БЕСПЛАТАН ПРЕВОЗ ЗА СВЕ ОСНОВЦЕ СА ПОДРУЧЈА ОПШТИНЕ

Од 1. октобра, Општина Прњавор ће обезбједити бесплатан превоз за све ученике основних школа са подручја општине.

На линијама са регистрованим редовима вожње, Општина ће средства за превоз уплаћивати директно превознику и на тај начин ће 306 ученика имати бесплатан превоз.

На линијама гдје нема регистрованих редова вожње, као што су Лишња, Кулаши, Присоје и Шибовска и линија Глоговац – Ганинци, за 197 ученика средства ће бити дозначена родитељима, према списковима школа.

Укупни трошкови превоза за 503 ученика износиће око 31.000 КМ мјесечно, од чега ће ресорно министарство обезбједити 10.500 КМ, а локална заједница 20.500 КМ.

Начелник општине, Дарко Томаш поручио је да од 01.10.2022. године престаје обавеза родитеља да уплаћују било каква средства превознику, јер ће комплетан износ бити финансиран из буџета Општине.

НОВА ВОЗИЛА ДОМОВИМА ЗДРАВЉА У ПРЊАВОРУ, ДОБОЈУ И ДЕРВЕНТИ

Министар здравља и социјалне заштите, Ален Шеранић уручио је данас у Прњавору кључеве три возила за домове здравља у Прњавору, Дервенти и Добоју, а у оквиру пројекта “Јачања сестринства у БиХ” који реализује Фондација Фами уз подршку Владе Швајцарске и Министарства здравља и социјалне заштите.

“Донацијом нових возила унаприједиће се здравствена заштина свих пацијената, прије свега помоћи у доступности здравствене заштите грађанима, онима који имају потребе за одређеном сестринском услугом, а да не морају да долазе у дом здравља”, рекао је министар Шеранић.

Менаџер пројекта Јачања сестринства у БиХ Елдин Фишековић каже да ће захваљујући донираним возилима услуге које се пружају у кућним условима бити осигуране и пацијентима који немају једноставан и лак приступ централним објектима Домова здравља.

Уручењу возила у оквиру пројекта Јачања сестринства у БиХ присуствовао је и начелник општине Прњавор Дарко Томаш који је захвалио Влади Швајцарске, Фондацији Фами и Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске што су препознали Прњавор као важан сегмент пружања примарне здравствене заштите становништву и обезбиједили једно возило за Дом здравља.

„У последњих пет, шест година уз подршку ресорног министарства много је урађено у Прњавору у оквиру Дома здравља, реализовани су многи пројекти од пројекта енергетске ефикасности, набавке четири санитетска возила, и многих других што је унаприједило пружање примарне здравствене заштите“, рекао је Томаш.

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ЗАХТЈЕВА ЗА ДОДЈЕЛУ СТУДЕНТСКЕ НАГРАДЕ НАЈБОЉИМ СТУДЕНТИМА СА ПОДРУЧЈА ОПШТИНЕ ПРЊАВОР У 2022. ГОДИНИ

На основу члана 6. Правилника о додјели студентске награде најбољим студентима са подручја општине Прњавор („Службени гласник општине Прњавор“, бр. 17/18, 44/20, 31/21 и 25/22), Начелник општине Прњавор објављује

ЈАВНИ ПОЗИВ

за достављање захтјева за додјелу студентске награде најбољим студентима са подручја општине Прњавор у 2022. години

 

Позивају се студенти са подручја општине Прњавор да поднесу захтјев за додјелу студентске награде за најбоље студенте у 2022. години.

За додјелу студентске награде могу да конкуришу студенти који испуњавају сљедеће услове:

а) имају пребивалиште на подручју општине Прњавор најкраће двије године прије подношења захтјева,

б) студенти друге и виших година првог циклуса или интегралног студија на јавним високошколским установама у Босни и Херцеговини и земљама бивше Југославије,

в) да нису обновили ниједну годину током студија,

г) да су према наставном плану и програму високошколске установе положили све испите из претходних година студија,

д) да су постигли просјечну оцјену најмање 9,50.

Поред напријед наведених услова пожељно је да је студент у току основног и средњег образовања учествовао и остварио запажене резултате на међународним такмичењима из неког од наставних предмета.

