PRNjAVOR U PROJEKTU „JAČANjE ZAŠTITE NACIONALNIH MANjINA U BIH“

U Brčkom je u srijedu, 26. septembra održan sastanak predstavnika Savjeta Evrope i Evropske Unije sa predstavnicima pet opština/gradova koji učestvuju u projektu „Jačanje zaštite nacionalnih manjina u BiH“. U sklopu projekta potpisani su ugovori za finansiranje u Brčko distriktu, Prijedoru, Prnjavoru, Sarajevu i Tuzli, u pojedinačnoj vrijednosti od po deset hiljada eura.

Projekti koji se finansiranju sredstvima Savjeta Evrope, odnose se na unapređenje položaja nacionalnih manjina, kao i medijsku promociju nacionalnih manjina. Šef Kancelarije Savjeta Evrope u Sarajevu, Drahoslav Štefanek, rekao je na konferenciji za medije, da je projekat počeo 16. maja ove godine i da završava krajem aprila 2019. godine. „Na samom početku obećali smo, da ćemo opštinama/gradovima pružiti direktnu podršku i to obećanje smo i ispunili. Pet opština/gradova će dobiti oko deset hiljada eura, uz obavezu da deset posto od ukupne vrijednosti obezbijede iz vlastitih budžeta. Izuzetno mi je drago, što ovu ceremoniju održavamo u Brčkom, zato što je Brčko dobar primjer, ne samo koegzistencije tri konstitutivna naroda, nego i velikog broja nacionalnih manjina koje se ovdje nalaze.“, rekao je Štefanek. Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovao je i Đanluka Vanini iz Delegacije EU u BiH, koji je učesnicima u projektu uručio certifikate. U ime Opštine Prnjavor, certifikat je primio načelnik Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i društvene djelatnosti, Ljubiša Šikarac. Nakon ceremonije potpisivanja ugovora održana je prezentacija individualnih projekata, a predstavnici Opštine Prnjavor predstavili su projekat pod nazivom „Promocija edukativnih sadržaja o nacionalnim manjinama u osnovnoškolskom obrazovanju“. U okviru navedenog projekta, planirano je da se do marta 2019. godine završe sljedeće aktivnosti: „Prvo takmičenje osnovnih škola opštine Prnjavor u poznavanju nacionalnih manjina u BiH“, prevod internet stranice Opštinske uprave opštine Prnjavor na šest jezika nacionalnih manjina, opremanje prostorija Saveza nacionalnih manjina opštine Prnjavor informatičkom opremom, te priprema i štampa biltena „Mala Evropa“. U realizaciji projekta pored Opštine Prnjavor kao glavnog nosioca projekta, biće angažovani i sljedeći partneri projekta: Savez nacionalnih manjina Republike Srpske, osam osnovnih škola sa područja opštine i devet udruženja nacionalnih manjina: Ukrajinaca, Čeha, Italijana, Poljaka, Roma i Crnogoraca. U toku cjelokupne realizacije glavne aktivnosti projekta pod nazivom “Prvo takmičenje osnovnih škola opštine Prnjavor o poznavanju nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini” biće uključeni i predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Pedagoškog zavoda Republike Srpske.

OBAVJEŠTENjE O PRIVREMENOJ OBUSTAVI SAOBRAĆAJA

Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i investicije obavještava građane, da se privremeno obustavlja odvijanje saobraćaja za sva vozila na lokalnom putu prvog reda, put od kraja Banjalučke ulice – Okolica (Križ) – Gornja Mravica – Brezik (Lučić) do lokalnog puta I-7. Privremena obustava saobraćaja važi od 27.09.2018. godine do 29.09.2018. godine.

NAČELNIK TOMAŠ DOBIO ZAHVALNICU OD MOTO KLUBA “PRNjAVOR 07”

Članovi Moto kluba „Prnjavor 07“ uručili su danas načelniku opštine Prnjavor, Darku Tomašu zahvalnicu za pomoć i podršku radu ovog udruženja.

„Lako je napraviti nešto dobro kada postoji pomoć i razumijevanje ljudi koji su na odgovornim funkcijama, koji prepoznaju kapacitete, i prije svega žele dobro svome gradu.“, naglasio je Boro Mijić,  potpredsjednik Moto kluba „Prnjavor 07“. On je dodao, da su sa načelnikom Tomašem razgovarali o nekim narednim aktivnostima. „Sljedeće godine bi željeli obnoviti „Bevandin krug“. Naime, radi se o moto trkama po kojima je Prnjavor bio poznat u prošlosti, tačnije o njihovom revijalnom dijelu.“, rekao je Mijić. Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš čestitao je članovima Moto kluba „Prnjavor 07“, na uspješnoj organizaciji ovogodišnje motorijade, te naglasio da ova manifestacija, predstavi Prnjavor na pravi način. „Organizacija motorijade je u potpunosti na ovom udruženju i Opština pruži samo finansijsku pomoć. Danas smo razgovarali, o mogućnosti da napravimo jednu stepenicu više, te prezentujemo i ostale vrijednosti koje ima naša lokalna zajednica.“, rekao je Tomaš. Načelnik Tomaš je istakao da Moto klub “Prnjavor 07” provodi i niz aktivnosti humanitarnog karaktera, i da u realizaciji tih aktivnosti ima punu podršku Opštine.

