SUD ĆE ODBITI UPIS NOVOG DIREKTORA DOMA ZDRAVLJA PRNJAVOR?

Na vanrednoj sjednici Skupštine opštine Prnjavor, održanoj 29.06.2021. godine, načelnik opštine, Darko Tomaš govorio je o nezakonitostima prilikom razrješenja i imenovanja direktora JZU Doma zdravlja Prnjavor. Za manje od mjesec dana, upozorenja su se pokazala kao tačna.

„Jedno od upozorenja bilo je da je za razrješenje i imenovanje direktora prethodno neophodno pribaviti saglasnost resornog ministarstva. Juče sam došao u posjed dokumenta gdje je Okružni privredni sud dostavio Zaključak kojim nalaže da se dostave neophodne saglasnosti, inače će odbaciti zahtjev za promjenu lica ovlašćenog za zastupanje u sudski registar. Obzirom da Skupština takvu saglasnost nije ni tražila, nema tog ministra i ministarstva koje može izdati naknadnu saglasnost”, rekao je načelnik opštine Darko Tomaš.

Dodao je da je ovo pokazatelj kako radi SDS i nova skupštinska većina: nezakonito, netransparentno i na štetu građana. „Ovaj put na štetu pacjenata i zaposlenih u Domu zdravlja, ali i na štetu DNS-a kao svojih koalicionih partnera”, izjavio je Tomaš.

Takođe, on se osvrnuo i na činjenicu da je 15.07.2021. godine podnio zahtjev za održavanje vanredne sjednice Skupštine na temu: Trenutno stanje u preduzeću AD „Ribnjak“ Prnjavor i da rukovodstvo Skupštine do današnjeg dana nije ništa odgovorilo.

“Rukovodstvo Skupštine ne može odlučivati da li će biti ove Skupštine ili neće, oni samo mogu da odugovlače sa sazivanjem iste kao što i čine. To je nama, a i građanima jasan signal da bježe od te teme, da smo bili u pravu kada smo govorili da je “Ribnjak” jedna od tema zbog koje je pala većina i da je ovo pokušaj nove većine da zaštite interese svojih nalogodavaca i onih koji su uništili i ostala prnjavorska preduzeća. Mi im to nećemo dozvoliti” riječi su Tomaša na kraju današnje konferencije za medije.

OBAVJEŠTENJE O PODSTICAJU

Odjeljenje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Opštinske uprave opštine Prnjavor obavještava poljoprivredne proizvođače da su u skladu sa Programom korišćenja sredstava za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u 2021. godini (“Službeni glasnik opštine Prnjavor”, broj 27/21) planirana novčana sredstva iz budžeta opštine za sljedeće vrste podsticaja:

a)   Podsticaji u stočarstvu:

 • muzne krave, uzgoj krava u sistemu krava tele i uzgoj magarica za proizvodnju mlijeka – minimalno 5 grla,
 • rasplodne junice – minimalno 3 grla,
 • rasplodne svinje – minimalno 7 grla,
 • tovna junad – minimalno 5 grla,
 • tovne svinje – minimalno 30 grla,
 • tov pilića – minimalno 10.000 komada u toku godine,
 • koke nosilje – minimalno 2000 komada,
 • ovčarstvo – minimalno 40 grla,
 • kozarstvo – minimalno 30 grla.

b)   Podsticaji u pčelarstvu:

 • minimalno 30 košnica, odnosno pčelinjih društava.

v)   Podsticaji za integralnu voćarsku i vinogradarsku proizvodnju:

 • za zasnivanje novih zasada jabučastog, koštičavog i koštuničavog voća minimalna površina parcele je 0,2 ha po voćnoj vrsti,
 • za zasnivanje novih zasada jagodičastog i bobičastog voća minimalna površina parcele je 0,1 ha,
 • za zasnivanje novih zasada vinove loze minimalna površina parcele je 0,1 ha.

g)   Podsticaji za integralnu proizvodnju povrća u zatvorenim prostorima

i na otvorenom:

