УПРИЛИЧЕН САСТАНАК СА ЧЛАНОВИМА ОПШТИНСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ СЛИЈЕПИХ

Поводом обиљежавања Међународног дана особа са инвалидитетом, начелник општине Прњавор, Дарко Томаш уприличио је пријем за чланове Општинске организације слијепих из Прњавора. На састанку су разговарали на тему о могућностима Општине у помоћи слијепим особама и њиховим организацијама.

„Задовољство ми је да констатујем да је ова организација изузетно активна и да они нису активни само на данашњи дан већ дјелују током цијеле године. Данас смо разговарали о обезбјеђењу адекватног простора за рад, набавке одређене опреме те о могућностима изградње куглане у склопу планиране изградње спортске дворане у Прњавору“ казао је господин Томаш истакавши да су ово важни проблеми како за организацију тако и за цијелу локалну заједницу.

„Веома смо захвални начелнику на разумијевању и подршци коју пружа нашој организацији, што нам је изузетно важно за развијање и унапређење нашег рада и активности, те да особе са инвалидитетом у будућности доведемо на виши ниво социјализације и олакшамо приступ друштву и средини у којој живимо“, рекао је предсједник Општинске организације слијепих Прњавор, Горан Васић.

НАРЕДБА О РЕГУЛИСАЊУ РАДА ТРГОВИНСКИХ, УГОСТИТЕЉСКИХ И ДРУГИХ ОБЈЕКАТА И СЛУЖБИ

На приједлог Општинског штаба за ванредне ситуације, начелник општине донио је Наредбу о регулисању рада трговинских, угоститељских, занатских, услужних и других објеката и служби на подручју општине Прњавор. 

 1. У циљу спречавања ширења вируса корона SARS-CoV-2 и COVID-19 болести на територији општине Прњавор и заштите и спасавања становништва од 03.12.2021. до 15.12.2021. године забрањују се:

 1. сва јавна окупљања у групама већим од 12лица,

 2. сва приватна окупљања која се не одржавају на јавном мјесту у групама већим од 70 лица.

 1. Од 03.12.2021. до 15.12.2021. године ограничава се радно вријеме у периоду од 06.00 до 24.00 часа:

 1. свим врстама угоститељских објеката за исхрану и пиће без обзира да ли послују самостално или у оквиру других објеката у којима се обавља привредна дјелатност (бензинске пумпне станице, објекти за смјештај и др.),

 2. приређивачима игара на срећу (кладионице, аутомат клубови, казина, томболе и др.).

 1. Изузетно од тачке 2., подтачке 1) ове Наредбе од 03.12.2021. године до 15.12.2021. године, у периоду од 06.00 до 02.00 часа наредног дана, дозвољава се рад ноћним клубовима, уз строго придржавање мјера прописаних од стране ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“.

 2. Од 03.12.2021. године до 15.12.2021. године, у периоду од 06.00 до 03.00 часа наредног дана, а изузетно од тачке 1., подтачке 1) ове Наредбе, дозвољавају се:

 1. такмичарске активности спортских организација и спортиста уз присуство публике и уз строго придржавање мјера прописаних од стране ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“,

 2. организација културних манифестација и фестивала на отвореном уз строго придржавање мјера прописаних од стране ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“.

 1. Дозвољене активности из ове Наредбе спроводе се уз пуну одговорност организатора за строго спровођење мјера прописаних од стране ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“.

 2. Обавезују се грађани да у затвореном простору носе заштитну маску (прекривена уста, нос и брада), да се придржавају заштитне мјере физичког растојања од два метра како у затвореном тако и на отвореном простору, те да се придржавају упутстава Института за јавно здравство Републике Српске за боравак у затвореном простору, у зависности од дјелатности која се обавља.

 3. Препоручује се грађанима да на отвореном простору користе заштитне маске уколико није могуће одржавати физичку дистанцу од два метра, а у складу са упутством ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“ за коришћење заштитне маске на отвореном простору.

 4. Изузетно од тачке 6., обавезе ношења заштитне маске су изузета:

 1. лица млађа од 7 година живота,

 2. лица са инвалидитетом и дјеца са сметњама у развоју,

 3. лица која обављају физичку и спортску активност у оквиру спортских објеката.

 1. Обавезују се правна лица, предузетници и физичка лица који у директном контакту пружају услуге грађанима да:

 1. услуге пружају заштићени маском,

 2. обавезно спроводе мјере дезинфекције,

 3. обезбиједе маску грађанима који користе њихове услуге, а немају их,

 4. придржавају се упутстава ЈЗУ „Института за јавно здравство Републике Српске“ за организовање рада, у зависности од дјелатности коју обављају,

 5. одреде једно или више лица за спровођење епидемиолошких мјера унутар продајног објекта, уз могућност ускраћивања пружања услуге у случају непридржавања мјера.

