POZIV NA 84. MEĐUNARODNI POLjOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU

Odjeljenje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Opštinske uprave opštine Prnjavor obavještava poljoprivredne proizvođače sa područja opštine Prnjavor, koji su registrovali svoja poljoprivredna gazdinstva putem Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) u skladu sa Uredbom o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar korisnika podsticajnih sredstava, da organizuje jednodnevni odlazak na 84. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novi Sad.

Odlazak na sajam planiran je za 14.05.2017. godine (nedjelja), sa polaskom u 02,00 časova sa Trga srpskih boraca u Prnjavoru. Povratak sa sajma je isti dan u 17,00 časova sa centralnog parkinga sajma.

Planirani putni pravac odlaska je Prnjavor – Bijeljina – Novi Sad sa povratkom istim putnim pravcem.

Zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu se javiti lično u kancelarije Odjeljenja ili putem kontakt telefona 051/660-860.

RADNO VRIJEME MESNICA ZA PRVI MAJ

Odjeljenje za inspekcijske poslove Opštine Prnjavor, na osnovu zaključka broj: 01/1-014-143/17, od 27.04.2017. godine, obavještava samostalne preduzetničke radnje-mesnice, da na prvi dan Međunarodnog praznika rada, 01.05.2017. godine (ponedjeljak), mogu da rade u vremenu od 07.00 do 12.00 časova. Ovaj zaključak je donijet na zahtjev poslovnih subjekata koji obavljaju navedenu djelatnost na podučju opštine Prnjavor i ukazane potrebe za radom istih, u cilju zadovoljenja potreba građana.

SVJETSKI BICIKLISTI U PRNjAVORU

Prolazak učesnika 11. Međunarodne biciklističke trke „Beograd – Banja Luka“ očekuje se u nedjelju 30. aprila između 14:00 i 15:00 časova u zavisnosti od brzine kretanja biciklista. Trka će biti usmjerena sa Magistralnog puta M.16 na glavni ulaz u Prnjavoru pored Zanatskog centra 1, kroz glavnu gradsku ulicu, a vožnja će biti nastavljena ulicama Alekse Šantića, Ilije Malića, Alekse Malića, Stevana Nemanje, Branka Ćopića i Jovana Dučića. U cilju što bezbjednijeg provođenja aktivnosti, biće zabranjeno zaustavljanje i parkiranje u ulici Svetog Save u vremenskom periodu od 11:00 do 15:00 časova. Start trke biće u Beogradu 29. aprila, a cilj prve trke biće u Bijeljini. Drugu etapu biciklisti će voziti 30. aprila od Teslića do Banjaluke, i proći će kroz Šabac, Obrenovac, Doboj, Tešanj, Derventu, Prnjavor i Laktaše. Prnjavor je jedan od gradova – domaćina, koji su svojoj podrškom potvrdili značaj biciklističke trke Beograd – Banja Luka, prepoznavši njen sportski, društveni i turistički potencijal.

PRIJEM ZA DOBITNIKE SREBRNE PLAKETE NA “INOSTU MLADIH 2017”

Foto: Aleksandar Atić

Učenici Centra srednjih škola “Ivo Andrić” Prnjavor, osvojili su drugo mjesto na Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i stvaralaštva “INOST mladih 2017”, sa inovacijom u vidu pneumatske štedne prskalice, koja predstavlja korak naprijed u kvalitetu poljoprivredne mehanizacije.

U tročlanoj ekipi čija je inovacija osvojila diplomu sa srebrnom plaketom, učestvovali su Branislav Trivalić, Rajko Šušak i Dejan Bijelonić, predvođeni profesorom i idejnim tvorcem, Ilijom Golićem.

Foto: Aleksandar Atić

Povodom osvojene nagrade, danas je za ove učenike i njihovog mentora organizovan i prijem kod načelnika opštine Prnjavor, Darka Tomaša. Načelnik je, uz skromne nagrade, čestitao mladim inovatorima na postignutim rezultatima i poželeo im da i dalje budu uspješni u poslu kojim se budu bavili u budućnosti. Načelnik je još dodao da će lokalna zajednica uvijek biti na raspolaganju i pomoći realizaciji konstruktivnih ideja mladih ljudi.

Branislav Trivalić, učenik Centra srednjih škola “Ivo Andrić”, mašinstva i obrade metala, smijer instalater, pojasnio je da štedna prskalica za 50 odsto smanjuje zagađenje vazduha.

Maturant ove škole, Rajko Šušak, rekao je da su na “INOSTU” ispunili očekivanja zauzevši drugo mjesto izumom koji će svakako pomoći mnogim poljoprivrednicima koji se bave vinogradstvom i malinarstvom.

Međunarodna izložba ideja inovacija i stvaralaštva “Inost mladih 2017” održana je u Banja Luci od 19. do 21. aprila, u organizaciji Saveza inovatora i Udruženja inovatora grada, a pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Grada Banja Luka.

