Na farmi porodice Simić u izgradnji je novi stajski objekat koji će biti opremljen najmodernijom mehanizacijom.

Radovi su u završnoj fazi, a farmu u Grabik Ilovi juče su posjetili načelnik opštine, Darko Tomaš i predsjednik Skupštine, Željko Simić. Farma Simić osnovana je osamdesetih godina, kada se ovim poslom počeo baviti otac Mladena Simića, a dvije decenije kasnije posao je naslijedio njegov sin Dejan, inženjer poljoprivrede.

„Novi objekat bi trebao biti pušten u funkciju sredinom decembra mjeseca. Objekat podrazumijeva savremeni sistem uzgoja grla, sa slobodnim sistemom držanja, uz kvalitetniju ishranu i smještaj grla, a rezultat će biti bolja muža i kvalitetnije mlijeko. Trenutni stočni fond je 80 grla, a planiramo i povećanje u narednom periodu“, rekao je Dejan Simić. On je istakao, da je nedostatak radne snage problem sa kojim se susreću svi farmeri u Republici Srpskoj. O ovom i sličnim problemima, članovi porodice Simić razgovali su sa opštinskim rukovodstvom.

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš rekao je da je ovo najveća privatna investicija u poljoprivredi u ovom dijelu Republike Srpske, vrijednosti od milion maraka. „Razgovarali smo o načinu na koji lokalna uprava i resorno ministarstvo mogu pomoći ovoj farmi. Porodica Simić u toku gradnje nije uspjela obezbijediti podsticaje za investiciju od strane resornog ministrarstva, što trenutno predstavlja problem koji ćemo pokušati riješiti sa ministarstvom, kao i problem neriješene politike zakupa zemljišta“, rekao je Tomaš.

Načelnik Tomaš je naglasio da lokalna zajednica izdvaja značajna sredstava za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji, da se svake godine planiraju veća sredstava, te da se podsticaji isplaćuju u tekućoj godini.

Opština Prnjavor je jedna od vodećih opština po proizvodnji sirovog mlijeka u Republici Srpskoj.