 1. Ограничава се рад од 03.12.2021. до 15.12.2021. године од 06.00 до 22.00 часа, а недјељом од 07.00 до 12.00 часова:

 1. трговинама на велико,

 2. трговачким центрима,

 3. приватним стоматолошким амбулантама,

 4. свим субјектима који обављају занатско-услужне дјелатности,

 5. пољопривредним апотекама,

 6. дрогеријама.

 1. Обавезују се трговачки центри, робне куће, тржнице, као и остали продајни објекти да одреде једно или више лица за спровођење епидемиолошких мјера у заједничким просторима објекта (главни улаз, пролаз, ходници) у складу са тачком 6. ове Наредбе са посебном пажњом на ограничење броја лица у објекту у зависности од површине укупног простора објекта.

 2. Ограничава се рад од 03.12.2021. до 15.12.2021. године од 05.00 до 15.00 часова сточној пијаци и тржници на велико.

 3. Ограничава се рад од 03.12.2021. до 15.12.2021. године од 06.00 до 22.00 часа радним даном, а недјељом од 07.00 до 17.00 часова тржници на мало и зеленој пијаци.

 4. Субјектима који обављају дјелатност производње хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача искључиво у погледу продаје њихових производа, ограничава се рад од 03.12.2021. до 15.12.2021. године од 06.00 до 24.00 часа.

 5. У прописаном редовном радном времену могу радити:

 1. драгстори, с тим да у периоду од 24.00 до 06.00 часова продају могу вршити искључиво путем шалтера и

2) дјечији вртићи.

 1. Апотеке могу да раде сваким даном од 07.00 до 22.00 часа.

 2. Сви напријед наведени субјекти дужни су организовати рад уз обавезно предузимање мјера прописаних у упутству ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“ за спречавање појаве и ширења COVID-19 болести на радном мјесту.

 1. Субјекти који пружају услуге грађанима дужни су:

1) организовати свој рад уз примјену прописаних епидемиолошких мјера од стране ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“ са посебном пажњом на ограничење броја лица у објекту у зависности од површине простора и уз обавезно поштовање прописане физичке дистанце и

2) на улазу у објекат поставити обавјештење о укупном броју лица која могу боравити у објекту у односу на његову површину.

 1. Сви напријед наведени субјекти могу самостално вршити дезинфекцију пословних простора у складу са Упутством ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“.

 2. Општинска управа, јавна предузећа и установе организоваће свој рад како слиједи:

 1. на улазу у све службене просторије органа ограничити број особа које истовремено могу да уђу и бораве у просторијама органа, онемогућити задржавање у просторијама органа и прављење дужих редова у затвореном простору,

 2. одржавати растојање између грађана у затвореним просторима од најмање два метра, уз предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене и

 3. контрола броја корисника услуга шалтер сале и матичних служби зависно од простора, одржавање физичке дистанце од два метра и уз обезбјеђење физичке провидне баријере на радном мјесту која пружа довољну заштиту запосленом и кориснику.

 4. Надзор над спровођењем ове Наредбе спроводи Министарство унутрашњих послова- Полицијска станица Прњавор, те инспектори и комунални полицајци Одјељења за инспекцијске послове општине Прњавор.

 5. Непоштовање мјера забране из ове Наредбе санкционисаће се у складу са Законом о јавном реду и миру („Службени гласник Републике Српске“ број 11/15 и 58/19) и Законом о заштити становништва од заразних болести („Службени гласник Републике Српске“ број 90/17, 42/20 и 98/20).

УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ НАЈБОЉИМ СТУДЕНТИМА ОПШТИНЕ ПРЊАВОР

Начелник општине Прњавор, Дарко Томаш уприличио је састанак са најбољим студентима на подручју локалне заједнице те им је уручио овогодишњу студентску награду општине Прњавор. Ове године студентску награду од по 5.000 КМ добило је укупно пет студената и то Свјетлана Топић, Слађана Савковић, Марина Николић, Стефан Стакић и Славен Петковић, а на наградном путовању придружиће им се и Невена Ђукић и Јелена Пакушевски.

„Општина Прњавор је једина локална заједница у Републици Српској која студенте награђује овим видом награде. Задовољство ми је што смо данас имали прилику да испромовишемо рад свих седам младих људи. Оно што је нама веома важно јесте да се, прије свега, истакну и похвале њихови резултати, да их окупимо на једном мјесту, уприличимо дружење кроз туристичко путовање“ казао је господин Томаш те истакао да се код рангирања не узима само тренутни резултат на фактултету, него постигнути континуитет током школовања у основној и средњој школи.

