NOVOGODIŠNjA ČESTITKA NAČELNIKA OPŠTINE I PREDSJEDNIKA SKUPŠTINE

Povodom novogodišnjih praznika načelik opštine Prnjavor, Darko Tomaš i predsjednik Skupštine opštine Prnjavor, Željko Simić uputili su iskrene čestitke građanima opštine Prnjavor, sa željom da nastupajuće praznike dočekaju u zdravlju i dobrom raspoloženju, sa svojim porodicama i prijateljima. “Iskrene čestitke povodom novogodišnjih praznika, sa željom da praznici budu ispunjeni radošću i porodičnom srećom, a Nova 2019. godina, bude godina ostvarenja ličnih i profesionalnih težnji. Kraj godine je vrijeme kada sumiramo rezultate i pravimo planove za budućnost. Godina iza nas, bila je po mnogo čemu posebna. Izgradnjom autoputa „9. januar“ i poslovne zone na Vijaci, opština Prnjavor je dobila veliku razvojnu šansu, kako za privredni razvoj, tako i za povećanje zaposlenosti. Radili smo, i radićemo na stvaranju pogodnosti za privredno djelovanje i usmjerićemo sve kapacitete u aktivnosti koje će nas dovesti do prosperitetnije budućnosti za opštinu Prnjavor. Bila je ovo godina, u kojoj smo uspjeli realizovati dosta značajnih projekata na polju infrastrukture, kako bi našu opštinu učinili modernijom i ljepšom. Pred nama je još jedna godina puna izazova, brojnih očekivanja i ambicioznih planova, u kojoj svako treba da da svoj doprinos, kako bi što prije realizovali postavljene ciljeve. Neka nam Nova godina donese dobro zdravlje, sreću i mir, da se zajednički radujemo našim uspjesima”, navodi se u zajedničkoj čestitki.

 

PROSLAVLjENA DJEČIJA NOVA GODINA

U Centru za kulturu danas je, uz bogat program proslavljena dječija Nova godina.

Zabava je počela u 11:00 časova, a u programu su učestvovali glumci dramske scene SKPD “Prosvjeta“, učenici nižih razreda osnovnih škola “Branko Ćopić“ i OŠ “Nikola Tesla“,folklorne sekcije SKPD „Prosvjeta“ i GKUD „Pronija, dječiji hor „Pikolino“, polaznici dječijih vrtića „Naša radost“ i „Pčelica“, učenici Muzičke škole „Konstantin Babić“, kao i dječiji hor SKPD „Prosvjeta“. U 12:00 časova uslijedilo je simbolično odbrojavanje i doček Djeda Mraza.

 

Najmlađim Prnjavorčanima dječiju Novu godinu čestitao je predsjednik Skupštine opštine, Željko Simić poželjevši im mnogo zdravlja, sreće i veselja. „Našim najmlađim sugrađanima želim mnogo zdravlja, da ih u Novoj godini prati sreća, da budu dobra djeca i učenici“, rekao je Simić. Na Trgu srpskih boraca, večeras od 22:00 časa počinje program dočeka Nove godine, a slavlje će trajati do jedan sat poslije ponoći. Građane koji odluče da Novu godinu dočekaju na gradskom trgu zabavljaće orkestar „To je to“ i Slavoljub Petrović „Cale“, a u ponoć je planiran vatromet.

 

DOČEK NOVE GODINE NA GRADSKOM TRGU, PROSLAVA DJEČIJE NOVE GODINE U CENTRU ZA KULTURU

Na Trgu srpskih boraca u Prnjavoru, i ove godine biće organizovan doček Nove godine. Građani koji se odluče da novogodišnju noć dočekaju na gradskom trgu zabavljaće orkestar „To je to“ i Slavoljub Petrović „Cale“. Program počinje u 22:00 časa, a u ponoć je planiran vatromet. Proslava dječije Nove godine počinje u 11:00 časova u Centru za kulturu, kada će nastupiti glumci dramske scene SKPD “Prosvjeta“, učenici nižih razreda osnovnih škola “Branko Ćopić“ i OŠ “Nikola Tesla“,folklorne sekcije SKPD „Prosvjeta“ i GKUD „Pronija, dječiji hor „Pikolino“, polaznici dječijih vrtića „Naša radost“ i „Pčelica“, učenici Muzičke škole „Konstantin Babić“, kao i dječiji hor SKPD „Prosvjeta“. U 12:00 časova očekuje se dolazak Djeda Mraza.

ODRŽAN DAN OTVORENIH VRATA SA PREDUZETNICIMA

U sali Skupštine opštine Prnjavor održan je sastanak sa preduzetnicima opštine Prnjavor, u cilju unapređenja interakcije između načelnika opštine i preduzetnika, te njegovanja dobrih odnosa i direktnog kontakta sa predstavnicima male privrede.

