“Рибњак” из Прњавора је акционарско друштво, односно приватно предузеће које је тренутно у стечају и док је тако одговорност за његово пословање сносе стечајни судија, управник и одбор повјерилаца јер су задужени за функционисање предузећа, рекао је начелник општине Прњавор Дарко Томаш.

Томаш је изјавио на данашњој конференцији за новинаре, коментаришући угинуће велике количине рибе у прњаворском рибњаку, да је од надлежних инспекцијских органа затражена провјера о правој ситуацији на терену, “а не да процјену штете раде поједини портали и квази новинари”.

“Јутрос сам имао састанак са новим стечајним управником Наташом Косић која ме увјерила да ће на професионалан начин приступити проблему и пронаћи рјешење”, рекао је Томаш и додао да има сазнања да су ветеринарски инспектори наложили уклањање угинуле рибе.

Он је изразио сумњу у информацију о количини угинуле рибе која је пласирана у јавност, наводећи да је у финансијским извјештајима “Рибњака” потребно провјерити којим количинама рибе располаже ово друштво.

“Треба бити опрезан са изношењем бомбастичних изјава. Очекујем да најкасније у понедјељак, 19. јула, добијемо све неопходне извјештаје инспекцијских органа и да се након тога, уколико је неопходно, приступи санацији терена”, истакао је Томаш.

Он је напоменуо да је новом стечајном управнику “Рибњака” понудио помоћ општине, уколико је потребна, за санацију и уклањање рибе како би се проблем што прије ријешио, и упозорио органе стечајног поступка да свој посао раде професионално, одговорно и на вријеме како се овакви случајеви не би понављали.

“Нећемо дозволити да се ‘Рибњак’ уништи као остала прњаворска предузећа, да приватни интерес надвлада јавни, што смо показали више пута”, додао је Томаш.

Он је истакао да угинуће рибе треба раздвојити од теме са нелегалним поступцима укњижавања више од 800 хектара пољопривредног земљишта у власништво “Рибњака”.

Томаш је подсјетио и да је стечајни поступак покренут на захтјев предузећа “Биспром” из Прњавора чији је власник Миладин Станић, посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске, као и да је на једној од раније одржаних сједница Скупштине општине затражио од Полицијске станице и других надлежних органа да се провјери основаност оваквог потраживања.

СРНА, Т.С.