Izvor: prnjavorlive.info

BESPOVRATNA SREDSTAVA ZA POBOLjŠANjE KONKURENTNOSTI U SEKTORIMA PČELARSTVA I PERADARSTVA

Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Opštinske uprave opštine Prnjavor obavještava da USAID/Sweden FARMA II poziva domaće kvalifikovane proizvodne organizacije da dostave zahtjeve za dodjelu bespovratnih sredstava za poboljšanje konkurentnosti u sektorima pčelarstva i peradarstva. Zahtjevi moraju biti dostavljeni elektronski putem imejla: [email protected] i u štampanoj formi u jedno od kancelarija USAID/Sweden FARMA II projekta (Sarajevo, Tuzla ili Banja Luka) najkasnije do 16:00 časova na dan 5. juna 2017. godine. USAID/Sweden FARMA II će organizovati informativne sastanke na kojim će se zainteresovanim organizacijama pružiti sve informacije i uputstva za podnošenje zahtjeva za bespovratna sredstva. Sve zainteresovane organizacije se pozivaju da prisustvuju jednom od ovih sastanaka (dolazak potvrditi putem imejla do 5. maja u 11:00 sati). Napominjemo da poziv nije otvoren za individualne poljoprivredne proizvođače (fizička lica). Sve dodatne informacije zainteresovani mogu pronaći na stranici: http: //farmabih.ba/.

PODSTICAJI ZA POLjOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE SA PODRUČJA OPŠTINE PRNjAVOR

Odjeljenje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Opštinske uprave opštine Prnjavor obavještava poljoprivredne proizvođače (fizička i pravna lica) sa područja opštine Prnjavor da su u skladu sa Programom korišćenja sredstava za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u 2017. godini (Službeni glasnik opštine Prnjavor, broj 6/17) planirana novčana sredstva iz budžeta opštine za sljedeće vrste podsticaja.

 a)  Podsticaji u stočarstvu:

  • muzne krave – minimalno 5 grla,
  • rasplodne junice – minimalno 2 grla,
  • rasplodne svinje – minimalno 7 grla,
  • tovna junad – minimalno 5 grla,
  • tovne svinje – minimalno 30 grla,
  • tov pilića – minimalno 10.000 komada u toku godine,
  • ovčarstvo i kozarstvo – minimalno 30 grla.

b)   Podsticaji u pčelarstvu:

  • minimalno 30 košnica, odnosno pčelinjih društava.

v)   Podsticaji za integralnu voćarsku i vinogradarsku proizvodnju:

  • za zasnivanje novih zasada jabučastog, koštičavog i koštuničavog voća minimalna površina parcele je 0,2 ha po voćnoj vrsti,
  • za zasnivanje novih zasada jagodičastog i bobičastog voća minimalna površina parcele je 0,1 ha,
  • za zasnivanje novih zasada vinove loze minimalna površina parcele je 0,1 ha.

g)   Podsticaji za integralnu proizvodnju povrća u zatvorenim prostorima  i na otvorenom:

  • plastenička proizvodnja – minimalna površina plastenika je 200 m2,
  • staklenička proizvodnja – minimalna površina staklenika je 200 m2,
  • objekti za proizvodnju gljiva – minimalna površina objekta je 100 m2,
  • za proizvodnju povrća na otvorenom minimalna površina parcele zasijane (zasađene) jednom kulturom je za dinje, lubenice i krompir 1 ha, a za ostale povrtarske kulture 0,2 ha po jednoj vrsti.

d)  Podsticaji za integralnu proizvodnju ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja na otvorenom i u zatvorenim prostorima:

  • minimalna površina parcele zasijane (zasađene) jednom vrstom je 0,1 ha (priznaju se vrste koje se gaje u monokulturi i to samo u godini zasnivanja).

đ)  Novčana sredstva za podsticaje razvoja organske proizvodnje.

e)  Novčana sredstva za vanredne potrebe u poljoprivredi.

ž)  Novčana sredstva za hemijsku analizu i kontrolu plodnosti zemljišta.

z)  Novčana sredstva za osposobljavanje degradiranih, zapuštenih, neplodnih i poljoprivrednih zemljišta lošijeg kvaliteta

  • minimalna površina poljoprivrednog zemljišta koja se mora obuhvatiti ovom mjerom je 1 ha.

Poljoprivredni proizvođači zahtjeve sa pratećom dokumentacijom mogu podnijeti u šalter sali opštine Prnjavor. Rok za podnošenje zahtjeva za podsticaje u stočarstvu, pčelarstvu, podsticaje za integralnu proizvodnju povrća u zatvorenim prostorima i na otvorenom, podsticaje za integralnu proizvodnju ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja na otvorenom i u zatvorenim prostorima je 30. septembar 2017. godine, za podsticaje razvoja organske proizvodnje, za osposobljavanje degradiranih, zapuštenih, neplodnih i poljoprivrednih zemljišta lošijeg kvaliteta je 1. novembar 2017. godine, a za podsticaje za integralnu voćarsku i vinogradarsku proizvodnju i za vanredne potrebe u poljoprivredi je 15. novembar 2017. godine. Nosioci poljoprivrednog gazdinstva do 35 godina registrovani u skladu sa Uredbom o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar korisnika podsticajnih sredstava (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 30/13, 65/13, 20/14 i 57/16), ostvaruju podsticajna sredstva uvećana za dodatnih 10 % u odnosu na obračunatu vrijednost po jednom pojedinačnom zahtjevu. Za sve informacije zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu se obratiti lično u kancelarije Odjeljenja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ili putem kontakt telefona 051/660-860.

