ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Општински штаб за ванредне ситуације одржао је данас сједницу на којој је закључено, да је ситуација на подручју општине Прњавор по питању пандемије вируса корона под контролом и да није потребно доносити рестриктивније мјере од оних које је јуче донио Републички штаб за ванредне ситуације.

Закључком Републичког штаба, до 11. марта године на снази остаје ограничено радно вријеме, од 06.00 до 22.00 часа, угоститељских објеката за исхрану и пиће, забрана јавних окупљања у групама већим од 50 лица и приватних окупљања у групама већим од 10 лица, а број присутних особа у угоститељским објектима ограничава се на максимално 50 посјетилаца на једној етажи угоститељског објекта.

У складу са закључком, забрањује се рад фитнес центара, организација и извођење музике уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће, организоване рекреативне активности, тренажни процеси и такмичарске активности спортских организација и спортиста свих узраста, осим професионалних спортских активности укључујући и тренажни процес истих.

У протекла 24 часа на подручју општине Прњавор нема новозаражених лица, док се под здравственим надзором налази 71 особа. Тренутно је активно 47 случајева заразе вирусом корона, док је 855 лица опорављено. Од почетка пандемије на подручју општине Прњавор преминула су 73 лица, од тога најстарије преминуло лице рођено је 1933. године, док је најмлађе рођено 1960. године.

Општински штаб за ванредне ситуације апеловао је на грађане, да по принципу личне одговорности поштују епидемиолошке мјере које су на снази, како у наредном периоду не би дошло до повећања броја заражених лица.

У ЧЕТВРТАК СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ

Сједница Скупштине општине, трећа по реду биће одржана у четвртак, 11. марта, а на дневном реду ће се наћи 21. тачка. Одборници локалног парламента разматраће, између осталог, Приједлог одлуке о усвајању буџета општине Прњавор за 2021. годину, Приједлог одлуке о извршењу буџета општине Прњавор за 2021. годину, Извјештај о проведеној финансијској ревизији Општине Прњавор за период 1.1-31.12.2019. године године, као и План активности на превазилажењу пропуста и неправилности утврђених у Извјештају о проведеној финансијској ревизији Општине Прњавор за период 1.1-31.12.2019. године.

На дневном реду наћи ће се и Приједлог одлуке о условима, начину коришћења, организацији и начину наплате паркинга на јавним паркиралиштима на подручју општине Прњавор, Приједлог одлуке о оснивању Музејске збирке “Завичајни музеј у Прњавору” у саставу Јавне установе Центар за културу Прњавор, Приједлог одлуке о укључивању ЈЗУ Дом здравља на трезорски систем пословања, Приједлог одлуке о давању сагласности Начелнику општине Прњавор за закључивање уговора у оквиру Пројекта “Старење и здравље (412925) за период 1. јануар 2021 – 30. новембар 2024. године, Приједлог одлуке о утврђивању Листе стручњака за именовање конкурсних комисија за спровођење поступака за пријем службеника у Општинску управу општине Прњавор, као и Приједлог одлуке о додјели награда и признања у 2021. години, поводом 24. марта – Дана општине Прњавор.

На трећој редовној сједници, одборници ће разматрати и овогодишњи план капиталних улагања, програм одржавања локалне путне мреже, програм одржавања објеката заједничке комуналне потрошње и програм развоја спорта.

Сједница почиње у 9.00 часова.

Дневни ред  

ДАНАС ИСПЛАТА СТИПЕНДИЈЕ

Студентима и ученицима са подручја општине Прњавор који су остварили право на стипендију у школској 2020/2021. години, данас ће бити исплаћена стипендија за мјесец јануар.

Општина Прњавор стипендира укупно 272 студента и ученика. За стипендије je издвојено 300.000 КМ из општинског буџета. У складу са Одлуком о висини мјесечног износа стипендије за школску 2020/2021. годину, износ стипендије за редовне студенте је 100,00 КМ и исплаћује се 10 мјесеци, за студенте из реда борачких категорија износ стипендије  је  150,00 КМ, за ученике 70,00 КМ, док три студента са Косова и Метохије примају стипендију у висини од 100,00 КМ.

Општина Прњавор је по први пут увела  да стипендију добију и ученици средњих школа који имају просјек оцјена 5.0, којих је ове године 47.

