ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ДОДЈЕЛУ ПОДСТИЦАЈА ЗА МАЛА И СРЕДЊА ПРЕДУЗЕЋА

Министарство привреде и предузетништва Републике Српске, расписало је јавни позив за додјелу подстицаја за мала и средња предузећа (МСП), на основу Уредбе о поступку додјеле подстицаја за МСП („Службени гласник Републике Српске”, бр. 66/22).

Предмет јавног позива је додјела подстицаја за МСП за дигиталну трансформацију, техничке иновације, очување старих и умјетничких заната и домаће радиности, организовање заједничког наступа МСП на сајму, односно изложби и за организовање сајма, односно конференције.

За подстицаје за дигиталну трансформацију, техничке иновације и очување старих и умјетничких заната и домаће радиности планирана су средства у износу од 820.000,00 КМ, док су за подстицаје за организовање заједничког наступа МСП на сајму, односно изложби и за организовање сајма, односно конференције, планирана средства у износу од 187.000,00 КМ.

Циљ додјеле подстицајних средстава је подршка јачању, развоју, промоцији и динамичнијем расту МСП.

Детаљније информације на Јавни позив за додјелу подстицаја за мала и средња предузећа 

ПОЧЕЛЕ ПРИПРЕМЕ ЗА ОРГАНИЗАЦИЈУ ПРЊАВОРСКОГ ВАШАРА

У периоду од 8. до 12. августа 2022. године, Комунално предузеће „Парк“ а.д. Прњавор примаће захтјеве за закуп земљишта за дјелатности забавних радњи и угоститељства, док за остале дјелатности захтјеви за закуп земљишта се примају до 18. августа 2022. године.

Захтјев за закуп земљишта предаје се на протокол КП „Парк“ а.д. Прњавор, ул. Живојина Прерадовића бб, Прњавор. Уз захтјев, потребно је приложити рјешење о обављању дјелатности и копију личне карте.

Традиционални прњаворски вашар, у организацији Комуналног предузећа „Парк“ а.д. Прњавор биће одржан од 18. до 20. августа, на локацији „Сточне пијаце“ у приградском насељу Вијака, на површини од десет хиљада метара квадратних.

 

ТОМАШ: ПОЗДРАВЉАМО ОДЛУКУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ О СУФИНАНСИРАЊУ РЕКОНСТРУКЦИЈЕ ЛОКАЛНОГ ПУТА

Општина Прњавор поздравља одлуку Владе Републике Српске да одобри средства за суфинансирање реконструкције локалног пута Горњи Вијачани – Сабањска ријека, пројекта чија је укупна вриједност 390.000 КМ, рекао је Срни начелник општине Дарко Томаш.

Томаш је нагласио, да је Oпштина Прњавор до сада у модернизацију овог путног правца уложила више од милион КМ.

Он каже да ће након извођења свих потребних радова на овој дионици у знатној мјери бити олакшана саобраћајна комуникација између општина Прњавор и Челинац, прије свега за локално становништво, због чега је пројекат и кандидован за финансијску подршку републичких институција.

“Имајући у виду да је на овом локалном путу дио макадамски, а додатно оптерећење представља одвијање и теретног саобраћаја поздрављамо чињеницу да ће Влада Српске из средстава јавних инвестиција суфинансирати реконструкцију”, рекао је Томаш.

Томаш каже да ће радови на реконструкцији предвиђена три километра пута почети по окончању поступка јавне набавке и избора најповољнијег извођача радова.

Он је истакао да општина Прњавор, осим на овом, од Владе Републике Српске очекује додатну подршку од три милиона КМ за инфраструктурне пројекте.

СРНА, Т.С.

ОБАВЈЕШТЕЊЕ О ОБИЉЕЖАВАЊУ ХОРИЗОНТАЛНЕ СИГНАЛИЗАЦИЈЕ НА ПОДРУЧЈУ ГРАДСКИХ УЛИЦА

Одјељење за стамбено-комуналне послове и инвестиције Општинске управе општине Прњавор обавјештава грађане општине Прњавор да ће се у наредним данима на подручју градских улица вршити обиљежавање хоризонтале сигнализације. Све грађане замољавамо за стрпљење и разумијевање, како би се радови што прије успјешно завршили.

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА НЕЗАПОСЛЕНА ЛИЦА ЗА ПОХАЂАЊЕ БЕСПЛАТНИХ ОБУКА

ЕДА – Агенција за развој предузећа, Бања Лука, у име локалног партнерства за запошљавање Прњавор , позива незапослена лица евидентирана у Заводу за запошљавање Републике Српске, да се пријаве за похађање бесплатних обука, и то:

  1. Обука за рад у администрацији,
  2. Обука за рачуноводство,
  3. Дигитални маркетинг (остале ИТ обуке, у зависности од могућности организације),
  4. Обука за ЦНЦ оператера,
  5. Обука за ЦНЦ програмер,
  6. Обука за заваривача.

