45 GODINA POBRATIMSKIH ODNOSA PRNjAVORA I BOLESLAVJECA

U Prnjavoru je održana manifestacija  „U Maloj Evropi“ koju je opština Prnjavor organizovala u  saradnji sa udruženjima nacionalnih manjina koje djeluju na području opštine, s ciljem promocije tradicije, kulture, jezika i običaja nacionalnih manjina, kao i zajedništva i bogatstva različitosti karakterističnih za našu lokalnu zajednicu.

U opštini Prnjavor ovim povodom boravi delegacija iz Poljske koju predvodi zamjenik predsjednika Boleslavjeca Tomaš Gabrišjak. Naglasio je da su odnosi stanovnika dva grada jako dobri, kao i da će budući odnosi zavisiti prije svega od mladih ljudi, kojih je i danas dosta u delegaciji koja je u posjeti Prnjavoru. „Moramo se potruditi da se mladi mogu češće vidjeti i sarađivati. Sada nakon što je izgrađen auto-put  lakše i brže se stiže do Prnjavora što je još jedna velika prednost“ , rekao je Gabrišjak.

Konzul Ambasade Poljske u Sarajevu Monika Krizmanić  rekla je da je odnos ljudi u Prnjavoru prema Poljacima iz Boleslavjeca danas isti, srdačan i prijateljski, kakav je bio i krajem 19. vijeka kada su se iz matične zemlje doselili u BiH,  prije svega na područje Prnjavora, Dervente, Gradiške, Banjaluke, Novog Grada i Prijedora. Podsjetila je da Prnjavor i Boleslavjec vežu pobratimski odnosi još od 1974. godine .

„Prnjavor je grad koji je krajem 19. vijeka srdačno primio kako nas tako  i sve pripadnike drugih nacionalnih manjina, a isti srdačan odnos zadržao se  i dan – danas“, rekla je Krizmanićeva .

Festivalu „U Maloj Evropi“  je prisustvovala i predsjednik Udruženja reemigranata iz BiH Halina Vanjak koja kaže da je Prnjavor druga kuća Poljacima iz Boleslavjeca.

„Prnjavor je naša druga kuća, ovdje se osjećamo kao u Boleslavjecu. Kada naši sugrađani čuju da idemo u Prnjavor uvijek pitaju da li ima još slobodnih mjesta jer svi žele doći da vide gdje su nekada živjeli“ , izjavila je Vanjak.

Prnjavor je poznat kao opština gdje složno živi veliki broj različitih naroda i narodnosti, istakao je načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

„Sigurni smo da  će tako i ostati. Gosti iz Boleslavjeca su nam i dragi i važni jer decenijama unazad imamo pobratimsku saradnju.  Vrata ove opštine uvijek su otvorena za sve dobronamjerne ljude, a posebno za naše najstarije pobratime Poljake iz Boleslavjeca“ , rekao jeTomaš.

Tomaš je najavio i sutrašnju prijateljsku utakmicu između fudbalskih klubova „Oćice“ iz Boleslavjeca i domaćeg „Ljubića“ koja će od 18.00 časova biti odigrana na stadionu „Siniša Peulić“ u Prnjavoru.

U kulturno umjetničkom programu festivala „U Maloj Evropi“ nastupila su kulturno-umjetnička društva i folklorne grupe iz opštine Prnjavor, kao i gostujuće društvo „Mali Boleslavjec“, a upriličena je i prezentacija nacionalnih kuhinja

Manifestaciji je prethodio prijem zvanica iz Poljske i gostiju kod načelnika opštine i predsjednika Skupštine opštine, Darka Tomaša i Željka Simića.

 

 

U SUBOTU FESTIVAL „U MALOJ EVROPI“

U  subotu, 27. jula 2019. godine u sali  JU Centar za kulturu Prnjavor sa početkom u 18.00 časova biće održan festival „U Maloj Evropi“, u kojem će učestvovati kulturno-umjetnička društva  i folklorne grupe iz opštine Prnjavor, kao i gosti iz Boleslavjeca (Poljska),  kulturno-umjetnički sastav „Mali Boleslavjec“. Takođe biće upriličena i prezentacija nacionalnih kuhinja.

Opština Prnjavor s ponosom nosi ime „Mala Evropa“. Pored pripadnika konstitutivnih naroda, u našem multietničkom okruženju, tu su i Ukrajinci, Italijani, Česi, Poljaci, Crnogorci, Romi, Mađari, Makedonci, Slovenci i drugi narodi koji su se doselili na područje naše opštine još u XIX vijeku. Zajednički život na ovim prostorima stvorio je poseban ambijent poštovanja i tolerancije, koji je desetljećima obilježio Prnjavor. Donoseći sa sobom svoje običaje, jezik i kulturu, nacionalne manjine su obogatile postojeću etnologiju i etnografiju.