ПОЗИВ ЗА ЧЛАНСТВО У ОДБОРУ ОМЛАДИНСКЕ БАНКЕ ПРЊАВОР

Омладинска банка Прњавор, у сарадњи са Фондацијом Мозаик и Општином Прњавор објављује позив за пријем једног члана и чланице у Одбор.

Позив је отворен за све младе, од 17 до 30 година, који имају жељу и вољу да посвете своје вријеме активностима програма. Програм омогућава младим људима да узму активно учешће у развоју своје заједнице кроз:

1) Писање и реализацију пројеката друштвеног значаја;

2) Учешћа у расподјели фондова;

3) Покретању властитог бизниса.

Позив је отворен до 21.03.2021. године (до 23:59 часова), а детаље позива и пријаву погледај на lonac.pro.

https://www.lonac.pro/postani-clanica-ili-clan-odbora-omladinske-banke-i-ucini-svoju-zajednicu-naj-boljom-1

Позив за Омладинску банку

У ТОКУ АКТИВНОСТИ НА ПРИЈЕМУ ЗАХТЈЕВА ЗА ПРИЈАВУ СЈЕТВЕНИХ ПОВРШИНА ЗАСИЈАНИХ МЕРКАНТИЛНОМ ПШЕНИЦОМ

“Одјељење за пољопривреду, водопривреду и шумарство Општинске управе општине Прњавор обавјештава пољопривредне произвођаче (физичка и правна лица) са подручја општине Прњавор да су у току активности на пријему захтјева за пријаву сјетвених површина засијаних меркантилном пшеницом у јесењој сјетви 2020. године.

Право на подстицајна средства за производњу меркантилне пшенице у 2021. години остварују регистровани пољопривредни произвођачи који испуњавају сљедеће услове:

  • да су засијали минимално 1,5 ha меркантилне пшенице на пољопривредном земљишту пријављеном у РПГ као начин коришћења у 2021. години,
  • да су у производном циклусу примијенили препоручене сјетвене нормативе од минимално 170 kg сјеменске пшенице по хектару.

Као доказ о примјени препоручених количина декларисаног сјемена пшенице, пољопривредни произвођачи уз захтјев за подстицај морају приложити рачуне о набавци истог: малопродајни фискални рачун уз потписану и овјерену фактуру која гласи на име подносиоца захтјева за подстицај, или потписану и овјерену велепродајну фактуру на име подносиоца захтјева (правна лица).

Подстицајна средства за производњу меркантилне пшенице планирана су у износу од 300 KM/ha.

Захтјев за подстицај за производњу меркантилне пшенице пољопривредни произвођачи могу попунити у Одјељењу за пољопривреду, водопривреду и шумарство, а на увид је потребно доставити потврду о регистрацији пољопривредног газдинства (АПИФ-а) и картицу текућег/жиро рачуна из банке.

Крајњи рок за пријаву засијаних површина је 31. март 2021. године.

За све додатне информације пољопривредни произвођачи могу се обратити у канцеларије одјељења или путем контакт телефона 051/660-860.”

ОБАВЈЕШТЕЊЕ о Јавном позиву за капиталне инвестиције у 2021. години

“Одјељење за пољопривреду, водопривреду и шумарство Општинске управе општине Прњавор обавјештава пољопривредне произвођаче (физичка и правна лица) са подручја општине Прњавор да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске дана 26.02.2021. године расписало Јавни позив за подношење пријава за  одобравање новчаних подстицаја за капиталне инвестиције у 2021. години, а исти је објављен у дневним новинама “Глас Српске” као и на интернет страници Министарства и Агенције за аграрна плаћања.

Јавни позив је отворен 30 дана од дана објављивања, а корисници подстицаја за капиталне инвестиције пријаву на јавни позив достављају на адресу Агенције за аграрна плаћања најкасније до 29.03.2021. године до 16,00 часова.

Све информације у вези јавног позива и процеса подношења пријава, као и потребни обрасци за пријаву на овај јавни позив могу се пронаћи на web страници https://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/agencije/aap/Pages/default.aspx.

Пријаву на јавни позив пољопривредни произвођачи могу преузети у канцеларијама Одјељења за пољопривреду, водопривреду и шумарство, а такође се могу обратити за све додатне информације или путем контакт телефона 051/660-860.”