Кандидати који успјешно заврше обуку и стручно оспособљавање добиће акредитовано увјерење/цертификат.

Обуке ће бити организоване у Прњавору, с тим да се поједине обуке могу организовати и провести у другим мјестима у зависности од расположивих услова, док вријеме почетка обуке зависи од интензитета попуњавања група.

Попуњени образац је потребно послати најкасније до 31. августа 2022. године на имејл [email protected] или поштом на једну од сљедећих адреса: Завод за запошљавање Републике Српске, Биро Прњавор, Вељка Миланковића 31, 78430 Прњавор или Еда – Агенција за развој предузећа, Ђуре Јакшића 11, 78000 Бања Лука.

За додатне информације, заинтересована лица могу се обратити у Биро за запошљавање Прњавор и Агенцију за развој предузећа Еда, Бања Лука (контакт особа Јелена Прохаска, број тел. 051/300-241, имејл [email protected]

Јавни позив за детаљнијим информацијима можете преузети овдје јавни позив

Образац за пријаву 

 

ОПШТИНСКА ИЗБОРНА КОМИСИЈА: СУТРА ДОДЈЕЛA МЈЕСТА У БИРАЧКИМ ОДБОРИМА

Општинска изборна комисија Прњавор обавјештава све политичке субјекте овјерене за учествовање на Општим изборима 2022. године, да ће се поступак додјеле мјеста у бирачким одборима на подручју општине Прњавор обавити сутра, 03. августа 2022. године у згради Општинске управе, ул. Карађорђева број 2 (сала Скупштине општине) са почетком у 14.00 часова.

Поступак додјеле мјеста у бирачким одборима провешће се у складу са одредбама Правилника о утврђивању квалификација и поступку именовања чланова бирачких одбора (“Службени гласник Босне и Херцеговине” бр. 27/22).

Политичком субјекту који не буде присутан приликом поступка додјеле мјеста у бирачким одборима, Општинска изборна комисија доставиће резултате одмах по окончању поступка додјеле, а најкасније у року од два дана.

 

МЛАДИМА ЗА САМОЗАПОШЉАВАЊЕ ПО 6.000 КМ

У сали Скупштине општине Прњавор данас су потписани уговори о додјели подстицајних средстава за самозапошљавање младих кроз “start up” предузетништво за 2022. годину, за шта је Општина Прњавор издвојила укупно 30.000 КМ.

Уговори су закључени са четири Корисника средстава који испуњавају све услове прописане јавним позивом, а то су Младенка Пиљагић из Велике Илове, која ће средства уложити у отварање аутопраоне, Жељана Пакушевски, чија је пословна идеја отварање козметичког салона, а Бранко Симић из Доње Илове и Марко Пушић из Хрваћана отварају своје аутосервисе.

Укупан износ новчаних средстава који ће бити исплаћен појединачно сваком од корисника је 6.000 КМ и намијењен је за набавку опреме, машина, алата и/или репроматеријала, уређење и опремања пословних простора, за трошкове пословања (регистрација, таксе, закупнина, трошкови комуналних услуга и други трошкови везани за обављање занатско-предузетничке дјелатности), као и за уплате пореза и доприноса на плате.

Потписници уговора изразили су захвалност начелнику општине, Дарку Томашу на подршци која ће им много значити на самом почетку пословања.

Општина Прњавор је и у ранијем периоду реализовала сличне пројекте у сарадњи са УНДП-ом.

Начелник општине, Дарко Томаш честитао је потписницима на покретању властите дјелатности, те изразио захвалност свим одборницима који су подржали овакву одлуку, додавши да је сама иницијатива била од одборника Мирка Буквића, амандманом да се поменута средства издвоје за поменуте сврхе у текућој години.

НАГРАЂЕНИ ВЛАСНИЦИ НАЈУРЕЂЕНИЈИХ ДВОРИШТА

Начелник општине, Дарко Томаш данас је уприличио пријем за власнике најуређенијих дворишта на подручју општине Прњавор и уручио им новчане награде.

У категорији двориште јавне установе, организације и институције највише гласова добило је двориште Српске православне црквене општине Велика Илова на Смедереву,  у категорији домаћинство на селу награђена је породица Дуронић из  Црквене, код пословних субјеката најуређеније двориште има излетиште „Ивел“,  двориште Николине Јањић однијело је побједу  у категорији приватно двориште, а најуређенији балкон ове године  има Драгана Кљунић.

Свештеник Сретен Живковић каже да црквено двориште само по себи има топлину јер је у његовом центру свети Храм који даје свему посебан осјећај.

