиХ Халина Вањак која каже да је Прњавор друга кућа Пољацима из Болеславјеца.

„Прњавор је наша друга кућа, овдје се осјећамо као у Болеславјецу. Када наши суграђани чују да идемо у Прњавор увијек питају да ли има још слободних мјеста јер сви желе доћи да виде гдје су некада живјели“ , изјавила је Вањак.

Прњавор је познат као општина гдје сложно живи велики број различитих народа и народности, истакао је начелник општине Прњавор Дарко Томаш.

„Сигурни смо да  ће тако и остати. Гости из Болеславјеца су нам и драги и важни јер деценијама уназад имамо побратимску сарадњу.  Врата ове општине увијек су отворена за све добронамјерне људе, а посебно за наше најстарије побратиме Пољаке из Болеславјеца“ , рекао јеТомаш.

Томаш је најавио и сутрашњу пријатељску утакмицу између фудбалских клубова „Оћице“ из Болеславјеца и домаћег „Љубића“ која ће од 18.00 часова бити одиграна на стадиону „Синиша Пеулић“ у Прњавору.

У културно умјетничком програму фестивала „У Малој Европи“ наступила су културно-умјетничка друштва и фолклорне групе из општине Прњавор, као и гостујуће друштво „Мали Болеславјец“, а уприличена је и презентација националних кухиња

Манифестацији је претходио пријем званица из Пољске и гостију код начелника општине и предсједника Скупштине општине, Дарка Томаша и Жељка Симића.

 

 

У СУБОТУ ФЕСТИВАЛ „У МАЛОЈ ЕВРОПИ“

У  суботу, 27. јула 2019. године у сали  ЈУ Центар за културу Прњавор са почетком у 18.00 часова биће одржан фестивал „У Малој Европи“, у којем ће учествовати културно-умјетничка друштва  и фолклорне групе из општине Прњавор, као и гости из Болеславјеца (Пољска),  културно-умјетнички састав „Мали Болеславјец“. Такође биће уприличена и презентација националних кухиња.

Општина Прњавор с поносом носи име „Мала Европа“. Поред припадника конститутивних народа, у нашем мултиетничком окружењу, ту су и Украјинци, Италијани, Чеси, Пољаци, Црногорци, Роми, Мађари, Македонци, Словенци и други народи који су се доселили на подручје наше општине још у XIX вијеку. Заједнички живот на овим просторима створио је посебан амбијент поштовања и толеранције, који је десетљећима обиљежио Прњавор. Доносећи са собом своје обичаје, језик и културу, националне мањине су обогатиле постојећу етнологију и етнографију.

Сутрадан,  у недјељу, 28. јула 2019. године на Фудбалском стадиону „Синиша Пеулић“ са почетком у 18.00 часова, биће одиграна  пријатељска, међународна утакмица између ФК „Оћице“ Болеславјец и  ФК „ Љубић“ Прњавор.

 

 

ЈАВНА РАСПРАВА O НАЦРТУ ИЗМЈЕНЕ ДИЈЕЛА РЕГУЛАЦИОНОГ ПЛАНА

Одјељење за просторно уређење обавјештава грађане и стручну јавност да ће дана 2.8.2019. године са почетком у 11.00 часова у просторијама Општине Прњавор (” Бијела зграда “), бити одржана јавна расправа о Нацрту измјене дијела Регулационог плана „ У зони утицаја магистралног пута М-16.1 дионица Клашнице – Дервента, територија општине Прњавор “ (измјене III),

У оквиру јавне расправе, разматраће се све примједбе, приједлози и мишљења о нацрту наведеног документа.

Све информације везане за јавну расправу могу се добити лично у Одјељењу за просторно уређење, путем и-мејл адресе [email protected] и на број телефона 051/660-905.