 • plastenička proizvodnja – minimalna površina plastenika je 200 m2,
 • staklenička proizvodnja – minimalna površina staklenika je 200 m2,
 • objekti za proizvodnju gljiva – minimalna površina objekta je 100 m2,
 • za proizvodnju povrća na otvorenom minimalna površina parcele zasijane (zasađene) jednom kulturom je za lubenice, dinje, krompir i bundeve 0,5 ha, za krastavce kornišone 0,05 ha, a za ostale povrtarske kulture 0,2 ha po jednoj vrsti.

d)  Podsticaji za integralnu proizvodnju ljekovitog, začinskog i aromatičnog

bilja na otvorenom i u zatvorenim prostorima

 • minimalna površina parcele zasijane (zasađene) jednom vrstom je 0,1 ha

(priznaju se vrste koje se gaje u monokulturi i to samo u godini zasnivanja).

đ)  Novčana sredstva za podsticaje razvoja organske proizvodnje.

e)  Novčana sredstva za vanredne potrebe u poljoprivredi.

ž) Novčana sredstva za hemijsku analizu i kontrolu plodnosti zemljišta.

z)  Novčana sredstva za osposobljavanje degradiranih, zapuštenih, neplodnih i

poljoprivrednih zemljišta lošijeg kvaliteta

 • minimalna površina poljoprivrednog zemljišta koja se mora obuhvatiti ovom mjerom je 1 ha.

i)  Novčana sredstva za sufinansiranje projekata u poljoprivredi.

j)   Novčana sredstva za mlade inženjere poljoprivrede.

k)  Novčana sredstva za sufinansiranje premije osiguranja voćnjaka i vinograda

 • minimalna površina osiguranog voćnjaka ili vinograda za koji se vrši premija osiguranja mora da iznosi 0,5 ha ili 0,1 ha pod jagodastim ili bobičastim voćnim vrstama.

Poljoprivredni proizvođači zahtjeve sa pratećom dokumentacijom mogu podnijeti u šalter sali opštine Prnjavor.

Rok za podnošenje zahtjeva za podsticaje za mlade inženjere poljoprivrede i za podsticaje za integralnu proizvodnju povrća u zatvorenim prostorima i na otvorenom je 31. avgust 2021. godine, za podsticaje u stočarstvu, pčelarstvu, integralnu proizvodnju ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja na otvorenom i u zatvorenim prostorima i za sufinansiranje premije osiguranja voćnjaka i vinograda je 30. septembar 2021. godine, za podsticaje za integralnu voćarsku i vinogradarsku proizvodnju, za podsticaje razvoja organske proizvodnje, za vanredne potrebe u poljoprivredi i za osposobljavanje degradiranih, zapuštenih, neplodnih i poljoprivrednih zemljišta lošijeg kvaliteta je 01. novembar 2021. godine.

Nosioci poljoprivrednog gazdinstva do 35 godina registrovani u skladu sa Uredbom o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar korisnika podsticajnih sredstava (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 30/13, 65/13, 20/14 i 57/16), ostvaruju podsticajna sredstva uvećana za dodatnih 10 % u odnosu na obračunatu vrijednost po jednom pojedinačnom zahtjevu.

Takođe, žene nosioci poljoprivrednog gazdinstva registrovane u skladu sa navedenom uredbom, ostvaruju podsticajna sredstva uvećana za dodatnih 10 % u odnosu na obračunatu vrijednost po jednom pojedinačnom zahtjevu, pod uslovom da iste imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo minimalno tri posljednje godine.

Za sve informacije zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu se obratiti u kancelarije Odjeljenja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ili putem kontakt telefona 051/660-860.”

SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA USAID-A

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš danas je održao sastanak sa predstavnicima USAID-a (United States Agency for International Development) koji rade na dizajnu potencijalnog novog projekta pomoći opštinama u Bosni i Hercegovini. Sastanku su prisustvovali dr Džered Bel i projekt menadžer Marinko Sakić.

