Начелник општине Прњавор Дарко Томаш рекао је, да је Прњавор локална заједница у којој поред три конститутивна народа сложно живи и 13 националних мањина, што је посебна вриједност и богатство и служи као позитиван примјер, како у Републици Српској, тако и у БиХ.

Томаш је, након пријема организованог јуче поводом Фестивала националних мањина, изразио задовољство што у овој крајишкој општини борави много важних људи који су дошли да буду дио манифестације познате под називом “Мала Европа”, која показује богатство различитости њених становника.

“Општина Прњавор је локална заједница гдје живи доста различитих народа и народности, док је Фестивал посебна традиција коју ћемо одржавати и убудуће и на тај начин његовати њихове обичаје и традицију”, рекао је Томаш.

Он је истакао да је посебно лијепо чути од људи који су дошли да буду гости Фестивала колико се Прњавор у протеклих годину дана инфраструктурно промијенио набоље.

Градоначеник пољског Болеславјеца Пиотр Роман каже да сваки пут када дође у Прњавор види значајан напредак, а посебно је нагласио значај изградње ауто-пута који пролази кроз ову општину.

Он је као примјер навео податак да до прије 15 година у Болеславјецу није било индустријског напретка, али да се ситуација након изградње ауто-пута значајно побољшала и проценат незапослености сведен је на ниво од два одсто.

“За развој и напредак такође су веома важне и нове инвестиције локалне власти и успостављање контаката са европским партнерима”, поручио је Роман.

Предсједник Савеза националних мањина општине Прњавор Фрањо Ровер нагласио је значај националних мањина у представљању општине у којој живе и раде.

“Они су најбољи амбасадори општине Прњавор, а узајамна сарадња локалне заједнице и националних мањина резултира значајним пројектима и донацијама” , рекао је Ровер.

Начелник општине Прњавор данас ће са гостима из Украјине засадити дрво пријатељства у парку код Центра за културу.

Фестивал националних мањина, којем ће, како је најављено из општине Прњавор присуствовати и предсједник Републике Српске Милорад Додик, почеће у 19.00 часова у спортској дворани Основне школе “Никола Тесла” у Прњавору.

СРНА