ПРЕДСТАВА “ХЕЛЕН КЕЛЕР” ВЕЧЕРАС У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ

Мултимедијална представа “Хелен Келер” у извођењу Дис – Позоришта младих Бања Лука биће одиграна вечерас, 17. јула са почетком у 19.00 часова у Центру за културу. Представу организује Општинска организација слијепих у сарадњи са Дневним центром “Невен”и Центром за социјални рад Прњавор. Улаз је бесплатан.

 

 

ПОЧИЊЕ ДЕСЕТОДНЕВНИ ТУРНИР У УЛИЧНОМ БАСКЕТУ

На Тргу српских бораца у Прњавору вечерас почиње турнир у уличној кошарци, 23. по реду, на коме се очекује учешће око 80 екипа са више од 320 играча. Турнир под називом „Вивиа три на три“ окупиће осим екипа из БиХ, Србије, Хрватске и Словеније, и екипе из других земаља. “Ријеч је о професионалним кошаркашима, док се остале пријаве односе на лигаше Републике Српске који, такође, имају шансу да се покажу на спектаклу у Прњавору”, рекао је Љубиша Шикарац, члан Организационог одбора. Међународна кошаркашка федерација /ФИБА/ већ другу годину додијелила је турниру у Прњавору “сателит” статус захваљујући чему најбоља сениорска екипа, осим високе новчане награде, стиче и право наступа са најбољим европским и свјетским екипама на “Челенџер” турниру у Риги у Латвији, чији је наградни фонд 32.000 долара. Једна од новина је да ће бити одигран и сениорски турнир “три на три” Лиге Републике Српске, која се ове године одвија у 18 градова Српске. Најбоља екипа турнира из Републике Српске, осим новчане награде, добиће и пласман на завршни турнир Лиге Српске, који ће бити одигран почетком септембра. Прве мечеве на турниру имаће млађе категорије, док ће се професионалци надметати од 18. до 21. јула. Један од покровитеља турнира је и Општина Прњавор, док је генерални покровитељ „Фортуна“ маркети.

 

ТОМАШ: У ПРЊАВОРУ – ПРИОРИТЕТ ГРИЈАЊЕ У ДВИЈЕ СРЕДЊЕ И ОШ “БРАНКО ЋОПИЋ”

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш изјавио је данас Срни да је ова локална заједница од Владе Србије добила донацију од 75.000 евра, захваљујући којој ће бити ријешен приоритетни проблем гријања у Гимназији, Центру средњих школа “Иво Андрић” и Основној школи /ОШ/ “Бранко Ћопић”.

Томаш каже да се, након што је Прњавору посредством Владе Републике Српске одобрена донација Владе Србије за санацију мокрих чворова у некој од основних школа, појавио проблем гријања у двије средње и школи “Бранко Ћопић”, због чега је општина послала захтјев Влади Српске да у једном дијелу измијени своју ранију одлуку о намјени одобрених средстава.

“План нам је био да овим средствима обавимо санацију мокрих чворова у ОШ `Никола Тесла` у Прњавору, али се појавио проблем гријања у Гимназији, Центру средњих школа `Иво Андрић` и ОШ `Бранко Ћопић`. У овом моменту то је ургентан проблем који до септембра мора бити ријешен”, појаснио је Томаш.

Он је додао да би остатак новца, заједно са додатним средствима општине, био усмјерен на санацију мокрих чворова.

Томаш је подсјетио да је прошле године захваљујући донацији Влада Србије од 50.000 евра, уз додатних 50.000 КМ општинских средстава у потпуности санирана ОШ “Меша Селимовић” у Насеобини Лишња.

“Дугујемо захвалност Влади Републике Српске која је дио средстава опредијелила за општину Прњавор, као и Влади Србије што помаже локалне заједнице у Српској”, рекао је Томаш.

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић потписала је 1. јула појединачне споразуме о финансирању пројеката донаторским средствима Владе Србије од 9,3 милиона евра са градоначелницима и начелницима 42 јединице локалне самоуправе.