„Велика ми је част што сам данас примила награду за најбољег студента општине Прњавор. С обзиром да сам недавно дипломирала, ова награда је дошла као круна за сав тај труд и рад у претходне четири године“, рекла Марина Николић, студент Биохемије на Природно-математичком факултету у Новом Саду.

Студент Православног богословског факултета у Београду, Стефан Стакић каже да је лијепо када се препознају и вреднују уложени труд и рад студената, те да су да су награде какве је увела општина Прњавор одличан подстицај студентима да раде и улажу у своје образовање.

У ТОКУ АНКЕТА О ИСПИТИВАЊУ ЗАДОВОЉСТВА ГРАЂАНА РАДОМ ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ И СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

Општинска управа општине Прњавор обавјештава грађане, да ће у периоду од 01.12.2021. до 31.12.2021. године, спроводити Анкету о испитивању задовољства грађана радом Општинске управе и Скупштине општине Прњавор.

Анкетирање ће обављати анкетар који ће носити акредитацију општине Прњавор, испред шалтер сале Општинске управе Прњавор, уз обавезно поштовање преоручених хигијенско-епидемиолошких мјера

Анкетом ће бити прикупљени подаци о квалитету рада Општинске управе, јавних установа и предузећа и Скупштине општине Прњавор.

Анкета се спроводи методом случајног узорка грађана старости 18 година и више.

Учешће грађана је добровољно, анонимно и од велике вриједности за унапређење рада Општинске управе и Скупштине општине Прњавор.

Анкетирање грађана врши се према Одлуци о испитивању грађана радом Општинске управе и Скупштине општине Прњавор објављене у „Службеном гласнику општине Прњавор“, број 32/17 од 01.12.2017.године.

ПРВАЧИЋИМА ПОДИЈЕЉЕНИ САОБРАЋАЈНИ БУКВАРИ

Данас је првачићима у основним школама на подручју општине Прњавор уручен саобраћајни буквар „Пажљивко“ од стране директора Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, Новице Крунић и начелника општине Прњавор, Дарка Томаш. Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске уручиће бесплатне саобраћајне букваре и саобраћајне бојанке за укупно 9 хиљада првачића на подручју Републике Српске, од којих је на подручју општине Прњавор ове године уписано укупно 254 првачића..

„Прије свега желио бих да се захвалим господину Крунићу на посјети општини Прњавор. Увјерен сам да ће саобраћајни буквари који су данас подијељени дјеци заиста служити својој сврси и да ће се дјеца на један прави и симпатичан начин упознају са свим правилима која веже у саобраћају те ће на тај начин допринијети већој безбједности свих учесника у саобраћају“ казао је господин Томаш.

„Част нам је што смо данас у Прњавору одржали промоцију саобраћајног буквара под називом „Пажљивко“ у којем дјеца могу видјети и прочитати основне кораке у саобраћају, а тему ћемо наставити кроз позоришну представу која ће се ускоро одржати у Прњавору за ученике од првог до четвортог разреда, која третира учешће дјеце у безбједности саобраћаја“, рекао је директор Агенције, Крунић Новица истакавши да ће од сљедеће године бити покренута активност „Зоне школа“ која има циљ већу заштиту и безбједност дјеце у зонама школа. „Треба нагласити да ћемо на основу закључака републичког Савјета за безбједност саобраћаја, форсирати и рад локалних савјета за безбједност саобраћаја у свим локалним заједницама, гдје ће морати да препознају проблеме који се дешавају у саобраћају и да заједно са нама учествују у рјешавању истих“, додао је Крунић.

Директор Јавне установе ОШ „Никола Тесла“ захвалио се Агенцији за безбједност саобраћаја на посјети школи и додијељеним саобраћајним букварима, и начелнику општине Прњавор што је подржао ову активност.

 

ЛУТРИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ УПЛАТИЛА ОПШТИНИ ПРЊАВОР ПРВИХ 200.000 КМ ДУГА

На рачун општине Прњавор данас је “Лутрија Републике Српске” уплатила 200.000 КМ. Тиме је покренута наплата укупног износа од 1,2 милиона КМ дуга, које “Лутрија Републике Српске” дугује Општини Прњавор још од краја 2019. године.
“Искористили смо сва правна средства и доказали да смо у праву, те да порез на добитке од лота припада искључиво локалним заједницама. Хвала свим запосленима у Одјељењу за финансије Општинске управе општине Прњавор, који су ми били помоћ у овом процесу”, рекао је начелник општине Прњавор, Дарко Томаш додавши да очекује до краја јануара 2022. године да укупна средства дуга буду уплаћена на рачун ове локалне заједнице.