Захтјеви за додјелу студентске награде подносе се у шалтер сали Општинске управе општине Прњавор, на прописаном обрасцу, или путем поште на адресу: Општинска управа општине Прњавор, ул. Карађорђева број 2, Прњавор.

Уз захтјев је потребно приложити сљедећу документацију:

  • Увјерење о пребивалишту, не старије од 6 мјесеци,
  • Увјерење о уписаној академској 2021/2022 години,
  • Овјерену копију индекса,
  • Увјерење о просјеку оцјена,
  • Овјерена изјава да студент није обнављао ниједну годину у току студија,
  • Свједочанство из основне школе са завршним оцјенама од шестог до деветог разреда,
  • Свједочанства из свих разреда средње школе,
  • Фотокопију картице текућег рачуна.

Студенти који су у току свог досадашњег школовања учествовали и остварили успјех на неком од међународних такмичења из наставних предмета требају приложити потврду о учешћу на међународном такмичењу издату од овлашћене институције и овјерене копије диплома о освојеном првом, другом или трећем мјесту или друге доказе  од овлашћене институције из којих се недвосмислено може утврдити да је кандидат остварио услове прописане Јавним позивом.

Докази из Јавног позива достављају се на једном од језика који су у службеној употреби у Републици Српској.

Јавни позив за додјелу студентских награда у 2022. години објављен је 28.09.2022. године и траје осам дана од дана објављивања, односно закључно са 06.10.2022. године. Накнадно предате и непотпуне пријаве неће бити узете у разматрање.

Све информације заинтересовани могу добити на телефон број: 051/663-740, локал 212.

Образац захтјева за студентске награде 

Јавни позив (пдф) 

ТОМАШ: ПРЊАВОР ПО СВИМ ПОКАЗАТЕЉИМА ЗАСЛУЖУЈЕ СТАТУС ГРАДА

Одборници Скупштине општине Прњавор усвојили су данас једногласно Одлуку о покретању поступка за додјелу статуса града.

Начелник општине Дарко Томаш рекао је да је Прњавор по економским параметрима супериорнији од неких локалних заједница које су раније добиле статус града због чега ова општина заслужује да добије исти статус.

Томаш је појаснио да се уназад шест мјесеци активно ради на изради елабората који ће бити упућен Влади Републике Српске на разматрање.

“Сматрамо да и Прњавор заслужује тај статус, прије свега због привредника који су у прошлој години остварили приход од милијарду и 27 милиона КМ захваљујући чему Прњавор од 65 локалних заједница у Републици Српској заузима пето мјесто. Испред нас су само Бањалука, Бијељина, Лакташи и Требиње”, рекао је Томаш новинарима.

Он је подсјетио да је од укупног прихода, више од 496 милиона КМ био извоз што је скоро 50 одсто производње у овој општини, као и да је остварена добит привреде виша од 82 милиона КМ и дупло је већа него годину дана раније.

“Посебно је важно да је општина Прњавор друга у Републици Српској по односу увоза и извоза, 150 милиона КМ је позитиван робни скор размјене са иностранством. Ако говоримо о стопи раста остварили смо 33,9 одсто, први смо у цијелој бањалучкој регији”, прецизирао је Томаш.

Он је изразио увјерење да ће изградњом Пословне зоне Вијака и уз све друге погодности за инвеститоре и привреднике Прњавор тек у наредном периоду осјетити све економске предности.

Томаш је захвалио републичким властима за инфраструктуру која је обезбијеђена и општини Прњавор и привредницима, и позвао да размотре наведене показатеље у Елаборату и општини Прњавор дају статус града.

Предсједник СО Прњавор Жељко Симић изразио је задовољство што Прњавор испуњава законом прописане услове за статус града и поздравио једногласну подршку одборника да се Одлука о додјели статуса града упути у даљу процедуру.

Он је данашњи рад Скупштине оцијенио као врло ефикасан и напоменуо да је већина тачака дневног реда усвојена једногласно.

СРНА, Т.С.

