U Prnjavoru je danas obilježeno 100 godina od dolaska ruskih emigranata na prostor Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, sa posebnim akcentom na Ruse koji su živjeli i radili u ovoj lokalnoj zajednici. Tim povodom održan je prijem u Kabinetu načelnika opštine Prnjavor za predstavnike Ambasade Ruske Federacije u BiH, služenje parastosa istaknutim ruskim pojedincima, te je upriličen program u JU Centar za kulturu u organizaciji Zavičajnog muzeja Prnjavor.

Sekretar Ambasade Ruske Federacije u BiH, Jurij Mikušev istakao je veliku zahvalnost načelniku opštine Prnjavor i organizatorima ove manifestacije, te posjetiocima koji su svojim prisustvom uveličali ovu manifestaciju. „Ovim programom uspijeli smo da približimo istoriju našeg naroda na području opštine Prnjavor i smatram da je to izuzetno važno za razvoj odnosa između naših zemalja i našeg naroda“ istakao je gospodin Mikušev.

 

„Zadovoljstvo mi je što je u Prnjavoru obilježen dan stogodišnjice dolaska ruskih emigranata. Želim da istaknem veliku zahvalnost Ambasadi Ruske Federacije koji su svojim prisustvom uveličali ovu manifestaciju, a posebnu zahvalnost upućujem direktoru  Zavičajnog muzeja na ideji i organizaciji iste“ rekao je načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš, istakavši da je Prnjavor poznat kao zajednica mnogo različitih naroda i narodnosti, te je današnji dan dokaz te činjenice.

 

„Danas je u organizaciji Zavičajnog muzeja u Prnjavoru organizovan prigodan program kojim smo obilježili stogodišnjicu dolaska ruske emigracije na prostor Kraljevine SHS, sa posebnim akcentom na one Ruse koji su živjeli i radili u Prnjavoru. Isti su uglavnom bili doktori, inženjeri raznih profila, teolozi, sveštenici itd. Posebno je zanimljivo i dragocijeno što je jedan od tih emigranata i sahranjen u Prnjavoru. To je doktor Nina Sergejeva Kovaljeva, koja je imala veoma značajnu ulogu u razvoju prnjavorskog zdravstva. Ovim programom danas prisjetili smo se njihovog značaja i uloge za Prnjavor, a posjetioci su kroz film Julije Voinove Žunić, “Pogled kroz istoriju”, imali priliku da se detaljnije upoznaju sa njihovim životima i profesionalnim angažmanima i karijerama“ izjavio je rukovodilac Zavičajnog muzeja, Dario Topić.