НА ТУРНИРУ „МИКА 2021“ ОВОГ ВИКЕНДА 24 ЕКИПЕ

 На 7. Међународном рукометном турниру „Мика 2021“ у Прњавору у организацији Рукометног клуба „Слога“ данас и сутра учествују 24 клуба из више земаља региона.

Предсједник клуба и Организационог одбора турнира Владо Шљивић рекао је у изјави Срни да турнир који је од великог значаја за општину Прњавор и сам клуб полако прераста у традицију чувајући успомену на Мирослава Мику Микеревића, који је прије смрти највише допринио развоју овог спорта у Прњавору.

 „Наредне године када славимо пет деценија постојања поставили смо пред себе веће задатке, један од њих је да покушамо освојити Другу лигу како бисмо ушли у виши ранг такмичења“ , изјавио је Шљивић.

Генерални покровитељ овог дводневног турнира је општина Прњавор.

Начелник општине Дарко Томаш је након званичног отварања турнира рекао да број окупљених екипа сам по себи довољно говори о значају турнира, пријатељским везама које је клуб из Прњавора успоставио са клубовима у окружењу.

Он каже да је то једна лијепа манифестација коју треба наставити одржавати и у годинама које долазе, а да при томе подршка општине неће изостати.

На турниру су данас предвиђена такмичења за 12 екипа у категорији дјечака узраста 2005. и 2006. годиште, док су сутра на распореду утакмице за  12 клубова у категорији 2007. и 2008. годиште.

Мирослав Микеревић ће остати запамћен по томе што је у априлу 1992. године спасио 38 српских војника заробљених у војном објекту „Рабић“ код Дервенте без употребе силе, метка или жртве, за шта је одликован највишим војним признањем Републике Српске – орденом Милана Тепића.

СРНА

НЕОПХОДНО ЗАШТИТИТИ ДОМАЋУ ПРОИЗВОДЊУ

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је током посјете фарми музних крава Владимира Усорца у Шерег Илови, општина Прњавор, да је примарна политика Савјета министара заштита домаће производње.

Он је у изјави новинарима рекао да се наставља са приједлогом доношења мјера увођења одређених такси и пуне царинске стопе за свјеже и расхлађено месо, али и да му је жао што одређени министри то нису подржали на сједници Савјета министара.

„ Ми и даље инсистирамо на томе, министарство је доставило приједлог одлуке на мишљење свим надлежним институцијама, очекујемо у наредним данима да ћемо поново, у складу са процедурама,  ту тачку ставити на дневни ред и још једном апел свим министрима у Савјету министара да дају подршку таквој одлуци јер сматрамо да ћемо на тај начин заштитити примарну производњу и на адекватан начин креирати будуће политике“ , рекао је Кошарац.

Кошарац истиче да рјешења треба тражити  снагом аргумената уважавајући значај Европске комисије, односно Европске уније.

 „ Аргументи су на нашој страни и зато  требамо у једној здравој, конкретој комуникацији да тражимо ту врсту рјешења. Чињенице указују да је угрожена примарна производња и вјерујем да ће делегација ЕУ  у БиХ разумјети потребе прије свега примарних произвођача, ентитетских институција које то предлажу, министарства као формалног предлагача и Савјета министара који би требао донијети такву одлуку“ , каже министар.

Он је напоменуо да је важно заштити домаћу производњу, као и да зна да постоје разне тенденције и коментари у вези са увођењем одређених мјера ограничења, односно прелевмана и пуне царинске стопе.

 „Треба рећи да прије ступања на снагу ССП-а увоз једне тарифне ознаке свјежег или расхлађеног меса био је на годишњем нивоу око 40.000 КМ, данас је то 90 милиона КМ, а наши примарни произвођачи не знају на који начин да пласирају своје производе“ , рекао је Кошарац и додао да то не може реметити развој прерађивачких капацитета због чега министарство интензивно ради на отварању нових тржишта.

„Јуче смо разговарали са министром пољопривреде у Влади Турске, договорили смо да за месопрерађивачке производе из БиХ заговарамо ветеринарски сертификат који ће бити усклађен са турским стандардима како би произвођачи из Републике Српске и Ф БиХ могли да извозе у Турску. Заједно са амбасадом Кине радимо на отварању тржишта за извоз меса и млијека на то тржиште. И даље је отворено питање извоза меса и месних прерађевина у Руску Федерацију, тако да мислим да приче да ће то угрозити месопрерађивачке капацитете БиХ нису тачне“ , прецизирао је Кошарац.