ПРЊАВОРУ ПРИЗНАЊЕ “ЗЛАТНИ КЉУЧ” ЗА РАЗВОЈНЕ ПРОЈЕКТЕ

Начелнику општине Прњавор Дарку Томашу данас ће у Новом Саду бити уручено признање “Златни кључ” 12. Дунавског бизнис форума које је ова општина, како је образложено, добила за отвореност, сарадњу са сусједима и развојне пројекте.

Томаш је изјавио Срни да је признање додатни мотив за још бољи рад у наредном периоду.

“Реализовали смо бројне пројекте чији је циљ развој наше локалне заједнице и унапређење услова живота наших суграђана. Посебно је значајан пројекат изградње пословне зоне `Вијака` у непосредној близини ауто-пута који видимо као окосницу будућег привредног развоја наше општине”, рекао је Томаш.

Он је подсјетио да су укупни приходи привреде прошле године износили милијарду и 27 милиона КМ, што је за 34 одсто више него 2020. године, а по обиму спољнотрговинске размјене Прњавор је четврти у бањалучкој регији.

Општна Прњавор у овој години има 953 привредна субјекта, од којих је 238 правних лица, а 715 су предузетници. Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, прњаворски привредници извозе на пет континената.

Због великог броја националних мањина које живе у овој општини, Прњавор је познат и као “мала Европа”, а са њиховим матичним земљама протеклих година урађено је много на размјени позитивних искустава, како у локалном развоју тако и могућностима приступа развојним ЕУ фондовима, успостављена је добра и квалитетна међусобна привредна, образовна и културна сарадња.

Осим општине Прњавор овогодишњи добитнци “Златног кључа” су Пула, Бијело Поље, Крагујевац и Краљево.

Дванаести Дунавски бизнис форум организује се с циљем афирмације просперитета и унапређења регионалне сарадње.

Скуп је окупио еминентне стручњаке, представнике привреде, дипломатије, политике, науке, културе и медија из Њемачке, Аустрије, Чешке, Словачке, Мађарске, Словеније, Хрватске, Републике Српске, БиХ, Црне Горе, Румуније, Бугарске и Србије.

Покровитељи скупа су Привредна комора Србије и Покрајински секретаријат за привреду Војводине.

СРНА, Т.С.

ТОМАШ УРУЧИО ПО 500 КМ ЗА 59 БЕБА

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш организовао је данас пријем за 58 породица које су до 23. септембра поднијеле захтјев за средства обезбијеђена у општинском буџету поводом рођења дјетета у овој години.

Томаш је у изјави новинарима подсјетио да општина Прњавор од ове године са 500 КМ дарује свако рођено дијете и да су данас средства исплаћена за 58 породица са 59 дјеце.

Он је истакао да се у Прњавору као вид пронаталитетне политике проводе 22 појединачна пројекта за породице и младе.

„Све су то облици подстицаја и подршке, прије свега младим људима,  да препознају Прњавор као мјесто гдје вриједи остати живјети и засновати породицу“ , рекао је Томаш.

Начелник општине Прњавор каже и да највећу сигурности за останак у овој локалној заједници  пружају ефекти улагања у привреду поспјешени отварањем привредне зоне Вијака у непосредној близини ауто-пута.

„Наши привредници су прошле године остварили приход већи за 300 милиона КМ у односу на  2020. годину када је износио 727 милиона КМ“ , нагласио је Томаш.

Невена Ђумић, мајка двије дјевојчице од којих најмлађа има четири мјесеца, каже да најновија општинска мјера за подстицање повећања наталитета указује да је свима драго што се дјеца рађају, а истовремено породицама значи велику подршку, посебно сада када је све поскупјело и треба много новца за подизање дјеце.

Пријему је присуствовала и Милијана Вујић у чијој је четворочланој породици најмлађи двомјесечни дјечак. Она каже да је лијепо што се поклања пажња породицама и дјеци, и да ће добијена средства искористити за куповину основне опреме за бебу.  

У првих шест мјесеци ове године 109 породица у којима је рођено укупно 112 беба поднијело је захтјев за средства која су исплаћена у априлу, односно јулу.

Срна Т.С.