Sutradan,  u nedjelju, 28. jula 2019. godine na Fudbalskom stadionu „Siniša Peulić“ sa početkom u 18.00 časova, biće odigrana  prijateljska, međunarodna utakmica između FK „Oćice“ Boleslavjec i  FK „ Ljubić“ Prnjavor.

 

 

JAVNA RASPRAVA O NACRTU IZMJENE DIJELA REGULACIONOG PLANA

Odjeljenje za prostorno uređenje obavještava građane i stručnu javnost da će dana 2.8.2019. godine sa početkom u 11.00 časova u prostorijama Opštine Prnjavor (” Bijela zgrada “), biti održana javna rasprava o Nacrtu izmjene dijela Regulacionog plana „ U zoni uticaja magistralnog puta M-16.1 dionica Klašnice – Derventa, teritorija opštine Prnjavor “ (izmjene III),

U okviru javne rasprave, razmatraće se sve primjedbe, prijedlozi i mišljenja o nacrtu navedenog dokumenta.

Sve informacije vezane za javnu raspravu mogu se dobiti lično u Odjeljenju za prostorno uređenje, putem i-mejl adrese [email protected] i na broj telefona 051/660-905.

PREDSTAVA “HELEN KELER” VEČERAS U CENTRU ZA KULTURU

Multimedijalna predstava “Helen Keler” u izvođenju Dis – Pozorišta mladih Banja Luka biće odigrana večeras, 17. jula sa početkom u 19.00 časova u Centru za kulturu. Predstavu organizuje Opštinska organizacija slijepih u saradnji sa Dnevnim centrom “Neven”i Centrom za socijalni rad Prnjavor. Ulaz je besplatan.

 

 

POČINjE DESETODNEVNI TURNIR U ULIČNOM BASKETU

Na Trgu srpskih boraca u Prnjavoru večeras počinje turnir u uličnoj košarci, 23. po redu, na kome se očekuje učešće oko 80 ekipa sa više od 320 igrača. Turnir pod nazivom „Vivia tri na tri“ okupiće osim ekipa iz BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije, i ekipe iz drugih zemalja. “Riječ je o profesionalnim košarkašima, dok se ostale prijave odnose na ligaše Republike Srpske koji, takođe, imaju šansu da se pokažu na spektaklu u Prnjavoru”, rekao je Ljubiša Šikarac, član Organizacionog odbora. Međunarodna košarkaška federacija /FIBA/ već drugu godinu dodijelila je turniru u Prnjavoru “satelit” status zahvaljujući čemu najbolja seniorska ekipa, osim visoke novčane nagrade, stiče i pravo nastupa sa najboljim evropskim i svjetskim ekipama na “Čelendžer” turniru u Rigi u Latviji, čiji je nagradni fond 32.000 dolara. Jedna od novina je da će biti odigran i seniorski turnir “tri na tri” Lige Republike Srpske, koja se ove godine odvija u 18 gradova Srpske. Najbolja ekipa turnira iz Republike Srpske, osim novčane nagrade, dobiće i plasman na završni turnir Lige Srpske, koji će biti odigran početkom septembra. Prve mečeve na turniru imaće mlađe kategorije, dok će se profesionalci nadmetati od 18. do 21. jula. Jedan od pokrovitelja turnira je i Opština Prnjavor, dok je generalni pokrovitelj „Fortuna“ marketi.

 

TOMAŠ: U PRNjAVORU – PRIORITET GRIJANjE U DVIJE SREDNjE I OŠ “BRANKO ĆOPIĆ”

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš izjavio je danas Srni da je ova lokalna zajednica od Vlade Srbije dobila donaciju od 75.000 evra, zahvaljujući kojoj će biti riješen prioritetni problem grijanja u Gimnaziji, Centru srednjih škola “Ivo Andrić” i Osnovnoj školi /OŠ/ “Branko Ćopić”.

Tomaš kaže da se, nakon što je Prnjavoru posredstvom Vlade Republike Srpske odobrena donacija Vlade Srbije za sanaciju mokrih čvorova u nekoj od osnovnih škola, pojavio problem grijanja u dvije srednje i školi “Branko Ćopić”, zbog čega je opština poslala zahtjev Vladi Srpske da u jednom dijelu izmijeni svoju raniju odluku o namjeni odobrenih sredstava.

“Plan nam je bio da ovim sredstvima obavimo sanaciju mokrih čvorova u OŠ `Nikola Tesla` u Prnjavoru, ali se pojavio problem grijanja u Gimnaziji, Centru srednjih škola `Ivo Andrić` i OŠ `Branko Ćopić`. U ovom momentu to je urgentan problem koji do septembra mora biti riješen”, pojasnio je Tomaš.