Predsjednik Udruženja preduzetnika opštine Prnjavor, Goran Debeljak rekao je da je skup bio veoma kvalitetan, te da se nada sličnim sastancima i u budućnosti. „Pohvalio bi rad administracije, kada je u pitanju Privredni savjet, budući da se duži period redovno održavaju sastanci. Veliki dio prijedloga i problema o kojima smo danas pričali iznijeli smo i tokom sjednica Privrednog savjeta, i lično sam se uvjerio, da se neki od tih problema ozbiljno pokušavaju riješiti“, naglasio je Debeljak i dodao da je dogovoreno da se u budućem periodu uz podršku načelnika opštine oživi i rad udruženja preduzetnika, kako bi se zajednički rješavali problemi.

Duško Božunović, vlasnik SP Evita istakao je da današnji sastanak predstavlja korak u pozitivnom smijeru i da je izneseno dosta konstruktivnih prijedloga, kao i da je potrebno da se stvore neki okviri, odnosno povoljna klima, kako bi svi profitirali.  Načelnik opštine, Darko Tomaš izjavio je da je zadovoljan današnjim sastankom i da će praksa održavanja ovakvih skupova biti nastavljena i u budućnosti. „Redovno održavamo sastanke sa privrednicima u okviru Privrednog savjeta i dobili smo ideju da to proširimo i na preduzetnike. Čuli smo mnogo novih ideja i prijedloga i nastojaćemo da većinu prijedloga realizujemo, a probleme otklonimo. Veliki dio iznesenih prijedloga se vrlo jednostavno može riješiti“, rekao je Tomaš. Na sastanku je dogovoreno, da se dan otvorenih vrata sa preduzetnicima održava najmanje jednom u tri mjeseca.

U TOKU AKTIVNOSTI NA PRIJEMU ZAHTJEVA ZA PRIJAVU SJETVENIH POVRŠINA ZASIJANIH MERKANTILNOM PŠENICOM U JESENjOJ SJETVI 2018. GODINE

Odjeljenje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Opštinske uprave opštine Prnjavor obavještava poljoprivredne proizvođače (fizička i pravna lica) sa područja opštine Prnjavor da su u toku aktivnosti na prijemu zahtjeva za prijavu sjetvenih površina zasijanih merkantilnom pšenicom u jesenjoj sjetvi 2018. godine.  Pravo na podsticajna sredstva za proizvodnju merkantilne pšenice u 2019. godini ostvaruju registrovani poljoprivredni proizvođači koji ispunjavaju sljedeće uslove:

  • da su zasijali minimalno 1,5 ha merkantilne pšenice na poljoprivrednom zemljištu prijavljenom u RPG kao način korišćenja u 2019. godini,
  • da su u proizvodnom ciklusu primijenili preporučene sjetvene normative od minimalno 170 kilograma sjemenske pšenice po hektaru.

Kao dokaz o primjeni preporučenih količina deklarisanog sjemena pšenice poljoprivredni proizvođači uz zahtjev za podsticaj moraju priložiti račune o nabavci istog: maloprodajni fiskalni račun uz potpisanu i ovjerenu fakturu koja glasi na ime podnosioca zahtjeva za podsticaj, ili potpisanu i ovjerenu veleprodajnu fakturu na ime podnosioca zahtjeva (pravna lica). Podsticajna sredstva za proizvodnju merkantilne pšenice utvrđuju se u skladu sa planom korišćenja sredstava za 2019. godinu. Obrasce za prijavu površina za proizvodnju merkantilne pšenice poljoprivredni proizvođači mogu popuniti u Odjeljenju za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a na uvid je potrebno dostaviti ličnu kartu, posjedovni list sa podacima o parcelama na kojim je zasijana pšenica i karticu tekućeg/žiro računa iz banke. Krajnji rok za prijavu zasijanih površina je 31. januar 2019. godine. Za sve dodatne informacije poljoprivredni proizvođači mogu se obratiti u kancelarije odjeljenja ili putem kontakt telefona 051/660-860.

OPŠTINA PRNjAVOR DOBILA PROJEKAT FIFA GOL

Opština Prnjavor je dobila projekat Fifa gol, u okviru koga će biti izgrađen novi stadion vrijedan 300.000 dolara, rečeno je danas na sastanku ministra porodice, omladine i sporta u Vladi RS Sonje Davidović, predsjednika Fudbalskog saveza RS, Mile Kovačevića, načelnika opštine Prnjavor, Darka Tomaša i predstavnika Fudbalskog kluba „Ljubić“.