USAID je vodeća agencija američke vlade koja radi na zaustavljanju ekstremnog globalnog siromaštva i omogućavanju demokratskim društvima da realizuju svoj potencijal.

NA FARMI JOKIĆ KOD PRNJAVORA ODRŽANA MANIFESTACIJA „DAN ORGANSKE PROIZVODNJE SRPSKE“

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske organizovalo je manifestaciju „DAN ORGANSKE PROIZVODNJE SRPSKE“ na farmi „Jokić“ u Velikoj Ilovi kod Prnjavora. Ova manifestacija je po prvi put okupila organske proizvođače Republike Srpske na kojoj se prezentovao letak za potrošače kako da prepoznaju organski proizvod na tržištu, a proizvođače informisalo o listi registrovanih sredstava za zaštitu bilja koja su dozvoljena u organskoj proizvodnji.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Goran Bursać istakao je da se zadnje dvije godine organska proizvodnja znatno stavila u fokus i da se broj organskih proizvođača udvostručio. „Od strane ministarstva pružena je velika podrška kako bi ova proizvodnja imala mogućnost da se razvija i napreduje. U odnosu na prošlu godinu, ove godine je udvostručena linija podsticaja u finansijskom smislu da bi ljudima koji se bave ovim poslom stvorili dodatan motiv“, rekao je gospodin Bursać.

“Zahvalnost resornom ministarstvu koje je odabralo Prnjavor i farmu „Jokić“ za obilježavanje ove manifestacije. Porodica Jokić kroz tri generacije bavi se poljoprivrednom proizvodnjom i pravi su primjer odgovornog i predanog pristupa poslu. Preko 5% ukupne proizvodnje otkupnog mlijeka sa naše Opštine, proizvedeno je na ovoj farmi. Razvijajući svoj vlastiti biznis, na pravi način razvijaju i našu lokalnu zajednicu”, riječi su Darka Tomaša, načelnika opštine Prnjavor.

 

Farma „Jokić“ posjeduje 1500 kvadrata za smještaj stoke, 70 hektara zemljišta i 120 grla stoke, a njen vlasnik Zlatko Jokić poljoprivredom se bavi još od 1980. godine. „Već 21 godinu posjedujemo certifikate za biljnu proizvodnju, a ove godine smo uključili certifikaciju stočarske proizvodnje i prerade, te se nadamo da ćemo kroz dvije godine moći da svoj gotovi proizvod stavimo i na tržište. Sljedeće što imamo u planu jeste proizvodnja sira“, rekao je vlasnik farme.

 

Cilj današnje manifestacije jeste dalje jačanje organske proizvodnje, promocija proizvođača i njihovih proizvoda i ovo je jedinstvena prilika da se proizvođači međusobno upoznaju i povežu, razmjene iskustva, ali i da se dogovore za zajedničke aktivnosti koje se očekuju u narednom periodu.

NAGRAĐENI VLASNICI NAJUREĐENIJIH DVORIŠTA

Ovogodišnje takmičenje „Izbor najuređenijih dvorišta“ je završeno, a danas je organizovan prijem i nagrađeni su vlasnici najuređenijih dvorišta.

Laskave tutule “najuređenijeg” osvojili su: balkon Dragane Kljunić, u kategoriji najuređeniji balkon, dvorište Zajednice etažnih vlasnika Prnjavor, ulica Vlade Vinčića, u kategoriji zajednice etažnih vlasnika, Izletište „Ivel“, u kategoriji dvorište poslovnog subjekta, organizacije i javne ustanove, domaćinstvo porodice Sibinčić, u kategoriji domaćinstvo na selo i dvorište Nikoline Janjić, u kategoriji privatno dvorište.

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš rekao je nakon prijema, da manifestacija ima za cilj da podigne svijest o očuvanju i zaštiti životne sredine.