 

BESPLATNA OBUKA ZA NEZAPOSLENA LICA IZ PRNjAVORA

U okviru projekta “Partnerstvo za kvalitetna radna mjesta i konkurentnost”, koji finansira Evropska unija, a implementira Međunarodna organizacija rada raspisan je poziv nezaposlenim licima u Prnjavoru za prijavu, za učešće u besplatnoj obuci za “CNC” operatera (za drvopreradu i metalopreradu),  Obuka je namijenjena nezaposlenim licima sa mjestom prebivališta na području opštine Prnjavor, sa evidencije aktivnih tražilaca posla JU Zavoda za zapošljavanje – Biro Prnjavor, starijim od 18 godina. Poziv za podnošenje prijava je otvoren do utroška raspoloživog iznosa sredstava projekta za ovu namjenu, a najkasnije do 31. decembra 2018. Više informacija o načinu prijavljivanja je dostupno u javnom pozivu, koji se može preuzeti i putem adrese http://bit.ly/2NB77R9 . Lokalno partnerstvo Prnjavor je jedno od 19 partnerstva uspostavljenih u zemlji u okviru projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini“, koji finansira Evropska unija sa 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada, sa ciljem prekvalifikacije oko 2.000 nezaposlenih osoba, te zapošljavanja najmanje 620 lica u 22 opštine u BiH. Članovi Partnerstva Prnjavor su Agencija za razvoj preduzeća Eda Banja Luka (vodeći partner), Opština Prnjavor, Zavod za zapošljavanje Republike Srpske – Biro Prnjavor, Centar srednjih škola “Ivo Andrić” Prnjavor, MI Trivas d.o.o. i Topling d.o.o.

Javni poziv nezaposlenim licima u Prnjavoru za prijavu za učešće u besplatnoj obuci za: CNC OPERATER (za drvopreradu i metalopreradu) u okviru projekta “Partnerstvo za kvalitetna radna mjesta i konkurentnost”

POČINjE JESENjA DERATIZACIJA

Odjeljenje za inspekcijske poslove Opštinske uprave opštine Prnjavor obavještava stanovništvo opštine Prnjavor, da je u cilju sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti, načelnik opštine Prnjavor donio Naredbu o obaveznoj jesenjoj sistematskoj deratizaciji na teritoriji opštine Prnjavor. Jesenja sistematska deratizacija će biti sprovedena na teritoriji opštine Prnjavor u periodu od 24.09. do 21.10.2018. godine, a deratizacija obuhvata: zgrade državne uprave i objekte kojima gazduje opština, predškolske, školske i vjerske objekte, objekte državnih i privatnih preduzeća, objekte privatnih uslužnih, trgovinskih, zanatskih i ugostiteljskih radnji, stambene objekte i individualna domaćinstva, javne zelene površine, obale rijeka i kanalizacionu mrežu. Deratizaciju će obavljati preduzeće „Sanitarac“ d.o.o. Vlasenica. Protiv preduzeća i odgovornih lica u preduzećima, vlasnika privatnih samostalnih radnji, vlasnika stambeno-porodičnih zgrada, nosilaca stanarskog prava, vlasnika stanova i pomoćnih objekata koji ne postupe u skladu sa donesenom naredbom biće podnesene prekršajne prijave. Plaćanja usluga deratizacije oslobođena su domaćinstva porodica poginulih i nestalih boraca i ratnih vojnih invalida od 1. do 4. kategorije. Primjedbe i prigovore na kvalitet izvršene deratizacije u toku akcije mogu se dostaviti Odjeljenju za inspekcijske poslove- inspekciji za hranu i zdravstvenoj inspekciji.

 

OBILjEŽENA EVROPSKA SEDMICA MOBILNOSTI

Jednočasovnom obustavom saobraćaja u ulici Svetog Save i prigodnim aktivnostima na gradskom trgu, danas je u Prnjavoru obilježena Evropska sedmica mobilnosti i Svjetski dan bez automobila.

Šetnjom glavnom ulicom do gradskog trga, simboličan doprinos obilježavanju ovog značajnog datuma dali su načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš i predsjednik Skupštine opštine, Željko Simić promovišući na taj način zdrav život i zaštitu životne sredine. „Današnje aktivnosti organizovali smo u saradnji sa Osnovnom školom „Nikola Tesla“ i Dječijim vrtićem „Naša radost“ prvenstveno sa ciljem da probudimo ekološku svijest kod građana. Lokalna uprava je svoje opredjeljenje, na najbolji način iskazala usvajanjem Lokalnog ekološkog akcionog plana, kao strateškog dokumenata koji treba usmjeriti budući razvoj opštine i doprinijeti unapređenju uslova života.“, rekao je Tomaš.