СРНА, Т.С.

ЗАВРШЕНА 26. СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

Сједница Скупштине општине Прњавор, 26. по реду завршена је у 16.00 часова, а највећу пажњу одборника привукла је Одлука о измјенама и допунама Одлуке о уређењу простора и грађевинском земљишту.

Одлука је у форми нацрта усвојена већином гласова, а начелник Одјељења за просторно уређење, Брано Жунић каже да одлука, између осталог, третира и постављање и затворених љетних и зимских башта. „Покушавамо избјећи једно шаренило до којег долази усљед постављања разних реклама и материјала на баштама, као и затварање балкона разним материјалима. Такву ситуацију покушавамо унифицирати и истовремено изаћи у сусрет привредницима који се боре да остваре одређени профит. Субјекти који држе затворене баште вјероватно ће бити принуђени да нека садашња рјешења промијене“, истиче Жунић.

Он је најавио, да би Прњавор на сједници у септембру требало да добије и шесту грађевинску зону. Клуб одборника СДС-а није подржао нацрт одлуке, јер сматрају да у главној улици не би требало дозволити постављање затворених башта. „Главна улица треба да има своје препознатљиво обиљежје и не би требало дозволити скраћивање тротоара и осталих простора. Одлука је у форму нацрта и надамо се да ћемо моћи амандмански дјеловати, када иста дође у форму приједлога“, рекао је шеф Клуба одборника СДС-а Славиша Јењић.

Он је нагласио, да није у реду образложење да се одлука доноси под притиском привредника, те да треба гледати интересе грађана. На јучерашњем скупштинском засједању усвојено је и више одлука о измјенама регулационих планова, те извјештаји о финансијском пословању спортских клубова, реализацији Стратегије развоја општине у 2018. години и реализацији Програма рада Скупштине општине Прњавор и одлука Скупштине општине за првих шест мјесеци.

Предсједник Скупштине општине, Жељко Симић оцјенио је 26. скупштинско засједање ефикасним, те истакао да су одборници на сједници именовали и директора ЈУ Центар за социјални рад, те чланове Управног одбора Јавне установе Центар за културу Прњавор, чланове Управног одбора Јавне установе Дјечији вртић „Наша радост“ Прњавор и чланове Надзорног одбора Јавног предузећа „Радио Прњавор“. Симић је нагласио, да је ово посљедња сједница прије љетне паузе.

У ТОКУ СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

Скупштина општине Прњавор усвојила је данас на редовној 26. сједници Одлуку о усвајању програма зона санитарне заштите воде за пиће изворишта „Повелич“ и Дабрак“, општина Прњавор, Одлуку о усвајању регулационог плана „Блок између улица Стевана Немање, Алексе Малића и Цара Лазара“, Одлуку о усвајању измјене дијела Регулационог плана Пословно – туристичке зоне Вијака у Прњавору, Одлуку о приступању изради измјене дијела Регулационог плана „Јелшинград“ (измјена VI), те Рјешење о именовању Савјета за укупно праћење израде измјене дијела Регулационог плана „Јелшинград“ (измјена VI). Одборници тренутно расправљају о приједлогу Одлуке о мјесним заједницама на подручју општине Прњавор, а у наставку сједнице разматраће, између осталог, Извјештај о финансијском пословању спортских клубова општине Прњавор, који су користили средства из буџета Општине Прњавор за 2018. годину, Извјештај о реализацији Стратегије развоја општине Прњавор за период 2012-2020. година, у 2018. години, те Извјештај о реализацији Програма рада Скупштине општине Прњавор и одлука Скупштине општине за период од 1.1.2019. до 30.6.2019. године. Одборници локалног парламента на данашњој сједници именоваће директора Јавне установе Центар за социјални рад Прњавор, чланове Управног одбора Јавне установе Центар за културу Прњавор, чланове Управног одбора Јавне установе Дјечији вртић „Наша радост“ Прњавор, те чланове Надзорног одбора Јавног предузећа „Радио Прњавор“.

