Мјере које је Влада Српске донијела, када је ријеч о привредним субјектима који нису радили за вријеме ударног дијела панемије, те омогућавање надокнада плата, пореза и доприноса, дале су ефекте и резултате, рекао је начелник општине Прњавор Дарко Томаш, који је и члан Савеза општина и градова.

– Међутим, о неким коначним мјерама, помоћи и штети моћи ће се говорити када будемо у прилици да говоримо о завршетку пандемије, што сигурно још није тема – казао је Томаш гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.

Додаје да је ово процес и нешто што се дешава.

– Ми живимо са проблемима привредника и у складу са могућностима локалним и републичким, сигурно ћемо реаговати – навео је Томаш.

Томаш истиче да ово нису коначне мјере, него мјере које су биле неопходне да се учине у датом тренутку.

– Локалне заједнице треутно немају могућност да издвоје значајна средства из редовних прихода, али може се размишљати о неким задужењима како би се помогло привреди – рекао је Томаш.

Све локалне заједнице су на сличан начин, по узору на Бањалуку, донијеле сличне мјере у смислу да се, у току пандемије вируса корона одрекну свих давања која привредници имају према локалним буџетима.

– То је значајно умањило приходе локалним заједницама, али на неки начин помаже привредницима. Да ли је то довољно или није тешко је сада оцијенити – истакао је Томаш.

РТРС