Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je za Srnu da je ova lokalna zajednica kandidovala više projekata za donaciju Vlade Srbije, ali da je prioritet sanacija mokrih čvorova u Osnovnoj školi „Nikola Tesla“ u Prnjavoru, čija je predračunska vrijednost oko 150.000 KM.

Tomaš je podsjetio da je za rekonstrukciju ove škole prije tri godine u okviru projekta “Energetska efikasnost u Republici Srpskoj” u saradnji sa Vladom Republike Srpske  uloženo oko 700.000 KM.

„Tada je urađena termička izolacija, fasada, zamijenjeni prozori, vrata, radijatorski ventili, kao i kotao za centralno grijanje. Ostalo je još da saniramo mokri čvor“ , precizirao je Tomaš.

Prnjavorski načelnik kaže da je u proteklom periodu jedno od glavnih opredjeljenja lokalne vlasti bilo ulaganje u školsku infrastrukturu kako bi  mladim ljudima bili poboljšani uslovi za školovanje i obrazovanje.

„Prošle godine smo  od Vlade Srbije dobili 50.000 evra za sanaciju Osnovne škole ‘Meša Selimović’ u Naseobini Lišnja. Na taj iznos mi smo još dodali više od 68.000 KM i sanirali kompletnu školu. Postavljena je demit fasada i izolacija, promijenjena je vanjska PVC stolarija na objektu, uvedeno centralno grijanje te uređen unutrašnji prostor škole“ , podsjetio je Tomaš.

On je dodao da lokalna vlast u Prnjavoru  u narednom periodu ima u planu i završetak  centralnog grijanja u Osnovnoj školi „Miloš Crnjanski“ u Potočanima.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković nedavno je najavio da će početkom maja, najvjerovatnije u Etno-selu “Stanišići” kod Bijeljine, biti održan sastanak svih načelnika i gradonačelnika iz Srpske, te nekoliko iz Federacije BiH gdje je većinsko srpsko stanovništvo.

Sastanku bi trebalo da prisustvuju i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Srbije Ana Brnabić i drugi zvaničnici iz Srpske i Srbije.

Višković je rekao da bi na sastanku trebalo da bude riječi o realizaciji dosadašnjih projekata i daljoj saradnji u realizaciji budućih projekata za koje se već sada prave planovi.

SRNA, T.S.