Učenici saobraćajne sekcije Osnovne škole „Nikola Tesla“ pokazali su danas na gradskom trgu pravilnu i sigurnu vožnju biciklom, ukazujući na značaj alternativnih sredstava prevoza u zaštiti životne sredine. Nastavnica biologije i vođa ekološke sekcije, Aleksandra Vukajlović rekla je da se Evropska sedmica mobilnosti obilježava od 16. do 22. septembra pod sloganom „Multimodalnost, kombinovanje transportnih modela u okviru jednog ili više putovanja“. „ Dan bez automobila u Evropi se obilježava od 1999. godine, a u Prnjavoru od 2004. godine, sa ciljem promocije alternativnih načina kretanja, vožnje biciklom i pješačenja, kako bi uticali na smanjenje saobraćajne gužve i zagađivanje životne sredine.“, rekla je Vukajlović.

Kampanja „Evropska sedmica mobilnosti“ pokrenuta je 2002. godine, i od tada se svake godine organizuje u više od 2500 gradova širom svijeta, apelujući na vozače da tokom cijene godine manje koriste sopstveni prevoz u opterećenim gradskim zonama.

POZIV ZA DOSTAVLjANjE ZAHTJEVA ZA DODJELU STUDENTSKIH NAGRADA

Odjeljenje za lokalni – ekonomski razvoj i društvene djelatnosti obavještava studente sa područja opštine Prnjavor, da je objavljen javni poziv za dostavljanje zahtjeva za dodjelu studentskih nagrada za najbolje studente sa područja opštine Prnjavor u 2018. godini. Zahtjevi za dodjelu studentske nagrade podnose se u šalter sali Opštinske uprave opštine Prnjavor i dostavljaju Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i društvene djelatnosti. Javni poziv za dodjelu studentskih nagrada za 2018. godinu objavljen je 20.09.2018. godine i traje osam dana od dana objavljivanja, odnosno do 28.09.2018. godine. Naknadne i nepotpune prijave neće biti uzete u razmatranje. Javni poziv sa informacijama o uslovima za ostvarivanje prava za dodjelu studentske nagrade i dokumentaciji koju je potrebno priložiti objavljen je na oglasnim tablama Opštinske uprave opštine Prnjavor i zvaničnoj internet stranici opštine Prnjavor www.opstinaprnjavor.net. Odjeljenje za lokalni – ekonomski razvoj i društvene djelatnosti obavještava podnosioce zahtjeva da, pored neophodne dokumentacije, uz zahtjev dostave i fotokopiju tekućeg računa.Sve dodatne informacije mogu se dobiti na telefon broj 051/663-740, lokal 212.

Javni poziv za dostavljanje zahtjeva za dodjelu studentske nagrade najboljim studentima sa područja opštine Prnjavor u 2018. godini

SUTRA OBILjEŽAVANjE EVROPSKE SEDMICE MOBILNOSTI

U povodu obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti i Dana bez automobila, u petak, 21. septembra u vremenu od 10:00 do 11:00 časova biće obustavljen saobraćaj za sva motorna vozila u glavnoj gradskoj ulici. Jednočasovnom obustavom saobraćaja i prigodnim aktivnostima u saradnji sa Osnovnom školom “Nikola Tesla” i Dječijim vrtićem “Naša radost”, Opština Prnjavor će se priključiti gradovima širom svijeta koji organizuju ovaj događaj sa ciljem promocije zdravog načina života i alternativnih načina prevoza.

ISPLATA STIPENDIJE ZA SEPTEMBAR

Studentima i učenicima sa područja opštine Prnjavor koji su ostvarili pravo na stipendiju u školskoj 2017/2018 godini, danas je isplaćena stipendija za mjesec septembar. Opština Prnjavor stipendira ukupno 272 studenata i učenika, za šta je izdvojeno 300.000 KM iz opštinskog budžeta. U skladu sa Odlukom o visini mjesečnog iznosa stipendije za školsku 2017/2018. godinu, iznos stipendije za redovne studente je 100,00 KM, za studente iz reda boračkih kategorija i posebno nadarenu i talentovanu djecu 150,00 KM, za učenike 70,00 KM, dok tri studenta sa Kosova i Metohije primaju stipendiju u visini od 100,00 KM.

OBAVJEŠTENjE O JAVNOJ RASPRAVI

Odjeljenje za prostorno uređenje Opštinske uprave opštine Prnjavor obavještava građane i stručnu javnost da će u petak, 07.09.2018. godine sa početkom u 11,00 časova u prostorijama Opštine Prnjavor (bijela zgrada) biti održana javna rasprava o Nacrtu izmjene dijela Urbanističkog projekta „Gradsko jezgro“ (izmjena V).  U okviru javne rasprave, biće razmatrane sve primjedbe, prijedlozi i mišljenja na navedeni nacrt. Sve informacije u vezi javne rasprave pomenutog projekta, mogu se dobiti u Odjeljenju za prostorno uređenje.