Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је јединица “Вукови с Вучијака” чисто патриотска формација која је показала и охрабрила и друге Србе на овим просторима да се окупе и да заједно бране и формирају Републику Српску.

“На овом простору је и у раним годинама распада бивше Југославије постојала висока свијест о опасности која пријети српском народа а која је оправдано темељена на ономе што је српски народ доживио у Првом и Другом свјетском рату. Та свијест је била високо патриотска и омогућила је да се формира јединица ‘Вукови с Вучијака’ која је имала славан пут, која није чинила злочине, која је била на првим борбеним линијама, јединица која нема ниједног оптуженог за ратни злочин”, истакао је Додик након посјете Спомен-соби “Вукови с Вучијака” и разговора са руководством овог удружења. Он је нагласио да су у темеље Републике Српске уграђена достигнућа и ове јединице. “Раније смо радили на изградњи Спомен дома, а сада смо спремни да кроз програме на различитим нивоима омогућимо припадницима и породицама погинулих припадника јединице да ријеше све стамбене, смјештајне проблеме, проблеме запошљавања са одређеним пијететом, а прије свега одговорношћу према страдалима али и самој Републици Српској”, навео је предсједник Додик.

Он је нагласио да му је драго што ова јединица исказује аполитичност у смислу укључивања у политичке странке, али даје снажан политички допринос стварању и очувању Републике Српске. “Ово је прави однос јединица и њених припадника који су имали искључиво за циљ остваривање слободе, стварање, јачање и очување Републике Српске”, поручио је Додик. Предсједник Удружења “Вукови с Вучијака” Славиша Миланковић каже да је током састанка са предсједником Додиком било ријечи о новом одликовању јединице од предсједника Републике Српске, као и да се породице погинулих и ратни ветерани јединице додатно помогну кроз програме запошљавања и друге пројекте. Миланковић је истакао да јединица и Удружење “Вукови с Вучијака” апсолутно одбијају да се мијешају у политику.

“Вукови’ припадају Републици Српској и српском народу. Ми смо Удружење које његује успомену на ратну јединицу ‘Вукови с Вучијака’, на њеног команданта Вељка Миланковића и погинуле борце, на њихов значај и допринос у изградњи и одбрани Републике Српске”, поручио је Миланковић. Начелник општине Прњавор Дарко Томаш захвалио је предсједнику Додику на помоћи при изградњи садашњег Штаба “Вукова”, а јединици на свему што су учинили за Републику Српску у ратном периоду и што чине у мирнодопским условима. Подсјећајући да је локална заједница у протекле двије године запослила више од десеторо дјеце погинулих са подручја општине Прњавор, Томаш је најавио да ће у наредним данима са предсједником Додиком бити разговарано о програмима и приориотетима запошљавања ове категорије становништва. “Уколико свако од нас буде бранио Републику Српску храброшћу и ентузијазмом како су то радили раније ‘Вукови с Вучијака’, а како то данас ради предсједник Додик, Републици Српској сигурно ништа неће недостајати” , подручио је Томаш. Удружење “Вукови с Вучијака” данас има око 120 чланова, а из ове јединице током ратног периода погинуо је 61 борац.

СРНА