ОД СУТРА ПОЧИЊЕ ЈЕСЕЊА СИСТЕМАТСКА ДЕРАТИЗАЦИЈА

Одјељење за инспекцијске послове обавјештава становништво општине Прњавор да је у циљу спречавања и сузбијања заразних болести, начелник општине Прњавор донио Наредбу о обавезној јесењој систематској дератизацији на територији општине Прњавор.

Дератизација ће бити спроведена на територији општине Прњавор у периоду од 27.09. до 21.10.2022. године. Дератизација обухвата: зграде државне управе и објекте којима газдује Општина, предшколске, школске и вјерске објекте, објекте државних и приватних предузећа, објекте приватних услужних, трговинских, занатских и угоститељских радњи, стамбене објекте и индивидуална домаћинства, јавне зелене површине, обале ријека и канализациону мрежу.

Дератизацију ће обављати предузеће „Санитарац“ д.о.о. Власеница.

Против предузећа и одговорних лица у предузећима, власника приватних самосталних радњи, власника стамбено-породичних зграда, носилаца станарског права, власника станова и помоћних објеката који не поступе у складу са Наредбом биће поднесене прекршајне пријаве.

Плаћања услуга дератизације ослобођена су домаћинства породица погинулих и несталих бораца и ратних војних инвалида од 1. до 4. категорије.

Примједбе и приговоре на квалитет извршене дератизације у току акције, могу се доставити Одјељењу за инспекцијске послове- инспекцији за храну и здравственој инспекцији.

ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЈЕВА ЗА ТРАНСФОРМАЦИЈСКЕ ЛОКАЛНЕ ПРОЈЕКТЕ 2023.

Амбасада Републике Чешке у Босни и Херцеговини објављује годишњи позив за подношење захтјева за трансформацијске локалне пројекте за годину 2023.

Трансформацијски локални пројекти су саставни дио развојне сарадње Републике Чешке у Босни и Херцеговини и имплементирају се програмом грантова којим управља Амбасада Републике Чешке у Сарајеву.

Услови за подношење захтјева за локалне трансформацијске пројекте за 2023. годину су сљедећи:

Подносилац захтјева мора бити регистрована правно лице у Босни и Херцеговини, чија основна дјелатност није добит (локалне невладине организације, организације локалне заједнице, академске институције, религиозне институције, организације и агенције које раде на локалним развојним активностима).

Подносилац захтјева може предати само један пројектни приједлог. Пројекти морају бити у складу са приоритетима подршке људским правима и трансформацијске сарадње у Босни и Херцеговини:

подршка цивилном друштву, укључујући бранитеље људских права
подржавање слободе изражавања и приступ информацијама, укључујући и слободу медија
промовисање једнаких и максималних политичких и јавних судјеловања
промовисање институционалне изградње владавине права
промовисање једнакости и недискриминације
промовисање људских права у темама спојеним са запошљавањем и заштитом околиша.

Максимални износ гранта 500.000 ЦЗК (цца 39.000 КМ), износ треба бити заокружен. Грантови се исплаћују у КМ. Актуелни курс 1,-КМ = 12,676 ЦЗК Финансијско учешће у пројекту је минимално 10% од укупне вриједности пројекта (финансиране активности требају бити јасно наведене у формулару). Имплементација пројектних активности је од фебруара до октобра 2023. године. Идентификацијиски формулар мора бити испуњен на енглеском језику, попуњен на компјутеру, овјерен и потписан од стране овлашћене особе и достављен у папирном и електронском издању. Рок за пријаву: 14. октобар 2022. године 12.00 сати (подне) на сљедећој адреси:

Развојна сарадња (ТРАНС)
Амбасада Републике Чешке
Фрањевачка 13
71 000 Сарајево

И у електронској верзији на: [email protected] .

За додатна питања обратите се Одјељењу за развојну сарадњу Амбасаде Републике Чешке у Босни и Херцеговини (тел. 033 587 052, 033 587 056) или пошаљите е-маил на [email protected] .

Идентификациони формулар (XLS, 59 KB)

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА МЈЕРУ ПОДРШКЕ УБЛАЖАВАЊА НЕГАТИВНОГ УТИЦАЈА ТРЖИШНИХ ПОРЕМЕЋАЈА И КЛИМАТСКИХ ПРОМЈЕНА У ПРИМАРНОЈ ПОЉОПРИВРЕДНОЈ ПРОИЗВОДЊИ

У оквиру пројеката EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery отворен је Јавни позив за мјеру подршке ублажавањa негативног утицаја тржишних поремећаја и климатских промјена у примарној пољопривредној производњи. 