Он каже да прича да ће то поскупити цијену производа у маркетима није тачна и није аргументована, али и да и даље постоје неке структуре које не разумију ову проблематику и покушавају да ометају легитимну иницијативу да се уведу прелевмани и пуна царинска стопа за одређене производе, у овом случају свјежег и расхлађеног меса.

Министар каже да постоје разматрања да се уведу заштитне мјере и за друге пољопривредне производе и да ће се када дођу легитимни захтјеви повести процедура у складу са ССП-ом и другим прописима, као и да  мисли да се на овај начин промовише политика заштите домаће производње уз партнерство са свим удружењима и институацијама које у складу са Уставом могу да покрећу те иницијативе и да у том правцу нема стајања.

Он је говорећи о  посјети фарми „Усорац“ у Прњавору подсјетио да је при преузимању дужности министра поставио циљ да се на терену у директном разговору са пољопривредницима сагледају сви актуелни проблеми и да се на адекватан начин са одређеним удружењима разговара о питањима из надлежности овог министарства, те да је до сада укупно одржано 11 састанака те врсте.

 „Министарство спољне трговине и економских односа иако има сектор за пољопривреду не може бити централни орган, нема уставне надлежности и зато је јако важна комуникација између локалног нивоа власти, примарних пољопривредних произвођача, прерађивача, ентитетских министарстава и заједничког нивоа.Један такав добар примјер је управо Прњавор који је трећи у Републици Српској по производњи млијека“ , рекао је Кошарац и навео податак да ова општина има око 2.600 регистрованих пољопривредних газдинстава, око 2.100 музних јединица или грла, око 300 произвођача и годишњу производњу око 10,5 милиона литара млијека.

Кошарац је истакао и да БиХ данас има могућности да извози млијеко у земље ЦЕФТА и Европску Унију, да тај посао треба учинити стабилним, развијати нека нова тржишта и да се на томе интензивно ради.

Фармер Владимир Усорац каже да је са министром Кошарцем разговарано о свим проблемима са којима се сусрећу пољопривредни произвођачи укључујући цијену репроматеријала, кукуруза, соје, ђубрива.

Он је додао да се нада да ће бити усвојен приједлог о прелевманима и осталим мјерама заштите домаће производње.

Разговору са министром Кошарцем присуствовао је и начелник општине Прњавор Дарко Томаш који је рекао да је ова општина изразито пољопривредно орјентисана и да је у прошлој години буџетом за пољопривреду  издвојено око 516.000 КМ.

Томаш је напоменуо да је и ресорно републичко министарство пољопривреднике са подручја општине Прњавор кроз разна издвајања помогло са више од 3.700.000 КМ.

„ Значајан податак је да је више од 300 фармера који се баве производњом откупног млијека  прошле године  добило  више од 2.400.000 КМ премије. У Републици Српској испред Прњавора по годишњој производњи млијека су само Бијељина  и Градишка “, рекао је он.

Томаш је као један од проблема,  који се покушава ријешити са надлежним министарством, навео нераспоређено обрадиво државно земљиште којег је на подручју општине Прњавор више од 2.500 хектара, од чега је 1.200 хекатар под закупом и концесијама.

СРНА

НАЧЕЛНИК ТОМАШ ПОСЈЕТИО 98-ГОДИШЊУ НЕЈРУ ХАЛИЛОВИЋ

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш и главни имам Меџлиса Исламске заједнице Прњавор Фикрет Челенка, посјетили су деведесетосмогодишњу Нејру Халиловић, једну од најстаријих суграђанки наше општине,  рођену 27.01.1923. године. Овом приликом пожељели су јој добро здравље у нади да ће се видјети и за Нејрин 100. рођендан.

Занимљива информација је да је Нејрин дјед, Суљага Хаџиселимовић, био начелник у Прњавору од 1887. до 1907. године.

ЈЕЛЕНА ГАЈИЋ И ДРАЖЕН ПЕТРОВИЋ НАЈБОЉИ СПОРТИСТИ ОПШТИНЕ ПРЊАВОР

Атлетичарка Јелена Гајић и тенисер Дражен Петровић на вечерашњој манифестацији „20.  Избор спортисте године“ проглашени су за најбоље спортисте општине Прњавор у 2020. години.


