Tri prnjavorske škole, Osnovna škola „Branko Ćopić“, Gimnazija i Centar srednjih škola „Ivo Andrić“, od ove zimske sezone grijaće se na pelet zahvaljujući završetku projekta vrijednog 470.000 KM koji su pomogli republičke institucije i opština Prnjavor.

Završetkom radova u zajedničkoj kotlovnici zamjene dva kotla od po 750 kilovata na ugalj sa tri nova od 450 kilovata na pelet učenici i prosvjetni radnici dobiće toplije učionice, a grad zdraviji vazduh.

Dario Agostini, direktor preduzeća „Topling“ iz Prnjavora koje je bilo izvođač radova, napomenuo je da su stari kotlovi na ugalj bili najveći zagađivač u gradu i zahvalio svim donatorima na podršci projektu i njegovoj realizaciji.

Agostini je napomenuo da su za grijanje škola obezbijeđene potrebne količine peleta, iako je ove godine situacija sa nabavkom ovog energenta na tržištu nepovoljna.

Direktor Osnovne škole „Branko Ćopić“  Jasmina Malešević kaže da je pelet nabavljen na vrijeme i da roditelji nemaju razloga za brigu.

„Učenici će tokom zimske sezone biti u toplim učionicama. Naša škola je ove godine dobila i status ‘eko škole’ što znači da ćemo osim kvalitetnijeg grijanja imati i zdraviji, čistiji vazduh u gradu“, pojasnila je Maleševićeva.

Direktor CSŠ „Ivo Andrić“ Suzana Švraka kaže da je zamjenom kotlova riješen dugogodišnji problem tri škole, ali i ekološki momenat zagađenja vazduha korištenjem uglja.

„Bili smo svjedoci i da su školska igrališta tokom jeseni i zime bila prebukirana ogrevnim materijalom, pa ih naša omladina u to vrijeme nije mogla koristiti na pravi način. Sada ćemo imati potpuno drugačiju sliku“, rekla je ona.

Završetku radova u kotlovnici prisustvovao je i načelnik opštine Darko Tomaš koji je istakao da će se na ovaj način pojednostaviti zagrijavanje u školama, a istovremeno korištenjem peleta povećava se zaštita životne sredine, što je bio i primarni cilj cijelog projekta.

Tomaš je zahvalio Vladi Republike Srpske, Ministarstvu prosvjete i kulture i ministru za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenki Golić koji su obezbijedili 470.000 KM za zamjenu kotlova, kao i izvođaču radova preduzeću „Topling“ iz Prnjavora. 

Srna T.S.