„Оваквом акцијом шаље се лијепа слика из наше парохије, а супруга и ја смо имали помоћ парохијана на уређењу цијелог комплекса због чега није било тешко да постигнемо жељени резултат“ , рекао је он.

Драгана Кљунић  која је добила награду за најуређенији балкон каже да је прије свега настојала направити угодно мјесто за своју породицу.

„Укуси су различити, треба прије свега угодити себи, а ако се допадне и другима онда је утисак потпун“ каже Кљунићева.

Начелник општине, Дарко Томаш честитао је свим учесницима конкурса и истакао да су сви уложили много труда, времена, али и финанијских средстава како би уредили своја дворишта.

„Они су прави примјер другима, али сам увјерен да на подручју општине има још много домаћинстава која би могла учествовати у овом надметању“ , рекао је Томаш.

Породица Дуронић којој је припала награда  у категорији најуређенијег домаћинство на селу одлучила је да новчана средства од награде уступити Дневном центру “Невен” чији су штићеници дјеца са потешкоћама у развоју.

Срна Т.С.

УСПЈЕШНО РЕАЛИЗОВАНА ДВА ПРОЈЕКТА МЛАДИХ

Омладински центар у Прњавору представио је данас пројекте „Комадић среће“ и „Соба музичких жеља“, који су успјешно реализовани уз подршку Општине Прњавор и Међународне организације за миграције. Млади су опремили прву музичку собу у Прњавору коју ће моћи користити сви музичари и уредили дјечије игралиште у градском парку код Центра за културу.

Чланица Омладинског центра Емилија Грумић која је радила у групи на пројекту „Комадић среће“ каже да је циљ био да се створи сигурно мјесто за дјецу, да се имају гдје играти и проводити слободно вријеме са родитељима. 

„Један дио играчака које смо обезбједили за овај пројекат поставили смо у парку, а један ћемо донирати и градском вртићу.  Дјеца се већ играју овдје и то нам је добар показатељ да смо успјели у својој намјери“ , рекла је она.

Немања Данојевић, који је члан прњаворске групе „Деминутив“,  каже да се на пројекту „Соба музичких жеља“ радило у протеклих годину дана. 

„Соба је прилагођена свим музичарима да обављају пробе, вјежбају,  уче свирати на новим инструментима, да слушају музику, друже се. Просторију могу користити сви бендови, оркестри, КУД-ови, појединци свих узраста“, рекао је Данојевић.

Општина Прњавор је за опремање „Собе музичких жеља“  издвојила 6.000 КМ, док је грант за пројекте Међународне организације за миграције и ЕУ је такође 6.000 КМ.

Шеф канцеларије Међународне организације за миграције Кристина Шешлија каже да је увијек задовољство доћи у Прњавор и видјети колико су млади ангажовани и активни у својој локалној заједници.

Шешлија је напоменула да Омладински центар од самог оснивања кроз разне пројекте и активности афирмише младе, а за сваку похвалу и дивљење је и чињеница да за свој рад имају и подршку локалне заједнице.

Представљању пројеката присуствовао је и начелник општине, Дарко Томаш који каже да су млади показали да имају праве идеје и да их знају реализовати због чега ће и даље имати његову пуну подршку. 

Срна Т.С.

ДВОЈИЦИ ПРЕДУЗЕТНИКА ГРАНТ ПО 2.000 КМ

Омладинска банка у Прњавору у сарадњи са Општином Прњавор и Фондацијом „ Мозаик“, на основу аплицираних пројеката у трећем позиву на микробизнисе, одобрила је двојици младих предузетника грант од укупно 4.000 КМ.

Оба микробизниса ће се регистровати као основна дјелатност – самостални предузетник, а Општина Прњавор и Фондација „Мозаик“ обезбједили су за ову намјену по 2.000 КМ.

Ауто сервису „Симић“ , власника Бранка Симића одобрено је 2.000 КМ за куповину машине за чишћење и мијењање уља у мијењачима и АС М ауто, власника Марка Пушића исти износ за набавку додатног алата.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш рекао је да су на овај начин двојица младих људи обезбједила иницијална средства за самозапошљавање и најавио да ће локална заједница и у наредном периоду помагати младима који желе да ријеше питање запослења.

„Захвалност Фондацији ‘Мозаик’ која нам је партнер у овом пројекту, као и Омладинској банци и Омладинском центру на уложеном труду и реализацији многих важних пројеката у нашој локалној заједници“ , рекао је Томаш.

Он је истакао да се некада важност пројекта не мјери висином финансијског учешћа него идејом  и рјешењем конкретног проблема.

Из Омладинске банке Прњавор наглашавају да је ова година за њих била јако успјешна јер су осим два микробизниса, за која су данас потписани уговори, реализовали још девет различитих пројеката.

СРНА Т.С.