ПРЊАВОР ЋЕ БИТИ ПРВА ЛОКАЛНА ЗАЈЕДНИЦА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ КОЈА ЋЕ ЗДРАВСТВЕНИМ РАДНИЦИМА ИСПЛАТИТИ ПО 500 КМ

Начелник општине Прњавор, Дарко Томаш изјавио је данас на конференцији за медије да је Општина Прњавор запосленима у ЈЗУ Дом здравља Прњавор већ сутра спремна исплатити по 500 КМ, уколико руководство Дома здравља сутра достави списак запослених и њихове текуће рачуне.
 “Скупштинска већина предвођена СНСД-ом планирала је у буџету средства за подршку раду Дома здравља и иста су првобитно била намјењена за набавку опреме. Садашње руководство Дома здравља се изјаснило да за то нема тренутно потребу и зато је наш приједлог да испоштујемо захтјев Синдиката у здравству и будемо прва локална заједница која је подржала своје здравствене раднике”, додао је Томаш.
Синдикати из области здравства иницирали су да све локалне заједнице у наредном периоду планирају средства за помоћ здравственим радницима, а Прњавор је исказао спремност да на такав захтјев већ сутра одговори.

ПОЗИВ ЗА ДОДЈЕЛУ БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА ЗА ИНВЕСТИЦИЈЕ У ПРИМАРНОЈ ПОЉОПРИВРЕДНОЈ ПРОИЗВОДЊИ

Обавјештавамо јавност да је у оквиру пројекта EU4Agri објављен Јавни позив за додјелу бесповратних средстава за подршку инвестицијама у примарној пољопривредној производњи.

Рок за подношење пријава је 31. јануар 2022. године до 17:00 часова.

Циљ Позива је постизање одрживе пољопривреде, контролисане употребе природних ресурса, увођење добрих пракси, стварање нових и очување постојећих радних мјеста и ублажавање посљедица насталих утицајем пандемије вируса COVID-19.

На предметни позив могу се пријавити физичка лица, предузетници, задруге и предузећа која се активно баве примарном производњом у секторима:

 • производња млијека;
 • производња меса;
 • узгој житарица и уљарица;
 • узгој поврћа и воћа укључујући виноградарство и маслине;
 • производња садног материјала;
 • производња јаја;
 • узгој рибе;
 • узгој зачинског и љековитог биља;
 • узгој гљива и
 • производња меда.

Укупан буџет Позива износи 6 милиона КМ, док се износ бесповратних средстава по пројекту креће од 20.000 до 200.000 КМ.

Смјернице за подносиоце пријава, а детаљне информације доступне су ОВДЈЕ.

Молимо апликанте из Републике Српске да на имејл [email protected] потврде пријаву приједлога пројекта у оквиру овог позива.

У ПОНЕДЈЕЉАК НЕРАДНИ ДАН

Влада Републике Српске донијела је закључак да је сутра, 22. новембар нерадни дан, саопштено је управо из Министарства управе и локалне самоуправе РС.

Како је прецизирано, тог дана неће радити републички органи и организације, органи јединица локалне самоуправе, јавна предузећа и установе.

– Руководиоци наведених органа су обавезни да у току календарске године организују рад због остаривања пуног годишњег фонда радних дана – наводи се у саопштењу.

 

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЈЕТЕТА У ОШ „БРАНКО ЋОПИЋ“ ОБИЉЕЖЕН СЛАТКОМ МАНИФЕСТАЦИЈОМ

 Међународни дан дјетета – 20. новембар обиљежава се широм свијета активностима усмјереним на промоцију и заштиту права дјетета, с циљем бољег разумијевања, прихватања и добробити све дјеце.

У ОШ „Бранко Ћопић“ у Прњавору руководство школе, учитељи и ученици на секцији Домаћинство овај дан обиљжили су слатком манифестацијом гдје су заједно пекли палачинке.

„Секција Домаћинство у нашој школи броји око 40 ученика од првог до петог разреда и ово је једна практична секција на којој ће дјеца научити много тога што ће им бити потребно кроз живот“, рекла је директорица ОШ „Бранко Ћопић“, Јасмина Малешевић.

Весна Шушак-Гајић, учитељица која води секцију Домаћинство истиче да су дјеца много заинтересована за ову секцију која се одржава сваког петка, те да јој присуствује све више и више ученика. „Поводом 20. новембра међународнг дана дјетета, дошли смо на идеју печења палачинака и одлучили да на овај начин почастимо нашу дјецу.“

 Начелник општине Прњавор, Дарко Томаш похвалио је руководство школе и учитеље за идеју и организовање овакве манифестације коју су уклопили у дане обиљежавања дјетета и дјечијих права. „Обиљежавање овог дана јесте вријеме да подсјетимо на права дјеце и све оно што промовише значај дјетета данас. Секција Домаћинство и ова данашња манифестација су одлична мотивација дјеци и требала би бити примјер и другим школама“, рекао је Томаш.