За 232 породице са троје и више дјеце са подручја општине Прњавор данас је у организацији општине Прњавор и Фондације „За породицу“ уприличена подјела „Поносних картица“.

Предсједник Фондације   Драган Дакић у изјави новинарима рекао је да у пројекту учествује више од 10 општина, а да се до сада пријавило више од 150 привредних субјеката – пријатеља породице из цијеле Републике Српске.

Дакић каже да је циљ пројекта да се породицама са троје и више дјеце кориштењем картице омогуће попусти приликом куповине роба и услуга код привредних партнера.

„Пројектом су покривени скоро сви сегменти потрошачке корпе. Новина у односу на прошлу годину је у томе да у фокус нашег интересовања стављамо и привреднике којима као друштвено одговорним компанијама дајемо посебан вид подршке у пословању кроз отварање тржишта“ , рекао је он.

 Дакић напомиње да се картица која се изда у једној локалној заједници може користити у цијелој Републици Српској.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш подсјетио је да ова локална заједница кроз више пројеката помаже вишечланим породицама.

„ Један од пројеката који најдуже траје је исплата једнократне помоћи у износу од 500 КМ за треће и свако наредно рођено дијете, за шта смо ове године издвојили око 30.000 КМ. Издвојићемо и око 15.000 КМ за породице које нису успјеле доћи до потомства након два покушаја вантјелесне оплодње које финансира Фонд здравственог осигурања Републике Српске“ , истакао је Томаш.

Он каже да ће општина ове године први пут за породице са четворо и више дјеце обезбиједити бесплатне уџбенике, за шта је према процјенама потребно обезбиједити око 15.000 КМ.

„Сматрамо да је највећи бенефит не само породицама са троје и више дјеце него генерално на подручју општине Прњавор цијена смјештаја дјеце у општинском вртићу у износу од 100 КМ, а за јасличку групу 130 КМ, што је јединствено у Републици Српској“ , рекао је Томаш и додао да је та цијена по дјетету по прорачунима око 300 КМ, што значи да општина суфинансира породице чија су дјеца у вртићу  са по 200 КМ мјесечно.

Поносну картицу данас је преузела и Маја Демировић из Горњих Палачковаца, мајка троје дјеце.  Она каже да ће картица бити од велике користи за остварење значајних уштеда у кућном буџету, посебно за набавку школских књига и прибора који по правилу изискују највише трошкова у њеном домаћинству.

СРНА