Ministar porodice, omladine i sporta, Sonja Davidović rekla je da je ovo značajan događaj ne samo za Prnjavor, već i za čitavu Republiku Srpsku, te naglasila da je važno što će svjetska kuća fudbala izgraditi jedan ovako značajan kompleks u Prnjavoru. „Čestitam načelniku Tomašu i rukovodstvu FK „Ljubić“ koji su uspjeli izboriti se za jedan ovako značajan projekat. Čestitke i Fudbalskom savezu Srpske koji daje značajnu podršku realizaciji projekta“ rekla je Davidovićeva. Predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske, Mile Kovačević rekao je da je pobjeda u projektu lijep poklon za mladost opštine Prnjavor bez obzira da li se bave fudbalom ili sportom uopšteno. Kovačević je rekao, da će biti izgrađena dva terena, jedan od vještačke i drugi od prirodne trave, te da je u planu i izgradnja  pratećih sadržaja kao što su svlačionice, dvije tribine od po 300 i 500 mjesta, te hotelski objekat, koji bi bio samoodrživ. „Mislimo da šanse postoje i zato nam je potrebna pomoć, ne samo lokalne zajednice, nego i predsjednika Republike Srpske i Vlade Republike Srpske, da svi zajedno izgradimo priču koja će biti prepoznatljiva i izvan Republike Srpske“, rekao je Kovačević. On je naglasio, da su mnoge lokalne zajednice aplicirale za ovaj projekat, ali da su se odlučili za Prnjavor zbog angažovanja rukovodstva opštine i Fudbalskog kluba „Ljubić“. Načelnik opštine, Darko Tomaš rekao je da je velika čast što je Prnjavor uz podršku Vlade Republike Srpske i Fudbalskog saveza Republike Srpske dobio ovaj značajan projekat. „U FK „Ljubić“ se predano radilo u protekle dvije godine pod novom, podmlađenom upravom. U prilog tome idu i postignuti rezultati od renoviranja svih prostorija do broja djece koja treniraju u klubu. Drago mi je što se i izvan Prnjavora prepoznaju ovi rezultati, što danas zvanično imamo priliku i da vidimo. Uradićemo sve da opravdamo ukazano povjerenje“, rekao je Tomaš. On je izrazio uvjerenje, da će novi stadion biti i mjesto okupljanja mladih sportista ne samo iz Republike Srpske i BiH, nego i iz regiona, mjesto okupljavanja svih ljudi koji vole sport. Predsjednik Fudbalskog kluba „Ljubić“ zahvalio je svima koji su pomogli da Prnjavor dobije projekat Fifa gol. Deket je rekao, da u Školi fudbala trenira 195 dječaka i djevojčica.

JAVNI POZIV ZA DOSTAVLjANjE ZAHTJEVA ZA DODJELU UČENIČKIH I STUDENTSKIH STIPENDIJA

Opštinska uprava opštine Prnjavor poziva učenike i studente sa područja opštine Prnjavor da podnesu zahtjeve za dodjelu stipendije za školsku 2018/2019. godinu. Zahtjevi za dodjelu stipendije podnose se u šalter sali opštine Prnjavor i dostavljaju se Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i društvene djelatnosti. Javni poziv za dodjelu stipendije za školsku 2018/2019. godinu objavljen je 26.12.2018. godine i traje trideset dana od dana objavljivanja, odnosno do 25.01.2019. godine. Naknadne i nepotpune prijave neće biti uzete u razmatranje. Javni poziv sa informacijama o uslovima za ostvarivanje prava za dodjelu stipendije i dokumentaciji koju je potrebno priložiti objavljen je na oglasnim tablama Opštinske uprave opštine Prnjavor i zvaničnoj internet stranici opštine Prnjavor. Obavještavaju se podnosioci zahtjeva da, pored neophodne dokumentacije, uz zahtjev dostave i fotokopiju tekućeg računa. Sve ostale informacije mogu se dobiti na telefon broj 051/663-740, lokal 212. Javni poziv možete pogledati ovdje.

 

ODRŽAN TREĆI SASTANAK POVODOM REALIZACIJE PROJEKTA „PROMOCIJA EDUKATIVNIH SADRŽAJA O NACIONALNIM MANjINAMA U OSNOVNOŠKOLSKOM OBRAZOVANjU“

U cilju implementacije projekta „Promocija edukativnih sadržaja o nacionalnim manjinama u osnovnoškolskom obrazovanju“ održan je treći sastanak radne grupe.

Sastanku su, osim načelnika opštine, Darka Tomaša i predstavnika Opštinske uprave prisustvovali i predstavnici osnovnih škola sa područja opštine Prnjavor, Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske i predsjednici udruženja nacionalnih manjina koja djeluju na području opštine Prnjavor. Načelnik Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i društvene djelatnosti i koordinator projekta – Ljubiša Šikarac, upoznao je prisutne sa narednim koracima koji se moraju sprovesti u okviru planiranih projektnih aktivnosti.