“Imamo sitauciju da se jedni te isti ljudi prijavljuju iz godine u godinu i imali smo sugestiju sa strane, da trebamo isključiti pobjednike iz ranijih godina. Smatram da ovo nije nešto što se danas uradi i traje godinama, nego se ulaže veliki trud na dnevnom nivou. Zbog toga je naše opredjeljenje bilo da svima damo jednaku šansu i da nikoga ne isključujemo”, zaključio je Tomaš.

On je naglasio, da su zbog epidemiološke situacije pravila izbora bila izmjenjena, ali da su kandidati bez obzira na način izbora, morali uložiti mnogo truda i energije za pobjedu.

Slaven Sibinčić, vlasnik najuređenijeg domaćinstva na selu ističe da su ove godine odbranili titilu najuređenijeg i da nastavljaju da rade na promociji života na selu i seoskog turizma. Cilj im je, ističe Sibinčić, da brendiraju svoje proizvode, i da ih promovišu i u inostranstvu.

Vlasnica najuređenijeg balkona, Dragana Kljunić, rekla je, da se ove godine prvi put prijavila za takmičenje i da je uvjerena da postoji mnogo lijepo uređenih balkona , ali da se ljudi ne odlučuju da ih prijave.

“Sa sigurnošću mogu potvrditi da je u naše dvorište uloženo mnogo truda, rada i ljubavi, i da već godinama unazad ženska strana naše porodice zajedno uređuje dvorište i uzgaja cvijeće. Drago mi je što smo uspjeli dokazati da i jedno malo dvorište sa puno asfalta i malo trave može da izgleda savršeno uz cvijeće”, rekla je Adrijana Janjić, kćerka vlasnice najuređenijeg privatnog dvorišta.

Zbog aktuelne pandemije pravila “Izbora za najuređenije dvorište” su izmjenjena. Građani su dvorišta prijavljivali isključivo elektronskim putem, od 3. do 27. juna, a o pobjednicima su odlučili građani. Na adresu Opštinske uprave pristiglo je ukupno 36 prijava.

 

 

ČESTITKA POVODOM KURBAN-BAJRAMA

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš uputio je čestitku Medžlisu islamske zajednice Prnjavor i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti povodom nastupajućeg praznika Kurban-bajrama.

„Želim da vam ovaj veliki praznik donese mir, blagostanje i međusobno razumijevanje, te da ga provedete u radosti zajedno sa svojim najbližima, prijateljima i komšijama. Neka Vam Bajram bude sretan, a bajramski dani neka vas ispune vjerom i snagom za sve što predstoji“, navodi se u čestitki.

POČELO UKLANJANJE UGINULE RIBE

Iz prnjavorskog ribnjaka danas je uklonjena manja količina uginule ribe, a u toku sutrašnjeg dana posao oko čišćenja bi trebao biti završen u potpunosti, rekla je danas novoimenovani stečajni upravnik „Ribnjaka“ Nataša Kosić.

Ona je u izjavi novinarima istakla da je očišćen manji dio ribnjaka u kojem je nadležni inspektor pronašao 94 ribe.

„Uginule životinje se adekvatno skladište , odnosno posute su krečom i zakopane. Sutra će biti riješen veći dio tako što ćemo ukloniti dio uginule ribe, a drugi dio koji je nepristupačan zbog zarasle trave biće posut krečom”, precizirala  je Kosićeva.

Kosićeva kaže da će, kako bi se u budućnosti spriječile slične situacije, radnici „Ribnjaka“ od srijede početi da vode evidenciju o uginućima,pristupiće se čišćenju kanala i analizi vode.

Na čišćenju ribnjaka u Štrpcima angažovano je pet radnika, a za sada nije poznato kolika je tačna količina uginule ribe.

Akcionarskom društvu „Ribnjak“  dat je rok od 72 časa, počevši od danas,  da ukloni uginulu ribu.

SRNA, T.S.

