Начелник општине Прњавор Дарко Томаш рекао је Срни да ће затражити ванредну сједницу Скупштине општине о ситуацији у прњаворском “Рибњаку” након угинућа више од пет тона рибе, што пријети да изазове еколошку катастрофу ширих размјера.

Томаш је рекао и да очекује да данас у Прњавор дође републичка инспекција која ће утврдити право стање на терену.

“Када републичка инспекција заврши свој посао и будемо имали све потребне информације затражићу одржавање ванредне сједнице Скупштине општине на којој ћемо заузети важне ставове”, појаснио је Томаш и додао да је затражено да општинска и републичка инспекција предузму послове из своје надлежности.

Он је рекао да је очекивао да се оваква ситуација може догодити, због чега се још почетком марта информација о стању у “Рибњаку” нашла пред одборницима локалне скупштине и затражене су одређене мјере.

“Није ме ово изненадило с обзиром на то да је ријеч о огромним незаконитим радњама од уписа државног земљишта у приватну својину и покушаја његове продаје до покретања стечајног поступка. Тражили смо да Полицијска станица Прњавор и надлежни органи испитају све субјекте који су учествовали у таквим процесима и утврде шта је у позадини свега” , напомиње Томаш.

Предузеће “Рибњак” је у претходном периоду имало три стечајна управника, а тренутно је наступио правни вакуум јер нико не руководи стечајном масом.

Првобитни стечајни управник Радомир Предојевић, кога је Окружни привредни суд у Бањалуци смијенио због формалних разлога, рекао је Срни да је ситуација крајње незахвална.

“Суду сам дао изјаву у којој сам упозорио на еколошку катастрофу. Риба није нахрањена још од 2019. године, ја сам као управник договорио одређене количине хране, али је мојом смјеном то стало и руке су ми везане док не добијем рјешење о повратку на посао”, рекао је Предојевић.

Он је нагласио да ће, уколико републичка инспекција утврди да је настала еколошка катастрофа и да угинула риба угрожава животну средину, базени морати да буду исушени, а узгој рибе би био обустављен у наредних пет година.

Према првим незваничним процјенама, угинуће рибе догодило се због високе температуре ваздуха која је исушила водене површине, као и зачепљења канала и цијеви којима се рибњак наводњава.

СРНА, Т.С.