Захваљујући средствима Владе Републике Српске и републичког министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде на ергели „Вучијак“ у Прњавору у току је реконструкција првог објекта која би требала бити завршена до краја године, рекао је министар Борис Пашалић.

Он је након посјете овом предузећу рекао да су до прије неколико година имали велике проблеме, болесне и гладне животиње, али да се за кратко вријеме успјело обезбиједити довољно пољопривредних површина за производњу хране, због чега је сада потпуно другачија слика.

„Циљ нам је био да санирамо тадашњу ситуацију, а онда да почнемо са реконструкцијом објеката. Желимо да у наредних неколико година реконструишемо објекте, да им вратимо облик и форму које су имали раније и да радимо на додатним садржајима које ћемо градити заједно са управом ергеле ‘Вучијак’ , локалном заједницом која нам такође помаже и са Владом Републике Српске“ , рекао је Пашалић.

Он је напоменуо да ергела данас нема дугова, ријешени су имовинско-правни односи, а ергела у свом власништву има и више од 20 хектара земљишта гдје може градити одређене садржаје.

„Ергела је повезана ауто-путем са два велика града, у близини су Прњавор и Челинац, према овој ергели гравитира сигурно око 500.000 људи који би радо током викенда дошли са породицом, дјецом да се рекреирају, бораве. Мислим да ће то у свом пуном облику бити видљиво у наредних неколико година“, каже Пашалић.

Пашалић каже да је Министарство пољопривреде тренутно за радове на ергели издвојило око 250.000 КМ, а редовни грант од око 450.000 КМ пласира се сваке године и та средства се користе за плате и текуће трошкове.

Начелник општине Прњавор, Дарко Томаш каже да је договорено да и локална заједница финансијски помогне реконструкцију следећег објекта.

„Општина ће учествовати са износом који наплатимо од ренте и уређења на локацији у центру града коју ће ергела продати. Увјерен сам да ће ергела ‘Вучијак’ бити један од најљепших и најбољих туристичких потенцијала и Републике Српске и БиХ“, рекао је Томаш.

Он је захвалио министру Пашалићу на уложеном труду, знању и енергији у побољшању услова на ергели, као и Влади Српске која има разумијевања за потребе овог предузећа.

Директор ергеле „Вучијак“ Мирослав Миланковић каже да тренутно имају око 125 грла различитих категорија, а да ће у објекту чија је реконструкција у току бити смјештене расплодне кобиле.

Срна Т.С.