 

NERADNI DANI U MAJU

U skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, Međunarodni praznik rada (1. i 2. maj) i Dan pobjede nad fašizmom (9. maj) su republički praznici. U dane republičkih praznika ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti. U cilju zadovoljena neophodnih potreba građana, a u skladu sa Odlukom o radu u dane republičkih praznika, u okviru prijavljenog radnog vremena mogu da rade: subjekti koji obavljaju djelatnost pružanja medicinskih i apotekarskih usluga (humana, stomatološka i veterinarska medicina i apotekarske službe), subjekti koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda i njihove prodaje u prodajnom prostoru koji je u sastavu proizvodnog objekta i u vlastitom prodajnom prostoru specijalizovanom za prodaju hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda, subjekti koji obavljaju djelatnost trgovine na malo motornim gorivima i mazivima (benzinske pumpe) i subjekti koji obavljaju djelatnost trgovine na malo cvijećem uz istovremeno registrovanu trgovinu na malo pogrebnom opremom. Drugi dan praznika, u vremenu od 08,00 do 12,00 časova, pored subjekata iz prethodnog stava, mogu da rade i trgovački centri.

MINISTARSTVO PORODICE, OMLADINE I SPORTA RS: KONKURS ZA DODJELU STIPENDIJA SPORTISTIMA

Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i društvene djelatnosti obavještava mlade sportiste sa područja opštine Prnjavor da je Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS objavilo Konkurs za dodjelu stipendija perspektivnim sportistima, sportistima sa invaliditetom i potencijalnim olimpijskim kandidatima koje se finansiraju iz budžeta Republike Srpske za 2017. godinu. Pravo na učešće imaju studenti ili učenici sportisti rođeni u periodu 1999-2002. godina i koji ispunjavaju i ostale uslove navedene u konkursu. Konkurs ostaje otvoren 30 dana od dana objavljivanja. Sve dodatne informacije zainteresovani mogu pronaći na internet stranici Ministarstva porodice, omladine i sporta RS:http://www.vladars.net/sr-SP Cyrl/Vlada/Ministarstva/mpos/Pages/default.aspx#collapsible0.

NACRT URBANISTIČKOG PLANA „PRNjAVOR“ NA JAVNOM UVIDU

Odjeljenje za prostorno uređenje obavještava građane i stručnu javnost da se nacrt Urbanističkog plana „Prnjavor“, stavlja na javni uvid. Javni uvid se može izvršiti u prostorijama Odjeljenja za prostorno uređenje, Opštinske uprave opštine Prnjavor, ulica Karađorđeva broj 2, prizemlje, kancelarija broj 7, svakim radnim danom od 07.00 do 15.00 časova. Javni uvid traje 30 dana, počinje 27.04.2017. godine i završava 26.05.2017. godine. Mišljenja, primjedbe i sugestije na nacrt Urbanističkog plana „Prnjavor“ mogu se upisati u knjigu prijedloga, primjedbi i sugestija koja se nalazi u Odjeljenju za prostorno uređenje, te dostaviti poštom na adresu Odjeljenja. Sve informacije vezane za javni uvid u nacrt Urbanističkog plana „Prnjavor“, mogu se dobiti u Odjeljenju za prostorno uređenje.

IZBOR NAJUREĐENIJEG DVORIŠTA; ROK ZA PRIJAVE DO 5. MAJA

U toku su prijave za izbor najuređenijeg dvorišta na području opštine Prnjavor, koji organizuje Opštinska uprava opštine Prnjavor, a pravo na učešće imaju sva pravna i fizička lica sa područja opštine Prnjavor. Zainteresovani prijave mogu podnijeti u šalter sali Opštinske uprave opštine Prnjavor kod službenika za informisanje. Prijave se mogu podnijeti do 5. maja 2017. godine, a ove godine biće izabrano najuređenije dvorište porodičnog stambenog objekta, dvorište zajednice etažnih vlasnika, dvorište školskog objekta, te balkon/terasu u stambenom objektu. Kriteriji prilikom odlučivanja o izboru najuređenijeg dvorišta su: vrijednost biljnog pokrova, održavanje i njegovanje biljaka i zemljišta, estetski ugođaj i ambijent i uloženi trud i kreativnost. Za najbolje uređena dvorišta predviđene su i novčane nagrade.