У Прњавору је у току изградња зграде са 14 станова за угрожене категорије становништва у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања чија је вриједност 613.117 КМ.

Донаторска средства за изградњу овог стамбеног објекта обезбијеђена су преко Развојне банке Савјета Европе и досадашњег Министарства за избјеглице и расељена лица Републике Српске, док је општина Прњавор обезбиједила грађевинску парцелу, пројектну документацију, неопходне дозволе и прикључке на комуналну инфраструктуру.

Начелник општине Дарко Томаш рекао је да је ово први пут да се овакав пројекат реализује у Прњавору и указао да је намјера да се збрину сва расељена лица која нису имала ријешено стамбено питање.

Томаш је у изјави Срни подсјетио да је одабир крајњих корисника станова на Републичком секретаријату за расељена лица и миграције на чији се јавни позив пријавило 27 социјално угрожених становника општине Прњавор.

“Приоритет ће имати избјегла и расељена лица која немају ријешено стамбено питање. У наредном периоду биће именована комисија и од 27 пријављених биће одабрано њих 14”, навео је Томаш.

Он је нагласио да корисници ових стамбених јединица неће бити власници тих станова него ће га моћи користити одређени временски период.

“Станови ће бити у власништву општине и она ће моћи станове да додјељује и неким другим категоријама које су социјално угрожене или су у стању социјалне потребе. Нико неће имати право на трајно кориштење већ само док потреба траје”, појаснио је Томаш.

Регионални програм је вишегодишњи пројекат који заједнички реализују БиХ, Србија, Црна Гора и Хрватска, уз помоћ бројних донатора како би се дошло до трајног смјештаја за око 74.000 особа.

У програм су у БиХ, према посљедњем извјештају о спровођењу Оквирног споразума између Развојне банке Савјета Европе и БиХ, укључене 83 локалне заједнице са којима су потписани споразуми о сарадњи, а планирано је укључење још 30 општина и градова.

До сада је завршена градња 520 објеката са 699 стамбених јединица. У току је обнова и изградња 855 стамбених јединица, од чега 509 кућа и 346 станова.

Из Фонда регионалног програма за ову намјену обезбијеђена су 124 милиона КМ, док БиХ учествује са око 22 милиона КМ.

СРНА, Т.С.