X REGIONALNI SAJAM PRIVREDE, POLJOPRIVREDE I TURIZMA POČINJE SUTRA

Opštinska uprava opštine Prnjavor poziva sve privrednike i građane da prisustvuju X  Regionalnom sajmu privrede, poljoprivrede i turizma u Prnjavoru, koji će se održati 19. i 20. maja, u sportskoj dvorani „Sloga“. Na Regionalnom sajmu privrede, poljoprivrede i turizma biće izveden svečani program, kulturno-zabavne manifestacije, te prezentacija različitih proizvoda.

Sajamski izlagači i gosti imaće mogućnost da se upoznaju sa privrednim potencijalima opštine Prnjavor, da saznaju više informacija o dosadašnjem razvoju prnjavorske privrede i pozitivnim primjerima iz prakse, ali i da  uspostave poslovne kontakte sa drugim privrednicima i učesnicima sajma, da čuju sve o dosadašnjem razvoju prnjavorske privrede i pozitivnim primjerima iz prakse, da postave pitanja, stupe u direktan kontakt sa zvaničnim predstavnicima opštine te uspostave poslovne kontakte sa drugim privrednicima i učesnicima Sajma.

Organizatori sajma su kompanija „RS Consulting and Trade“ d.o.o. Banja Luka i Opština Prnjavor, uz pokroviteljstvo predsjednika Vlade Republike Srpske, gospodina Radovana Viškovića, kao i Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH.

Svečano otvaranje sajma planirano je za 11:00 časova, 19. maja, u sportskoj dvorani „Sloga“ u Prnjavoru. Radno vrijeme sajma je od 10:00 do 19:00 časova.

“SERBUS EVROPEIKUS” VEČERAS U CENTRU ZA KULTURU

Studenti četvrte godine glume Akademije dramskih umjetnosti Banja Luka, nastupaju večeras u 20.00 časova u Prnjavoru.

Oni će u predstavi po tekstu Zorana Kostića, a u režiji prof. Jelene Trepetova Kostić, na umjetnički način progovoriti o temi odnosa tradicije i savremenog, položaja Srba u odnosu na Evropu.

Organizator je Dramska scena SPKD “Prosvjeta” Prnjavor, a pokrovitelj načelnik opštine Prnjavor.

Ulaz na predstavu je besplatan.

JAVNI POZIV ZA DODJELU SREDSTAVA ZA SUFINANSIRANJE TROŠKOVA UČEŠĆA PRIVREDNIH SUBJEKATA SA PODRUČJA OPŠTINE PRNJAVOR NA 10. REGIONALNOM SAJMU PRIVREDE, POLJOPRIVREDE I TURIZMA “PRNJAVOR 2022”

Na osnovu čl. 59. Zakona o lokalnoj samoupravi („Službeni glasnik Republike Srpske“, br. 97/16, 36/19 i 61/21), člana 67. Statuta opštine Prnjavor („Službeni glasnik opštine Prnjavor“, br. 15/17 i 12/18) i člana 6. Pravilnika o dodjeli sredstava za sufinansiranje troškova učešća privrednih subjekata sa područja opštine Prnjavor na X Regionalnom sajmu privrede, poljoprivrede i turizma “PRNJAVOR 2022” (“Službeni glasnik opštine Prnjavor”, broj 14/22), načelnik opštine Prnjavor, raspisuje

JAVNI POZIV

za dodjelu sredstava za sufinansiranje troškova učešća privrednih subjekata sa područja opštine Prnjavor na X Regionalnom sajmu privrede, poljoprivrede i turizma “PRNJAVOR 2022”

Cilj javnog poziva:

Cilj Javnog poziva je sufinasiranje troškova učešća privrednih subjekata sa područja opštine Prnjavor na X Regionalnom sajmu privrede, poljoprivrede i turizma “PRNJAVOR 2022” (u daljem tekstu: Sajam).

Namjena sredstava:

Sredstva su namijenjena privrednim subjektima sa područja opštine Prnjavor koji su podnijeli prijavu za učešće na Sajmu, a sufinansiraće se 50% iznosa troškova zakupa izlagačkog prostora.

Pravo na dodjelu sredstava imaju privredni subjekti:

a) koji su registrovani i imaju sjedište na području opštine Prnjavor,

b) koji su podnijeli prijavu za učešće na Sajmu.

Način prijave i rok za prijavu:

Javni poziv za dodjelu sredstava ostaje otvoren 15 dana od dana objavljivanja, a biće objavljen na oglasnim tablama i zvaničnoj internet stranici opštine Prnjavor.

Prijava na javni poziv treba da sadrži: naziv i sjedište podnosioca prijave, kvadraturu ukupno zakupljene površine izlagačkog prostora, ime i prezime i broj telefona kontakt osobe.

Uz prijavu na javni poziv privredni subjekti su dužni priložiti:

a) ovjerenu kopiju rješenja o registraciji,

b) kopiju prijave o učešću na Sajmu,

v) kopiju žiro – računa.

Komisija imenovana od strane načelnika opštine izvršiće pregled pristiglih prijava, te sačiniti izvještaj koji će dostaviti načelniku opštine.