 

 

TOMAŠ: ODGOVORNOST NA STEČAJNIM ORGANIMA

“Ribnjak” iz Prnjavora je akcionarsko društvo, odnosno privatno preduzeće koje je trenutno u stečaju i dok je tako odgovornost za njegovo poslovanje snose stečajni sudija, upravnik i odbor povjerilaca jer su zaduženi za funkcionisanje preduzeća, rekao je načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

Tomaš je izjavio na današnjoj konferenciji za novinare, komentarišući uginuće velike količine ribe u prnjavorskom ribnjaku, da je od nadležnih inspekcijskih organa zatražena provjera o pravoj situaciji na terenu, “a ne da procjenu štete rade pojedini portali i kvazi novinari”.

“Jutros sam imao sastanak sa novim stečajnim upravnikom Natašom Kosić koja me uvjerila da će na profesionalan način pristupiti problemu i pronaći rješenje”, rekao je Tomaš i dodao da ima saznanja da su veterinarski inspektori naložili uklanjanje uginule ribe.

On je izrazio sumnju u informaciju o količini uginule ribe koja je plasirana u javnost, navodeći da je u finansijskim izvještajima “Ribnjaka” potrebno provjeriti kojim količinama ribe raspolaže ovo društvo.

“Treba biti oprezan sa iznošenjem bombastičnih izjava. Očekujem da najkasnije u ponedjeljak, 19. jula, dobijemo sve neophodne izvještaje inspekcijskih organa i da se nakon toga, ukoliko je neophodno, pristupi sanaciji terena”, istakao je Tomaš.

On je napomenuo da je novom stečajnom upravniku “Ribnjaka” ponudio pomoć opštine, ukoliko je potrebna, za sanaciju i uklanjanje ribe kako bi se problem što prije riješio, i upozorio organe stečajnog postupka da svoj posao rade profesionalno, odgovorno i na vrijeme kako se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali.

“Nećemo dozvoliti da se ‘Ribnjak’ uništi kao ostala prnjavorska preduzeća, da privatni interes nadvlada javni, što smo pokazali više puta”, dodao je Tomaš.

On je istakao da uginuće ribe treba razdvojiti od teme sa nelegalnim postupcima uknjižavanja više od 800 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvo “Ribnjaka”.

Tomaš je podsjetio i da je stečajni postupak pokrenut na zahtjev preduzeća “Bisprom” iz Prnjavora čiji je vlasnik Miladin Stanić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao i da je na jednoj od ranije održanih sjednica Skupštine opštine zatražio od Policijske stanice i drugih nadležnih organa da se provjeri osnovanost ovakvog potraživanja.

SRNA, T.S.

INSPREKTORAT REPUBLIKE SRPSKE: PREDUZETE MJERE NA ZBRINJAVANJU OTPADA

Republički vodni inspektor, republički ekološki inspektor i veterinarski inspektor opštine Prnjavor započeli su danas inspekcijski postupak kod privrednog subjekta “Ribnjak” Prnjavor zbog uginuća ribe koje se dogodilo proteklih dana, te je naloženo zbrinjavanje ovog otpada, saopšteno iz Inspektorata Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da je veterinarski inspektor opštine Prnjavor preduzeo mjere na zbrinjavanju otpada životinjskog porijekla koji je nastao uginućem ribe, u skladu sa odredbama Zakona o veterinarstvu u Republici Srpskoj i Zakona o nusproizvodima životinjskog porijekla.

“Odgovornom licu je od nadležnog veterinarskog inspektora naloženo da u roku od 72 časa preduzme mjere na neškodljivom zbrinjavanju otpada, a u skladu sa uputama veterinarskog inspektora”, navodi se u saopštenju Inspektorata Srpske.

U saopštenju se dodaje da je u dijelu nadležnosti vodne inspekcije, u smislu kontrole funkcionalnosti objekata za korišćenje i iskorišćavanje voda, uvidom na licu mjesta utvrđeno da u kasetama u kojima je došlo do uginuća ribe nema dotoka vode zbog suše, a da nema alternativnih mogućnosti za snabdijevanje vodom.

