Велемајстор Далибор Стојановић побједник је Светосавског шаховског турнира, одржаног у Поточанима код Прњавора, на коме је наступило 65 шахиста из Словеније, Хрватске, Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Стојановић је побиједио са освојених осам поена, друго мјесто са истим бројем поена заузео је Владо Наранчић, а треће велемајстор Милан Вукић са 7,5 поена.

Стојановић је рекао да је конкуренција ове године била солидна, као и да је због искуства и великог броја одиграних турнира очекивао висок пласман.

Трећепласирани Милан Вукић истакао је да је у конкуренцији било доста младих играча.

“По мени главни побједници су, ипак, организатори који у тешком економском времену успијевају да одрже традицију толико година, а знамо да много већи градови уопште немају шаховске турнире”, рекао је Вукић.

Међу првих осам је и једанаестогодишњи Емануел Лазић, члан Шаховског клуба “Пантери” из Бијељине и најмлађи учесник турнира.

“Ово ми је први пут да учествујем на турниру у Поточанима. Због великог броја играча и убрзаног система игре, турнир је био добар и тежак”, рекао је Лазић.

Предсједник Шаховског клуба “Пошк” из Поточана Мирослав Попадић истакао је да је ово по броју играча до сада најмасовнији турнир.

Турнир је игран у 9. кола по ФИДЕ правилима, а први пут ће бити рејтингован. Генерални спонзор била је општина Прњавор.

СРНА, Т.С.