Na osnovu dostavljenog izvještaja načelnik opštine donosi Odluku o dodjeli sredstava.

Nepotpune i neblagovremene prijave neće se uzeti u razmatranje.

Prijave sa potrebnom dokumentacijom predaju se u Šalter sali opštine Prnjavor, u zatvorenoj koverti sa naznakom “Za Javni poziv za dodjelu sredstava za sufinansiranje učešća na X Regionalnom sajmu privrede, poljoprivrede i turizma “PRNJAVOR 2022”.

 

PRIJAVA ZA ODLAZAK NA POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVI SAD

Odjeljenje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Opštinske uprave opštine Prnjavor obavještava poljoprivredne proizvođače sa područja opštine Prnjavor, koji su registrovali svoja poljoprivredna gazdinstva putem Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) u skladu sa Uredbom o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar korisnika podsticajnih sredstava, da organizuje jednodnevni odlazak na 89. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novi Sad.

Odlazak na sajam planiran je za 22.05.2022. godine (nedjelja), sa polaskom u 02,00 časova sa Trga srpskih boraca u Prnjavoru. Povratak sa sajma je isti dan u 16,00 časova sa centralnog parkinga sajma.

Planirani putni pravac odlaska je Prnjavor – Modriča – Rača – Novi Sad sa povratkom istim putnim pravcem.

Zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu se javiti lično u kancelarije Odjeljenja ili putem kontakt telefona 051/660-860.

JAVNI POZIV ZA DODJELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA MALIM I SREDNJIM PREDUZEĆIMA U SVRHU DEKARBONIZACIJE

Obavještavamo sve zainteresovane da je objavljen Javni poziv za dodjelu bespovratni sredstava i tehničke pomoći malim i srednjim preduzećima u svrhu dekarbonizacije, koji sprovodi UNDP, a finansira Vlada Japana. 

Rok za podnošenje prijave je 03. jun 2022. godine di 17.00 časova.

Cilj projekta je sprovođenje niza aktivnosti kao pružanje podrške MSP-ovima u tranziciji ka niskokarbonskom razvoju, kroz iskorišćavanje potencijala energetske efikasnosti i tehnologija obnovljivih izvora energije, a krajnji cilj ublažavanje ili uklanjanje opasnosti, negativnog uticaja i zavisnosti od fosilnih goriva i njihovo buduće poslovanje i razvoj.

Ukupan budžet Poziva iznosi 1.000.000 američkih dolara.

Prihvatljivi podnosioci prijava su MSP iz tri industrije s visokim emisijama ugljenika (energetika, metalna i cementna industrija) ili preduzeća direktno povezana sa ovim industrijama, koja su registrovana u BiH najkasnije dvije godine prije objave ovog Javnog poziva, a koja imaju do 250 zaposlenih.

Smjernice za podnosioce prijava, a detaljne informacije dostupne su OVDJE.

Molimo aplikante iz Republike Srpske da na mejl [email protected] potvrde prijavu prijedloga projekta u okviru ovog poziva.

ATLETIČARKA JELENA GAJIĆ OBORILA NOVI REKORD REPUBLIKE SRPSKE U TRČANJU NA 800 METARA

Načelnik opštine, Darko Tomaš upriličio je danas prijem za atletičarku Jelenu Gajić iz Prnjavora koja je u Crnoj Gori oborila novi rekord Republike Srpske u trčanju na 800 metara, sa ostvarenim rezultatom 2.05 minuta.

Nakon petnaestodnevnih priprema u Crnoj Gori u sklopu Atletskog saveza Republike Srbije, za Jelenu je sezona odlično počela. „Veoma sam zadovoljna postignutim rezultatom i obaranjem novog rekorda Republike Srpske koji je bio potpuno neočekivan. U narednom periodu očekuju me brojni evropski mitinzi, a krajnji cilj ove sezone jeste Evropsko prvenstvo koje će se održati u avgustu mjesecu u Minhenu“, rekla je Jelena, te zahvalila načelniku Tomašu na prijemu i podršci koju pruža njoj i njenom klubu.

Važno je napomenuti da se Jelena nakon ostvarenog rezultata trenutno nalazi na 15. mjestu evropske rang liste u trčanju na 800m.

Načelnik opštine, Darko Tomaš naglasio je da je Jelena već pet puta bila najbolji sportista opštine Prnjavor, te joj čestitao na obaranju novog rekorda RS. „Posebno nam je drago što Jelena ima ambicije da obori i trenutno ostvareni rekord. Želimo joj uspjeh u njenim namjerama, da ostvari normu za odlazak na Evropsko prvenstvo, a zatim i na Olimpijske igre. Opština će svakako dati podršku da dođe do ostvarenja takvih rezultata“, rekao je Tomaš.

DANAS ISPLATA STIPENDIJA ZA MJESEC MAJ

Za 239 učenika i studenata sa područja opštine Prnjavor koji su ostvarili pravo na dodjelu stipendije za školsku 2021/2022. godinu danas je isplaćena stipendija za mjesec maj.
Opština Prnjavor je izdvojila 270.000,00 KM za stipendiranje učenika i studenata sa područja Opštine.
I ove, kao i prošle godine, stipendistima će biti isplaćeno ukupno deset stipendija.