“S obzirom na to da republička vodna inspekcija već ima pokrenut upravni postupak prema ovom subjektu još od 2019. godine, u kojem je već nalagano preduzimanje mjera s ciljem održavanja vodnog objekta ribnjaka, te da je juče riješeno pitanje odgovornog lica i imenovan novi stečajni upravnik, očekujemo da će se sada stvoriti uslovi za izvršenje naloženih mjera”, navodi se u saopštenju Inspektorata.

Iz Inspektorata dodaju da prnjavorski “Ribnjak” posjeduje važeću ekološku dozvolu, kojom su između ostalog, definisane i mjere za upravljanje otpadom, gdje je propisano da se uginula riba i korovska riba izlovljena u sezoni uklanja prema uputstvu i uz nadzor veterinarskog inspektora, te u tom dijelu ekološki inspektor nije imao osnova za postupanje.

SRNA

PREDSJEDAVAJUĆI SAVJETA MINISTARA BIH POSJETIO OPŠTINU PRNJAVOR

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija posjetio je opštinu Prnjavor i održao sastanak sa načelnikom opštine, Darkom Tomaš. Na  sastanku se razgovaralo o trenutnom stanju i problemima vezanim za ovu lokalnu zajednicu, a takođe i o realizaciji planiranih projekata u narednom periodu.

 

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, istakao je da uspijeh Republike Srpske, kao i Bosne i Hercegovine, zavisi isključivo od rada lokalnih zajednica. „Moj cilj jeste da u narednom periodu posjetim što veći broj opština i gradova naše zemlje, i da zajedno sa njihovim rukovodstvom razgovaramo na temu zajedničkog djelovanja sa ciljem rješavanja problema građana“, kazao je gospodin Tegeltija dodavšti da je opština Prnjavor među prvim  lokalnim zajednicama koja je svojim radom izabrana za buduću saradnju. „Činjenica je da je Prnjavor stabilna lokalna zajednica koja ima svoj razvojni program i koja uspješno ide ka postizanju zacrtanih ciljeva. Savjet ministara BiH pružiće pomoć u cilju rješavanja problema vodosnabdjevanja kroz odgovarajuće međunarodno finansiranje. Ja sam siguran da ćemo uspjeti realizovati nekoliko projekata koji su od važnosti za opštinu Prnjavor. Najveća podrška uvijek je dolazila od strane Vlade Republike Srpske i siguran sam da će u ovom slučaju tako i ostati“ rekao je predsjedavajući naglašivši da Savjet ministara BiH pruža veliku podršku načelniku Tomašu, da sa svojom upravom radi ono što je neophodno za razvoj Prnjavora.

Načelnik opštine Darko Tomaš se zahvalio predsjedavajućem na posjeti opštini Prnjavor i podršci, koju je kao funkcioner republičkog nivoa, pružio Prnjavoru. „Prethodne četiri godine bile su intenzivne u smislu investicionog ciklusa na području naše lokalne zajednice. Uloženo je preko 16 i po miliona maraka, a od tog iznosa preko 10 miliona bila su direktna ulaganja Vlade RS i višših nivoa vlasti“, rekao je načelnik.

Tomaš je takođe napomenuo da je Vlada RS, dok je gospodin Tegeltija bio njen sastavni dio, opštini Prnjavor bez naknade prenijela zemljište površine preko 120 hektara na kojem je sagrađena poslovna zona „Vijaka“, čija je tržišna vrijenost preko 24 milona maraka. „ Povećavamo sredstva u budžetu, doprinosimo razvoju lokalne zajednice otvaranjem novih radnih mjesta i privrednih subjekata, a danas smo se složili da na isti način nastavimo i u narednom periodu“, dodao je Tomaš.

Što se tiče finansija, zaključeno je da opština Prnjavor predstavlja jednu od najstabilnijih lokalnih zajednica te da su u posljednje četiri godine svi izvještaji o izvršenju budžeta imali iskazan suficit, te da opština nema nikakav problem u tekućim plaćanjima.