Predstavnici škola koje učestvuju u projektu, prenijeli su svoja iskustva, te izrazili zadovoljstvo postignutim dosadašnjim rezultatima od strane učenika i članova takmičarskih grupa. Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske, Franjo Rover informisao je prisutne o datumima svih manifestacija koje su ovim povodom planirane da se održe širom zemlje. Finalno takmičenje je planirano za mjesec februar, kada će učesnici imati priliku posjetiti i grad Bijeljinu, kako bi razmjenili iskustva sa učenicima iz drugih škola na temu poznavanja sadržaja o nacionalnim manjinama. Opšti cilj ovog projekta je promocija edukativnih sadržaja o pripadnicima nacionalnih manjina u redovnom osnovnoškolskom obrazovanju.

Realizacija projekta definisana je kroz sljedeće konkretne ciljeve: očuvanje kulturnog identiteta, razvijanje i jačanje multikulturalnosti promocijom kulture i običaja. U okviru projekta, održat će se i takmičenje osnovnih škola iz opštine Prnjavor o poznavanju nacionalnih manjina u BiH, kako bi se skrenula pažnja na značaj promovisanja jezika i prisutnosti nacionalnih manjina.

Projekat u vrijednosti od 10.000 evra finansiraju Evropska unija i Savjet Evrope, uz učešće opštine Prnjavor u finansijskom i u organizacionom djelu. Opština Prnjavor je jedna od pet opština u BiH, u kojoj se kroz projekte sprovodi implementacija krovnog projekta Savjeta Evrope pod nazivom „Jačanje zaštite nacionalnih manjina u BiH“ u okviru programa „Horizontal Facility“ za Zapadni Balkan i Tursku. „Horizontal Facility“ ima budžet od 25 miliona evra, od čega je 20 miliona evra obezbijedila Evropska unija, a 5 miliona evra Savjet Evrope.

 

RADNO VRIJEME TOKOM NOVOGODIŠNjIH PRAZNIKA

U skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, Nova godina (1. i 2. januar) je republički praznik i neradni dan.

U dane praznika u okviru prijavljenog radnog vremena, mogu da rade: subjekti koji obavljaju djelatnost pružanja medicinskih i apotekarskih usluga (humana, stomatološka i veterinarska medicina i apotekarske službe), subjekti koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda i njihove prodaje u prodajnom prostoru koji je u sastavu proizvodnog objekta i u vlastitom prodajnom prostoru specijalizovanom za prodaju hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda, subjekti koji obavljaju djelatnost trgovine na malo motornim gorivima i mazivima – benzinske pumpe i subjekti koji obavljaju djelatnost trgovine na malo cvijećem, uz istovremeno registrovanu trgovinu na malo pogrebnom opremom.

Drugi dan Nove godine, osim pomenutih subjekata, mogu da rade i trgovinske i uslužne radnje u vremenu od 07:00 do 12:00 časova.

Načelnik opštine Prnjavor donio je zaključak, prema kojem od 21. decembra 2018. godine do 15. januara 2019. godine ugostiteljski objekti na području opštine Prnjavor mogu da rade jedan sat duže u odnosu na radno vrijeme propisano članom 10. Odluke o radnom vremenu u ugostiteljskim, trgovinskim, zanatskim, uslužnim i drugim objektima na području opštine Prnjavor, osim ugostiteljskih objekata kojima je radno vrijeme produženo na osnovu člana 16. navedene Odluke.

PAKETIĆI ZA DJECU ROMSKE NACIONALNE MANjINE

Predsjednik Skupštine opštine, Željko Simić uručio je juče poklon paketiće za 12 mališana romske nacionalne manjine sa područja opštine Prnjavor.

Simić je rekao da ovakva praksa traje duži niz godina, kao i da predstavnici vlasti imaju odličnu saradnju i komunikaciju sa opštinskim Udruženjem Roma. „Kao i u proteklom periodu, Opština Prnjavor povodom novogodišnjih praznika organizuje prijem za djecu romske populacije. Uručili smo paketiće za 12 mališana“, rekao je Simić.  Iz Udruženja Roma ističu da su zadovoljni kada je u pitanju obrazovanje djece i da lokalna vlast ima razumijevanja i svake godine objezbjeđuje školski pribor i knjige za njihove školarce. „Zahvaljujem se načelniku opštine i predsjedniku Skupštine opštine što već godinama uljepšavaju novogodišnje praznike dodjelom paketića za našu romsku djecu. Ovo je postala već tradicija, i lijepo je što neko misli na nas i na našu djecu“, rekao je predsjednik Udruženja Roma opštine Prnjavor, Nenad Mirković.