9. MAJ, REPUBLIČKI PRAZNIK I NERADNI DAN

U skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom je republički praznik i neradni dan.

U dane republičkog praznika, u okviru prijavljenog radnog vremena mogu da rade:

  • subjekti koji obavljaju djelatnost pružanja medicinskih i apotekarskih usluga (humana, stomatološka i veterinarska medicina i apotekarske službe),
  • subjekti koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda i njihove prodaje u prodajnom prostoru koji je u sastavu proizvodnog objekta i u vlastitom prodajnom prostoru specijalizovanom za prodaju hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda,
  • subjekti koji obavljaju djelatnost trgovine na malo motornim gorivima i mazivima – benzinske pumpe,
  • subjekti koji obavljaju djelatnost trgovine na malo cvijećem, uz istovremeno registrovanu trgovinu na malo pogrebnom opremom.

JAVNI UVID I RASPRAVA O NACRTU AKCIONOG PLANA ODRŽIVOG UPRAVLJANJA ENERGIJOM I PRILAGOĐAVANJA KLIMATSKIM PROMJENAMA ZA PERIOD DO 2030. GODINE

Odjeljenje za prostorno uređenje obavještava građane i stručnu javnost sa područja opštine Prnjavor, da se nacrt Akcionog plana održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama (SECAP) Opštine Prnjavor za period do 2030. godine, stavlja na javni uvid.

Javni uvid se može izvršiti u prostorijama Odjeljenja za prostorno uređenje opštine Prnjavor, Karađorđeva broj 2, kancelarija broj 4, svakim radnim danom od 07.00 do 15.00 časova do 23.05.2022. godine.

Prijedloge, primjedbe i sugestije na nacrt Akcionog plana održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama (SECAP) Opštine Prnjavor za period do 2030. godine, mogu se dostaviti u pismenoj formi lično, elektronskoj formi na e-mail adresu: [email protected], ili putem pošte Odjeljenju za prostorno uređenje, Opštinska uprava opštine Prnjavor.

Javna rasprava o nacrtu Akcionog plana održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama (SECAP) Opštine Prnjavor za period do 2030. godine, održaće se dana 25. 05. 2022. godine u sali Skupštine opštine Prnjavor, s početkom u 12. 00 časova. Zainteresovanim građanima omogućeno je i “on-line” učešće na javnoj raspravi putem elektronske platforme „eCitizen“ registracijom na sljedećem linku: https://ecitizen.ba/prnjavor/home.

Sve informacije u vezi sa javnim uvidom i održavanjem javne rasprave mogu se dobiti u Odjeljenju za prostorno uređenje i na telefone broj: 051/663-162 ili 051/663-740, lokal 227.

OTVOREN JAVNI POZIV ZA ORGANIZACIJE CIVILNOG DRUŠTVA ZA POVEĆANJE DOPRINOSA PREVENCIJI, SMANJENJU I BORBI PROTIV SVIH OBLIKA RODNOG NASILJA

Raspisan javni poziv za dostavljanje prijedloga projekata u cilju podrške organizacijama civilnog društva za povećanje njihovog doprinosa prevenciji, smanjenju i borbi protiv svih oblika rodno zasnovanog nasilja u okviru projekta „Razvoj programa obuke za članove/članice opštinskih/gradskih komisija za ravnopravnost spolova u Bosni i Hercegovini“.

Javni poziv je raspisalo udruženje „Nešto više“ i „Amika eduka“ , sa ciljem jačanja uloge i položaja žena u političkim, socijalnim i ekonomskim procesima i podrška lokalnim partnerstvima u uspostavljanju efikasnih mehanizama za rodnu ravnopravnost u lokalnim zajednicama u BiH.

Projekti moraju biti implementiran na području lokalnih zajednica Bosanska Krupa,  Busovača,  Derventa, Goražde, Ilidža, Kalesija, Kalinovik, Jajce, Laktaši, Mostar, Nevesinje, Kostajnica, Novo_Sarajevo, Prijedor, Prnjavor, Šamac, Tešanj,  Teslić, Tuzla i  Vlasenica, odnosno korisnici/e projekta moraju biti stanovnici navedenih lokalnih zajednica.

Na javni poziv mogu se prijaviti organizacije civilnog društva (udruženja i fondacije osnovane prema važećim zakonima o udruženjima i fondacijama) iz Bosne i Hercegovine, čije se sjedište nalazi u jednoj od nabrojanih lokalnih zajednica odnosno aktivno provode svoje aktivnosti u toj zajednici.

Ukupan iznos dostupnih sredstava za projekte u zajednicama u okviru ovog javnog poziva iznosi 97.800 KM dok za pojedinačne projekte iznosi 4.890 KM.

Više informacija na linku https://nestovise.org/2022/04/25/javni-poziv-organizacijama-civilnog-drustva-za-dostavljanje-prijedloga-projekata/