У порти Храма Светог великомученика Георгија у Прњавору у присуству вјерника ове парохије дочекани су, освештани и на ватру наложени централни бадњак, и бадњаци из Маћиног Брда и Бабановаца.
Архијерејски намјесник прњаворски протојереј – ставрофор Душко Дринић каже да су православни народ и црква кроз историју пролазили кроз разна искушења, али су обичаји, крсне славе и велики празници какав је Божић обиљежавали како црква налаже.


„У новим околностима молитвено се данас обраћамо Богомладенцу Христу да нас охрабри, оснажи и утјеши, да нам да вјере да издржимо ово искушење. Надам се да ћемо се успјети изборити са пандемијом, а већ наредне празнике који долазе славити како смо навикли“ , рекао је Дринић.


Петар Радошевић који централни бадњак до цркве у Прњавору довози 31 годину каже да је народ данас изашао да их у својим улицама дочека, али у мањој мјери него што је то био случај свих претходних година.
Традицију вожње бадњака не прекидају ни мјештани Маћиног брда и Бабановаца. Пратиоци бадњака истичу да се традиција не смије прекидати.


„Традицију не прекидамо, какво год вријеме и околности били ми ћемо настојати да што боље испоштујемо оно што нам је свето. Посебно нас радује што је народ данас изашао да поздрави бадњак“ , рекао је Слађан Санчанин из Маћиног брда.


Обиљежавању Бадњег дана код храма Светог великомученика Георгија присуствовао је и начелник општине Прњавор Дарко Томаш који је указао на специфичну ситуацију у којој се Бадњи дан због пандемије вируса корона обиљежава ове године, али да су грађани одговорни, придржавају се мјера и, најважније, настављају да његују своју традицију и обичаје.


Обиљежавање Бадњег дана, традиционално уз дочек и налагање бадњака одржано је у свим парохијама на подручју општине Прњавор.

There are no comments yet.

Komentariši

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).