Начелник општине Прњавор, Дарко Томаш, уприличио је састанак са представницима Удружења националних мањина општине Прњавор. Повод састанка било је разматрање плана активности удружења за 2021. годину те распоред средстава истим.

 

Томаш је нагласио да Општинска управа већ дужи низ година има одличну сарадњу са Савезом националних мањина општине Прњавор и са свим појединачним удружењима. „Данас смо се састали да договоримо критеријуме расподјеле средстава за текућу годину, да разговарамо о плановима активности сваког појединачног удружења , као и о организовању Фестивала националних мањина који се треба одржати последње суботе у септембру мјесецу. Прошле године већина активности је била отказана због корона вируса, али је процјена да ће ове године ситуација бити значајно боља“, казао је Томаш захваливши се предсједнику Савеза и свим предсједницима и члановима удружења чију подршку од самог почетка цијени и уважава.

Предсједник Савеза националних мањина општине Прњавор, Фрањо Ровер, истакао је велику захвалност свим чланицама које су присуствовале састанку. „Овогодишња средства издвојена за неометано функционисање наших удружења биће дјелимично уложена у опремање канцеларије националних мањина, што ће подједнако олакшати приступачност кацеларије свим удружењима. Посебно ми је задовољство што смо се једногласно  усагласили око припрема неопходних за организовање Фестивала, што је још један показатељ добре сарадње са начелником општине“. Коментаришући тренутну ситуацију око скупштинске већине, Ровер је нагласио да општински Савез националних мањина крајње осуђује поступак одборника из реда националних мањина који се приклонио скупштинској већини која не подржава рад начелника општине.

На подручју општине Прњавор екзистира осам удружења националних мањина, а у току је и регистрација Удружења Руса.