Opština Prnjavor učestvovaće u narednom periodu u realizaciji projekta „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“, koji finansira Evropska unija (EU), a koji zajedno provode EU, Ujedinjene nacije (UN), Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (OSCE) i Vijeće Evrope (CoE).

Mnogo je lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini u kojima postoje pozitivni primjeri izgradnje povjerenja, kohezije i mira, koji mogu poslužiti kao uzor i praksa drugim zajednicama, ali i političkom djelovanju na višim nivoima vlasti, međutim, često ti primjeri prolaze nezapaženo. Stoga je fokus ovog projekta jačanje i promovisanje pozitivnih inicijativa i aktivnosti u zajednicama i podrška ljudima širom zemlje koji svakodnevno ulažu značajne napore u izgradnju povjerenja, društvene kohezije i održivog mira.

Projekat uključuje saradnju s lokalnim vlastima i predstavnicima civilnog društva, grantove za organizacije civilnog društva i pojedince koji promovišu mir i povjerenje, kao i podršku lokalnim medijima u promociji pozitivnih priča iz zajednice.

U sklopu projekta biće održan „Dijalog zajednice Prnjavor“, osmišljen kao platforma za podsticanje većeg učešća i uticaja građana i građanki, organizacija civilnog društva, predstavnika lokalnih vlasti i drugih društvenih aktera na procese i akcije koje doprinose jačanju povjerenja i društvene kohezije u Prnjavoru. Tokom dijaloga učesnici/ce će razgovarati o zajedničkim prioritetima, izraziti probleme i izazove u zajednici, te predstaviti potencijalna rješenja, koja mogu biti provedena u lokalnim zajednicama s konačnim ciljem jačanja povjerenja i društvene kohezije.

„Dijalog je odličan mehanizam pružanja prostora za interakciju između građana i donosioca odluka, te omogućuje civilnom društvu i građanima da zajedno identifikuju, promovišu i provode aktivnosti izgradnje povjerenja. Tema kohezije u našem društvu je jako važna za budućnost mladih, kako u našoj zajednici, tako i u čitavoj državi, zbog čega smo srdačno prihvatili priliku za saradnju na ovom projektu“, rekao je Darko Tomaš, načelnik Opštine Prnjavor.

„Dijalog zajednice Prnjavor“ održaće se 13. februara 2023. godine, u sali Skupštine opštine Prnjavor, s početkom u 12 časova. Zbog ograničenog broja mjesta, molimo sve zainteresovane da se registruju za učešće na dijalogu OVDJE.

Pozivamo građanke i građane, organizacije civilnog društva i druge društvene aktere da kroz učešće na dijalogu budu dio pozitivnih promjena u našoj zajednici, jer uz malo dobre volje, MOŽEMO BOLjE!