Opština Prnjavor ove godine za stipendiranje 288 studenata i učenika izdvojiće iz budžeta 268.300 KM, izjavio je načelnik opštine Darko Tomaš.

Tomaš je napomenuo da svi studenti na javnim visokoškolskim ustanovama koji imaju prosjek ocjena viši od 7 imaju pravo na stipendiju, kao i sva djeca iz reda boračkih kategorija, odnosno porodica ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije i djeca poginulih boraca, te učenici iz reda boračke populacije.

On je istakao da je opština po prvi put uvela da stipendiju dobiju učenici srednjih škola koji imaju prosjek ocjena 5.0, kojih je ove godine 47.

 „U narednim godinama nastojaćemo da povećamo obuhvat stipendista i sam iznos stipendija, jer je ulaganje u mlade ljude najbolja i najisplativija investicija koja će nam se višestruko vratiti kroz njihovo zalaganje za svoju lokalnu zajednicu“ , istakao je Tomaš.

On je napomenuo i da je opština Prnjavor jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja daje stipendije svim studentima, što se postepeno proširuje i na učenike, a prva je i jedina opština u Republici Srpskoj koja daje studentske nagrade, kao poseban vid podrške njihovim rezultatima.

 U JU Centar za kulturu sinoć je organizovano potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija u školskoj 2020/2021. godini.

Opštinsku stipendiju ove godine po kategorijama dobiće 169 redovnih studenata, 20 studenata iz reda boračke populacije i 99 učenika.

Stipendija za redovne studente je 100 KM i isplaćuje se 10 mjeseci, za studente iz reda boračke populacije iznos stipendije je 150 KM, a učeničke 70 KM. 

SRNA