 Крајњи рок за подношење пријава је 12. октобар 2022. године до 17.00 часова.

 Циљеви позива су:

·ублажавање негативног утицаја на тржиштe репроматеријала током 2022. године на пољопривредно-прехрамбени сектор у БиХ,

·ублажавање негативног утицаја климатских промјена на пољопривредно-прехрамбени сектор у БиХ,

·оптимизација оперативних трошкова, одржавање продуктивности, ликвидности и конкурентности пољопривредно-прехрамбеног сектора у БиХ,

·подршка стабилизацији постојећих ланаца вриједности од примарне производње до прераде и пласмана производа на тржиште.

На јавни позив могу се пријавити микро, мала и средња предузећа и задруге са успостављеном мрежом коопераната/индивидуалних пољопривредних произвођача који се баве производњом, прерадом, откупом, складиштењем или пласманом свјежих пољопривредних и готових прехрамбених производа.

Укупан буџет позива износи  3,9 милиона КМ, док се износ бесповратних средстава по пријави креће од 50 000 – 300 000 КМ.

 Износ подршке по једном кооперанту може износити од 1 500 – 15 000 КМ. Обавезно финансијско учешће подносиоца пријаве износи 25% укупног износа прихватљивих трошкова.

Смјернице за подносиоце пријава могу се прочитати ОВДЈЕ, а детаљне информације доступне су ОВДЈЕ.

Молимо апликанте из Републике Српске да на мејл [email protected] потврде пријаву приједлога пројекта у оквиру овог позива.

ЗАВРШЕН ПРОЈЕКАТ ЗАМЈЕНЕ КОТЛОВА ЗА ГРИЈАЊЕ ТРИ ШКОЛЕ

Три прњаворске школе, Основна школа „Бранко Ћопић“, Гимназија и Центар средњих школа „Иво Андрић“, од ове зимске сезоне гријаће се на пелет захваљујући завршетку пројекта вриједног 470.000 КМ који су помогли републичке институције и oпштина Прњавор.

Завршетком радова у заједничкој котловници замјене два котла од по 750 киловата на угаљ са три нова од 450 киловата на пелет ученици и просвјетни радници добиће топлије учионице, а град здравији ваздух.

Дарио Агостини, директор предузећа „Топлинг“ из Прњавора које је било извођач радова, напоменуо је да су стари котлови на угаљ били највећи загађивач у граду и захвалио свим донаторима на подршци пројекту и његовој реализацији.

Агостини је напоменуо да су за гријање школа обезбијеђене потребне количине пелета, иако је ове године ситуација са набавком овог енергента на тржишту неповољна.

Директор Основне школе „Бранко Ћопић“  Јасмина Малешевић каже да је пелет набављен на вријеме и да родитељи немају разлога за бригу.

„Ученици ће током зимске сезоне бити у топлим учионицама. Наша школа је ове године добила и статус ‘еко школе’ што значи да ћемо осим квалитетнијег гријања имати и здравији, чистији ваздух у граду“, појаснила је Малешевићева.

Директор ЦСШ „Иво Андрић“ Сузана Шврака каже да је замјеном котлова ријешен дугогодишњи проблем три школе, али и еколошки моменат загађења ваздуха кориштењем угља.

„Били смо свједоци и да су школска игралишта током јесени и зиме била пребукирана огревним материјалом, па их наша омладина у то вријеме није могла користити на прави начин. Сада ћемо имати потпуно другачију слику“, рекла је она.

Завршетку радова у котловници присуствовао је и начелник општине Дарко Томаш који је истакао да ће се на овај начин поједноставити загријавање у школама, а истовремено кориштењем пелета повећава се заштита животне средине, што је био и примарни циљ цијелог пројекта.

Томаш је захвалио Влади Републике Српске, Министарству просвјете и културе и министру за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренки Голић који су обезбиједили 470.000 КМ за замјену котлова, као и извођачу радова предузећу „Топлинг“ из Прњавора. 

Срна Т.С.