Три прњаворске школе, Основна школа „Бранко Ћопић“, Гимназија и Центар средњих школа „Иво Андрић“, од ове зимске сезоне гријаће се на пелет захваљујући завршетку пројекта вриједног 470.000 КМ који су помогли републичке институције и oпштина Прњавор.

Завршетком радова у заједничкој котловници замјене два котла од по 750 киловата на угаљ са три нова од 450 киловата на пелет ученици и просвјетни радници добиће топлије учионице, а град здравији ваздух.

Дарио Агостини, директор предузећа „Топлинг“ из Прњавора које је било извођач радова, напоменуо је да су стари котлови на угаљ били највећи загађивач у граду и захвалио свим донаторима на подршци пројекту и његовој реализацији.

Агостини је напоменуо да су за гријање школа обезбијеђене потребне количине пелета, иако је ове године ситуација са набавком овог енергента на тржишту неповољна.

Директор Основне школе „Бранко Ћопић“  Јасмина Малешевић каже да је пелет набављен на вријеме и да родитељи немају разлога за бригу.

„Ученици ће током зимске сезоне бити у топлим учионицама. Наша школа је ове године добила и статус ‘еко школе’ што значи да ћемо осим квалитетнијег гријања имати и здравији, чистији ваздух у граду“, појаснила је Малешевићева.

Директор ЦСШ „Иво Андрић“ Сузана Шврака каже да је замјеном котлова ријешен дугогодишњи проблем три школе, али и еколошки моменат загађења ваздуха кориштењем угља.

„Били смо свједоци и да су школска игралишта током јесени и зиме била пребукирана огревним материјалом, па их наша омладина у то вријеме није могла користити на прави начин. Сада ћемо имати потпуно другачију слику“, рекла је она.

Завршетку радова у котловници присуствовао је и начелник општине Дарко Томаш који је истакао да ће се на овај начин поједноставити загријавање у школама, а истовремено кориштењем пелета повећава се заштита животне средине, што је био и примарни циљ цијелог пројекта.

Томаш је захвалио Влади Републике Српске, Министарству просвјете и културе и министру за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренки Голић који су обезбиједили 470.000 КМ за замјену котлова, као и извођачу радова предузећу „Топлинг“ из Прњавора. 

Срна Т.С.