Парастосом за 626 погинулих бораца са подручја општине Прњавор у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату и посјетом гробним мјестима погинулих и умрлих ратних команданата у Прњавору је обиљежен Дан бораца Републике Српске.

Предсједник Скупштине општине Жељко Симић рекао је новинарима, након парастоса у Спомен-храму на Вучијаку, да је Прњавор дао велики допринос у одбрани и стварању Републике Српске због чега је обавеза садашњих и будућих генерација да се његује традиција и чува Република Српска.

Он је подсјетио да се на овај дан одаје помен погинулима у протеклом рату, али да сјећање на њих мора стално бити присутно у народу којем су омогућили слободу.

“Данас дајемо помен јунацима који су положили своје животе за стварање Републике Српске, а истовремено у знак сјећања на Први српски устанак присјећамо се свих јунака који су стали у одбрану и за спас српског народа у неком ранијем времену”, рекао је Симић.

Некадашњи командант јединице “Вукови с Вучијака” Миро Шикарац истакао је да је Прњавор
поднио велику жртву за стварање Републике Српске и подсјетио да је ова општина друга у Републици Српској по броју страдалих у односу на укупни број становника.

“Тај податак сам по себи говори да је било велико страдање јер наша општина није била зона ратних дејстава”, нагласио је Шикарац.

Борачка организација данас је уприличила и полагање цвијећа на гробове ратних команданата Вељка Миланковића у Кремни, Милана Суботића у мјесном гробљу Осредак, Војина Живанића у Горњим Смртићима, те Милорада Кузмановића, Живојина Кузмановића, Немање Сегића и Недељка Давидовића у Прњавору, Недељка Сувајца и Недељка Илишковића у мјесном гробљу у Шерег Илови.

СРНА, Т.С.

There are no comments yet.

Komentariši

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).