On je dodao da bi ostatak novca, zajedno sa dodatnim sredstvima opštine, bio usmjeren na sanaciju mokrih čvorova.

Tomaš je podsjetio da je prošle godine zahvaljujući donaciji Vlada Srbije od 50.000 evra, uz dodatnih 50.000 KM opštinskih sredstava u potpunosti sanirana OŠ “Meša Selimović” u Naseobini Lišnja.

“Dugujemo zahvalnost Vladi Republike Srpske koja je dio sredstava opredijelila za opštinu Prnjavor, kao i Vladi Srbije što pomaže lokalne zajednice u Srpskoj”, rekao je Tomaš.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović potpisala je 1. jula pojedinačne sporazume o finansiranju projekata donatorskim sredstvima Vlade Srbije od 9,3 miliona evra sa gradonačelnicima i načelnicima 42 jedinice lokalne samouprave.

SRNA, T.S.

ZAVRŠENA 26. SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE

Sjednica Skupštine opštine Prnjavor, 26. po redu završena je u 16.00 časova, a najveću pažnju odbornika privukla je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o uređenju prostora i građevinskom zemljištu.

Odluka je u formi nacrta usvojena većinom glasova, a načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje, Brano Žunić kaže da odluka, između ostalog, tretira i postavljanje i zatvorenih ljetnih i zimskih bašta. „Pokušavamo izbjeći jedno šarenilo do kojeg dolazi usljed postavljanja raznih reklama i materijala na baštama, kao i zatvaranje balkona raznim materijalima. Takvu situaciju pokušavamo unificirati i istovremeno izaći u susret privrednicima koji se bore da ostvare određeni profit. Subjekti koji drže zatvorene bašte vjerovatno će biti prinuđeni da neka sadašnja rješenja promijene“, ističe Žunić.

On je najavio, da bi Prnjavor na sjednici u septembru trebalo da dobije i šestu građevinsku zonu. Klub odbornika SDS-a nije podržao nacrt odluke, jer smatraju da u glavnoj ulici ne bi trebalo dozvoliti postavljanje zatvorenih bašta. „Glavna ulica treba da ima svoje prepoznatljivo obilježje i ne bi trebalo dozvoliti skraćivanje trotoara i ostalih prostora. Odluka je u formu nacrta i nadamo se da ćemo moći amandmanski djelovati, kada ista dođe u formu prijedloga“, rekao je šef Kluba odbornika SDS-a Slaviša Jenjić.

On je naglasio, da nije u redu obrazloženje da se odluka donosi pod pritiskom privrednika, te da treba gledati interese građana. Na jučerašnjem skupštinskom zasjedanju usvojeno je i više odluka o izmjenama regulacionih planova, te izvještaji o finansijskom poslovanju sportskih klubova, realizaciji Strategije razvoja opštine u 2018. godini i realizaciji Programa rada Skupštine opštine Prnjavor i odluka Skupštine opštine za prvih šest mjeseci.

Predsjednik Skupštine opštine, Željko Simić ocjenio je 26. skupštinsko zasjedanje efikasnim, te istakao da su odbornici na sjednici imenovali i direktora JU Centar za socijalni rad, te članove Upravnog odbora Javne ustanove Centar za kulturu Prnjavor, članove Upravnog odbora Javne ustanove Dječiji vrtić „Naša radost“ Prnjavor i članove Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Radio Prnjavor“. Simić je naglasio, da je ovo posljednja sjednica prije ljetne pauze.

U TOKU SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE

Skupština opštine Prnjavor usvojila je danas na redovnoj 26. sjednici Odluku o usvajanju programa zona sanitarne zaštite vode za piće izvorišta „Povelič“ i Dabrak“, opština Prnjavor, Odluku o usvajanju regulacionog plana „Blok između ulica Stevana Nemanje, Alekse Malića i Cara Lazara“, Odluku o usvajanju izmjene dijela Regulacionog plana Poslovno – turističke zone Vijaka u Prnjavoru, Odluku o pristupanju izradi izmjene dijela Regulacionog plana „Jelšingrad“ (izmjena VI), te Rješenje o imenovanju Savjeta za ukupno praćenje izrade izmjene dijela Regulacionog plana „Jelšingrad“ (izmjena VI). Odbornici trenutno raspravljaju o prijedlogu Odluke o mjesnim zajednicama na području opštine Prnjavor, a u nastavku sjednice razmatraće, između ostalog, Izvještaj o finansijskom poslovanju sportskih klubova opštine Prnjavor, koji su koristili sredstva iz budžeta Opštine Prnjavor za 2018. godinu, Izvještaj o realizaciji Strategije razvoja opštine Prnjavor za period 2012-2020. godina, u 2018. godini, te Izvještaj o realizaciji Programa rada Skupštine opštine Prnjavor i odluka Skupštine opštine za period od 1.1.2019. do 30.6.2019. godine. Odbornici lokalnog parlamenta na današnjoj sjednici imenovaće direktora Javne ustanove Centar za socijalni rad Prnjavor, članove Upravnog odbora Javne ustanove Centar za kulturu Prnjavor, članove Upravnog odbora Javne ustanove Dječiji vrtić „Naša radost“ Prnjavor, te članove Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Radio Prnjavor“.

