Прњаворска општина, која низ година служи као примјер у Српској, ове године ће из општинске касе за образовање и помоћ младима, кроз разне омладинске пројекте, стипендије, студентске награде, издвојити више од 350.000 марака.

Челни човјек општине Дарко Томаш, наводи да је Прњавор једна од ријетких локалних заједница која даје стипендије свим студентима, што се постепено проширује и на ученике, а прва је и једина општина у Српској која даје студентске награде, као посебан вид подршке њиховим резултатима.

Тако је, између осталог, ових дана на вишедневно наградно путовање на Јахорину послато 10 најбољих студената. Међу њима су и троје са просјеком вишим од 9,5, Дејана Васић, Милица Јовљевић и Милан Паликућа, који су награђени и са по 5.000 КМ.

Томаш истиче да се највећи дио издваја за образовање, односно стипендирање младих.

Ове године за стипендирање 288 студената и ученика из буџета ћемо издвојити 268.300 КМ. Општинску стипендију ове године добиће 169 редовних студената, 20 студената из реда борачке популације и 99 ученика – прецизирао је Томаш.

СТИПЕНДИЈЕ

Стипендија за редовне студенте је 100 КМ и исплаћује се 10 мјесеци, за студенте из реда борачке популације је 150 КМ, а ученичке 70 КМ.

Томаш је напоменуо да сви студенти на јавним високошколским установама који имају просјек оцјена виши од седам имају право на стипендију, као и сва дјеца из реда борачких категорија, односно породица ратних војних инвалида од прве до четврте категорије и дјеца погинулих бораца, те ученици из реда борачке популације.

Општина је први пут увела да стипендију добију и сви ученици основних и средњих школа који имају просјек оцјена пет, којих је ове године 47.

 

Вечерње Новости