Načelnik Opštine, Darko Tomaš upriličio je danas prijem za roditelje djece koja boluju od rijetkih bolesti, uručio im pomoć i razgovarao o problemima i izazovima sa kojima se svakodnevno suočavaju.

On je podsjetio da se, prema podacima republičkog Centra za rijetke bolesti, 13 djece sa područja opštine Prnjavor nalazi u ovoj kategoriji stanovništva.

„Ovim prijemom želimo da im kažemo da nisu sami, da smo na raspolaganju  kako bi što lakše prevazišli probleme koje imaju. To je problem sa kojim se ove porodice moraju trajno boriti, i zato je važno da znaju da imaju adresu na koju se mogu uvijek obratiti“ , rekao je Tomaš u izjavi novinarima.

Tomaš je naglasio da se problemi sa kojima se suočavaju porodice oboljelih od rijetkih bolesti moraju sistemski rješavati na republičkom nivou, a da lokalne zajednice u svom domenu pomognu u skladu sa mogućnostima.

Današnjem prijemu, između ostalih,  prisustvovala je i Brankica Blatešić iz Kremne, čiji se sin Željko već 27 godina liječi od hemofilije.

Ona kaže da su uključeni u Centar za rijetke bolesti Republike Srpske, a da je za porodicu najteža bila 2011. godina.

„Tada smo uz podršku opštine, sugrađana, učenika Gimnazije organizovali humanitarni koncert i uz dodatnu pomoć Vlade Republike Srpske prikupili potrebna sredstva da Željko stane na svoje noge. Borba je teška, ali uspjevamo uz pomoć dobrih ljudi“ , kaže Brankica.

Načelnik Tomaš je 28. februara na Međunarodni dan rijetkih bolesti posjetio i Dnevni centar „Neven“ čijih  četvoro štićenika boluje od neke od bolesti koje se ubrajaju u ovu kategoriju.

/SRNA/