У Прњавору је данас обиљежено 100 година од доласка руских емиграната на простор Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, са посебним акцентом на Русе који су живјели и радили у овој локалној заједници. Тим поводом одржан је пријем у Кабинету начелника општине Прњавор за представнике Амбасаде Руске Федерације у БиХ, служење парастоса истакнутим руским појединцима, те је уприличен програм у ЈУ Центар за културу у организацији Завичајног музеја Прњавор.

Секретар Амбасаде Руске Федерације у БиХ, Јуриј Микушев истакао је велику захвалност начелнику општине Прњавор и организаторима ове манифестације, те посјетиоцима који су својим присуством увеличали ову манифестацију. „Овим програмом успијели смо да приближимо историју нашег народа на подручју општине Прњавор и сматрам да је то изузетно важно за развој односа између наших земаља и нашег народа“ истакао је господин Микушев.

 

„Задовољство ми је што је у Прњавору обиљежен дан стогодишњице доласка руских емиграната. Желим да истакнем велику захвалност Амбасади Руске Федерације који су својим присуством увеличали ову манифестацију, а посебну захвалност упућујем директору  Завичајног музеја на идеји и организацији исте“ рекао је начелник општине Прњавор, Дарко Томаш, истакавши да је Прњавор познат као заједница много различитих народа и народности, те је данашњи дан доказ те чињенице.

 

„Данас је у организацији Завичајног музеја у Прњавору организован пригодан програм којим смо обиљежили стогодишњицу доласка руске емиграције на простор Краљевине СХС, са посебним акцентом на оне Русе који су живјели и радили у Прњавору. Исти су углавном били доктори, инжењери разних профила, теолози, свештеници итд. Посебно је занимљиво и драгоцијено што је један од тих емиграната и сахрањен у Прњавору. То је доктор Нина Сергејева Коваљева, којa је имала веома значајну улогу у развоју прњаворског здравства. Овим програмом данас присјетили смо се њиховог значаја и улоге за Прњавор, а посјетиоци су кроз филм Јулије Воинове Жунић, “Поглед кроз историју”, имали прилику да се детаљније упознају са њиховим животима и професионалним ангажманима и каријерама“ изјавио је руководилац Завичајног музеја, Дарио Топић.