У конкуренцији за најбољу спортисткињу осим Гајићеве биле су одбојкашица Дајана Петровић, џудисткиња Милица Крајишник, теквондоисткиња Јована Његован и боксерка Татјана Дринић. Поред Дражена Петровића за титулу најбољег спортисте општине Прњавор борили су се и фудбалер Данко Сегић, кошаркаш Дејан Јовановић, рукометаш Никола Дујаковић, теквондоиста Бојан Малешевић, кик боксер Слађан Остојић, каратиста Славиша Подгорац, шахиста Симо Ђурић, атлетичар Никола Петровић , боксер Филип Бурић и џудиста Дејан Милијаш.
До титуле најбоље спортисткиње у прошлој години Јелена Гајић је дошла као побједница Купа Европе у Скопљу у трци на 800 метара, такође je и вицешампионка европског такмичења у Бугарској у трци на 800 метара. Гајићева је такође и вишеструка првакиња Републике Српске и БиХ на 400 и 800 метара. У прошлој години три пута је поправљала сениорски дворански рекорд БиХ у трци на 800 метара који сада износи 2 минута, 6 секунди и 66 стотинки. У Румунији у Клужу на првенству Балкана освојила је 4. мјесто.


„Захваљујем се начелнику општине који ми је омогућио одлазак на све досадашње припреме и имао слуха за све моје досадашње резултате. Без ове подршке сигурно не бих могла наставити темпом којим сам радила нити ићи на такмичења. Прошле године сам имала јако добру сезону, неколико пута сам оборила рекорд БиХ који је до тада био стар 36 година“ , рекла је Гајићева.
За младог прњаворског тенисера Дражена Петровића 2020. година изузетно је била успјешна. Годину је завршио као првак Републике Српске и БиХ у сениорској конкуренцији, а завидне резултате остварио је на АТФ турнирима у Мостару и на Златибору, док је на ОТК турниру у Београду освајач другог мјеста
Петровић је рекао да је вечерашња награда круна једне успјешне године.


На манифестацији су проглашени и најперспективнији спортисти, гдје су у конкуренцији њих дванаест, за најперспективније проглашени атлетичари Јована Радуловић и Филип Радуловић. Награда је додијељена и за најуспјешније младе спортисте, ове титуле такође су понијели атлетичари Кристина Стојковић и Дамјан Грумић.
Додијељена су и посебна признања и то Милану Косићу као најуспјешнијем рекреативцу, џудистима Николи Моравцу и Дарији Стојановић за врхунски спортски резултат остварен изван општине Прњавор, као и јубиларне награде спортском клубу “Први корак“ за 10 година постојања и одбојкашком клубу „Укрина“ за четири деценије рада.


За најуспјешније екипе у индивидуалном спорту проглашен је Атлетски клуб „Прњавор“, а у колективном спорту Кошаркашки клуб „Младост булдогс“ .
Организатор и домаћин вечерашње манифестације „20. Избор спортисте године“ била је општина Прњавор. Начелник општине Дарко Томаш честитао је свим награђенима на постигнутим резултатима током прошле године.


„Посебне честитке Јелени и Дражену јер су њихови резултати били најбољи не само на подручју наше општине него у БиХ, што их је и квалификовало за ову награду. Увјерен сам да ће сви ови спортисти, који су и добри људи, ученици и студенти, бити одличан узор младим генерацијама које долазе“ , рекао је Томаш.
Toмаш је подсјетио да је општина Прњавор нацртом овогодишњег буџета за потребе спорта предвидјела 350.000 КМ чиме настоји дати додатни импулс развоју спорта.


Манифестацију је пропратило и гласање публике на „Фејсбук“ профилу начелника општине, а награду са највише гласова и поклон бон продавнице спортске опреме „Јувента“ у износу од 300 КМ добила је џудисткиња Тамара Самарџић. Друго мјесто и поклон бон у вриједности 300.00 КМ који је обезбједила ЗТР „R-Mobil“ освојио је каратиста Борис Ђурђевић.
Tакође сви номиновани спортисти награђени су са бесплатном шестомјесечном чланарином у теретани „Мис фитнес“.