Načelniku opštine Prnjavor, Darku Tomašu večeras je u Sarajevu uručena prestižna nagrada „ Zlatna plaketa – nagrada evropski najnačelnik“ za postignuti uspjeh i rezultate rada na razvoju opštine Prnjavor, posebno stvaranju uslova i ambijenta koji u ovu lokalnu zajednicu privlače sve veći broj privrednika i investitora, kao i uspostavljanju novih i jačanju postojećih prijateljstava sa drugim opštinama i gradovima ne samo u BiH već i šire.

Evropski nezavisni žiri sa sjedištem u Sarajevu u obrazloženju odluke za dodjelu nagrade naveo je da Tomaš, kao načelnik opštine, postiže sjajne rezultate u kontinuitetu, posvećen je profesionalnom pristupu poslu i istrajan u povezivanju ljudi, naroda i građana u BiH i šire na bazi poštovanja ljudskih prava, pravde i ravnopravosti.

„Tomaš je osvjedočeni borac za prijateljstvo i saradnju između kompanija, ljudi i naroda zbog čega je zaslužio najveću evropsku nagradu. Posvećen je poslu zbog kojeg je i izabran u vlast, za načelnika opštine – da služi narodu“ , zaključuje se u saopštenju žirija.

Tomaš je nakon svečane dodjele nagrada rekao da je plaketa došla kao potvrda predanog rada u tri mandata na mjestu načelnika opštine, uz podršku cijelog tima saradnika, pomoć i podršku najviših republičkih institucija kao i  privrednika koji se sve više uključuju i u stvaranje prilika za uspostavljanje veza i prijateljstava sa opštinama i gradovima širom regiona na čijim tržištima plasiraju svoje proizvode.

On je istakao da Prnjavor u svom razvoju iz godine u godinu korača krupnim koracima, trenutni uslovi za privređivanje su veoma dobri čemu u prilog ide podatak da je 2021. godine u okviru Područne privredne komore Banjaluka privreda opštine Prnjavor imala najveći rast prihoda od oko 33 odsto što je svrstava u vodeće u Republici Srpskoj.

„U istoriji Prnjavora nikada do sada se nije dogodilo da u jednoj godini prihodi privrede porastu za više od 300 miliona KM, da imamo više od 10 miliona KM investicija. Uvjeren sam da je ovo samo početak jednog uzlaznog privrednog ciklusa i da će najbolje vrijeme tek doći, što će biti vidljivo svim dobronamjernim ljudima“ , pojasnio je Tomaš.

On je podsjetio da je Prnjavor među prvima u Republici Srpskoj usvojio budžet za narednu godinu, kojeg će odlikovati i razvojna komponenta,  i najavio nekoliko velikih investicija.

„U dijelu koji obuhvata Poslovna zona ‘Vijaka’  grade se novi objekti, već su potpisani ugovori u vrijednosti višoj od 50 miliona KM. Ostvarili smo kontakt sa jednom velikom svjetskom firmom koja bi u sledećoj godini našoj opštini mogla donijeti investiciju višu od 50 miliona evra“ , pojasnio je Tomaš.

On naglašava da će se dodatno raditi i na infrastrukturnoj modernizaciji, razvoju sela, pomoći ugroženim kategorijama stanovništva , kao i podršci mladima, njihovom školovanju i usavršavanju.

„Zadovoljstvo je biti načelnik opštine Prnjavor, a dodatna lična satisfakcija je i ubjedljiva podrška koju su mi građani dali na proteklim opštim izborima na kojima sam učestvovao kao kandidat za poslanika u republičkom parlamentu“ , zaključio je Tomaš.

Tomaš je prije svečane dodjele nagrada učestvovao na Međunarodnom biznis forumu „Regionalna privredna saradnja i razvoj – kuda i kako dalje“ na kojem je govorio o načinima na koje lokalna zajednica doprinosi ukupnom razvoju.

Evropska nezavisna agencija za izbor i promociju menadžera i najuspješnijih evropskih ličnosti sa sjedištem u Sarajevu nagrade u tri kategorije dodjeljuje po 44. put. U proteklih nekoliko decenija nagrade su otišle u 70 država Evrope i svijeta, uručeno je više od 400 nagrada za najuspješnije poslovne ljude, 27 nagrada „Ličnost godine“ predsjednicima država i vlada, 50 nagrada ambasadorima, gradonačelnicima i drugim ličnostima, kao i 25 nagrada u oblasti sporta, nauke, kulture i medija.

Srna T.S.