ОБИЉЕЖЕНО 76 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА ОПШТИНЕ

У Прњавору је данас, полагањем вијенаца код спомен-бисте народних хероја НОР-а и споменика јунацима града, обиљежено 76 година од ослобођења ове општине у Другом свјетском рату.

Предсједник СУБНОР-а Раде Радоњић рекао је Срни да је циљ обиљежавања 10. јула у Прњавору да се не заборави историјски значајан догађај за ову општину, као и жртве свих досадашњих ратова.

Радоњић је подсјетио је да је у НОР-у са подручја прњаворског среза учествовало око 4.500 војника.

“Према незваничним подацима којима располажемо, погинуло је више од 700, а лакше или теже рањено 1.200 бораца. Било је доста умрлих због недостатка лијекова и хране”, рекао је Радоњић.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш истакао је да је Прњавор био једна од ријетких локалних заједница у БиХ који је током Другог свјетског рата био слободан 626 дана.

“Данас је прилика да се подсјетимо на један историјски важан датум и да не дозволимо да се заборави. Мислим да је и изградња спомен-комплекса, који није посвећен само борцима из посљедњег рата, него и борцима из Другог свјетског рата, доказ да се они неће заборавити и да ће жртве увијек бити цијењене”, поручио је Томаш.

Општина Прњавор у Другом свјетском рату дала је четири народна хероја – Раду Врањешевић, Станка Вукашиновића, Новака Пивашевића и Вида Њежића.

СРНА, Т.С.

БАЊАЛУЧКИ МУФТИЈА ПОСЈЕТИО ОПШТИНУ ПРЊАВОР

Бањалучки муфтија Нусрет Абдибеговић посјетио је данас општину Прњавор гдје је у разговару са начелником општине Дарком Томашем истакао да је бошњачка заједница у Прњавору респектабилна, а да овај град показује велику ширину и значајну експанзију у међунационалним односима.

Муфтија Абдибеговић је рекао да га радује да људи који желе да раде могу да се запосле и раде, а они који се школују имају стипендије и подршку локалне власти.

“Чини ми се да Бошњаци у Прњавору живе слободно, организовани су и захвални смо за све што за њих раде структуре општине, као и Републике Српске, свима који пружају подршку људима без обзира на националну припадност. Такав начин пословања и брига о вјерским заједницама заслужују похвалу и нашу захвалност, поштовање и честитке”, истакао је бањалучки муфтија.

Он је напоменуо да Исламска заједница нема неријешених проблема или изазова на подручју ове општине, што је постигнуто захваљујући доброј сарадњи локалне власти, прњаворског имама Фикрета Челенке и свих добронамјерних Прњаворчана.

“Сви главни вјерски објекти су обновљени. Имамо потребу да се још неке ствари обнове и учврсте, вјерујем да у томе нећемо имати никаквих сметњи. Од начелника Томаша сам чуо његову спремност да овај град учини још срећнијим, развијенијим и успјешнијим”, рекао је муфтија Абдибеговић.

Томаш је истакао да је однос са Исламском вјерском заједницом пријатељски и да су сви ресурси локалне заједнице на располагању како би се добри међуљудски односи и сарадња наставили и у наредном периоду.

Он је рекао да је Прњавор мјесто које може служити као примјер другима и у Републици Српској и у БиХ.

“Општина Прњавор је мјесто гдје, осим три конститутивна народа, сложно живи и 13 различитих националних мањина. Прњавор је увијек био заједница која прихвата различитости и сигурно ће тако остати и убудуће”, изјавио је Томаш.

Разговору бањалучког муфтије и начелника општине Прњавор присуствовао је и главни имам Меџлиса Исламске заједнице у Прњавору Фикрет Челенка.

СРНА, Т.С.