OBILjEŽENO 76 GODINA OD OSLOBOĐENjA OPŠTINE

U Prnjavoru je danas, polaganjem vijenaca kod spomen-biste narodnih heroja NOR-a i spomenika junacima grada, obilježeno 76 godina od oslobođenja ove opštine u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik SUBNOR-a Rade Radonjić rekao je Srni da je cilj obilježavanja 10. jula u Prnjavoru da se ne zaboravi istorijski značajan događaj za ovu opštinu, kao i žrtve svih dosadašnjih ratova.

Radonjić je podsjetio je da je u NOR-u sa područja prnjavorskog sreza učestvovalo oko 4.500 vojnika.

“Prema nezvaničnim podacima kojima raspolažemo, poginulo je više od 700, a lakše ili teže ranjeno 1.200 boraca. Bilo je dosta umrlih zbog nedostatka lijekova i hrane”, rekao je Radonjić.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš istakao je da je Prnjavor bio jedna od rijetkih lokalnih zajednica u BiH koji je tokom Drugog svjetskog rata bio slobodan 626 dana.

“Danas je prilika da se podsjetimo na jedan istorijski važan datum i da ne dozvolimo da se zaboravi. Mislim da je i izgradnja spomen-kompleksa, koji nije posvećen samo borcima iz posljednjeg rata, nego i borcima iz Drugog svjetskog rata, dokaz da se oni neće zaboraviti i da će žrtve uvijek biti cijenjene”, poručio je Tomaš.

Opština Prnjavor u Drugom svjetskom ratu dala je četiri narodna heroja – Radu Vranješević, Stanka Vukašinovića, Novaka Pivaševića i Vida Nježića.

SRNA, T.S.

BANjALUČKI MUFTIJA POSJETIO OPŠTINU PRNjAVOR

Banjalučki muftija Nusret Abdibegović posjetio je danas opštinu Prnjavor gdje je u razgovaru sa načelnikom opštine Darkom Tomašem istakao da je bošnjačka zajednica u Prnjavoru respektabilna, a da ovaj grad pokazuje veliku širinu i značajnu ekspanziju u međunacionalnim odnosima.

Muftija Abdibegović je rekao da ga raduje da ljudi koji žele da rade mogu da se zaposle i rade, a oni koji se školuju imaju stipendije i podršku lokalne vlasti.

“Čini mi se da Bošnjaci u Prnjavoru žive slobodno, organizovani su i zahvalni smo za sve što za njih rade strukture opštine, kao i Republike Srpske, svima koji pružaju podršku ljudima bez obzira na nacionalnu pripadnost. Takav način poslovanja i briga o vjerskim zajednicama zaslužuju pohvalu i našu zahvalnost, poštovanje i čestitke”, istakao je banjalučki muftija.

On je napomenuo da Islamska zajednica nema neriješenih problema ili izazova na području ove opštine, što je postignuto zahvaljujući dobroj saradnji lokalne vlasti, prnjavorskog imama Fikreta Čelenke i svih dobronamjernih Prnjavorčana.

“Svi glavni vjerski objekti su obnovljeni. Imamo potrebu da se još neke stvari obnove i učvrste, vjerujem da u tome nećemo imati nikakvih smetnji. Od načelnika Tomaša sam čuo njegovu spremnost da ovaj grad učini još srećnijim, razvijenijim i uspješnijim”, rekao je muftija Abdibegović.

Tomaš je istakao da je odnos sa Islamskom vjerskom zajednicom prijateljski i da su svi resursi lokalne zajednice na raspolaganju kako bi se dobri međuljudski odnosi i saradnja nastavili i u narednom periodu.

On je rekao da je Prnjavor mjesto koje može služiti kao primjer drugima i u Republici Srpskoj i u BiH.

“Opština Prnjavor je mjesto gdje, osim tri konstitutivna naroda, složno živi i 13 različitih nacionalnih manjina. Prnjavor je uvijek bio zajednica koja prihvata različitosti i sigurno će tako ostati i ubuduće”, izjavio je Tomaš.

Razgovoru banjalučkog muftije i načelnika opštine Prnjavor prisustvovao je i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Prnjavoru Fikret Čelenka.

SRNA, T.S.