На фарми породице Симић у изградњи је нови стајски објекат који ће бити опремљен најмодернијом механизацијом.

Радови су у завршној фази, а фарму у Грабик Илови јуче су посјетили начелник општине, Дарко Томаш и предсједник Скупштине, Жељко Симић. Фарма Симић основана је осамдесетих година, када се овим послом почео бавити отац Младена Симића, а двије деценије касније посао је наслиједио његов син Дејан, инжењер пољопривреде.

„Нови објекат би требао бити пуштен у функцију средином децембра мјесеца. Објекат подразумијева савремени систем узгоја грла, са слободним системом држања, уз квалитетнију исхрану и смјештај грла, а резултат ће бити боља мужа и квалитетније млијеко. Тренутни сточни фонд је 80 грла, а планирамо и повећање у наредном периоду“, рекао је Дејан Симић. Он је истакао, да је недостатак радне снаге проблем са којим се сусрећу сви фармери у Републици Српској. О овом и сличним проблемима, чланови породице Симић разговали су са општинским руководством.

Начелник општине Прњавор, Дарко Томаш рекао је да је ово највећа приватна инвестиција у пољопривреди у овом дијелу Републике Српске, вриједности од милион марака. „Разговарали смо о начину на који локална управа и ресорно министарство могу помоћи овој фарми. Породица Симић у току градње није успјела обезбиједити подстицаје за инвестицију од стране ресорног министрарства, што тренутно представља проблем који ћемо покушати ријешити са министарством, као и проблем неријешене политике закупа земљишта“, рекао је Томаш.

Начелник Томаш је нагласио да локална заједница издваја значајна средстава за подстицај пољопривредној производњи, да се сваке године планирају већа средстава, те да се подстицаји исплаћују у текућој години.

Општина Прњавор је једна од водећих општина по производњи сировог млијека у Републици Српској.