O nama i našem radu svjedoče realizovani projekti, djela koja su vidljiva za svakog dobronamjernog čovjeka. Kampanja za nas ne znači mjesec dana aktivne priče pred izbore.

Mi smo pune četiri godine radili i gradili, i zato vjerujem da ćemo ponovo dobiti podršku građana da nastavimo razvijati našu lokalnu zajednicu, rekao je za Glas, načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

Kažete da ste radili kontinuirano četiri godine, šta bi izdvojili od realizovanog?

U protekle četiri godine u infrastrukturne projekte na području opštine uloženo je više od 16.500.000 KM, a najveći dio sredstava stigao je sa republičkog nivoa. Rješavali smo krupne projekte u gradu, kao što je vodosnabdijevanje, modernizacija ulica, od čega smo u grad uložili preko 9.500.000 KM. U izgradnju i modernizaciju lokalne putne mreže uloženo je preko 5.700.000 KM, a samo rekonstrukcija jedne od najprometnijih gradskih ulica, Ulice Vida Nježića iznosila je preko milion maraka.

Što se tiče mjesnih zajednica, možda nismo realizovali neke pojedinačne projekte, ali smo u ovom mandatu u mjesne zajednice uložili oko 7.000.000 KM, što je za 1.600.000 KM više u odnosu na mandat prethodne vlasti.

Neke od pojedinačnih investicija koje su finansirane sa republičkog nivoa, imale su vrijednost preko pola miliona maraka, kao što je rekonstrukcija najveće škole u gradu, OŠ „Nikola Tesla”, u vrijednosti preko 800.000 KM, te izgradnja dva kružna toka čija vrijednosti prelazi 1.200.000 KM.

Nedavno je otvoren i novi vatrogasni dom, investicija finansirana isključivo iz budžeta opštine u vrijednosti 680.000 KM, a podjednako smo uložili sredstva i u nabavku novih vatrogasnih vozila.

Ako uporedimo izdvajanja za pojedine kategorije u ovom mandatu, u odnosu na izdvajanja prethodne vlasti, onda je to 250.000 KM više za studente, 300.000 KM više za zdravstvo, 300.000 KM više za poljoprivredu i 700.000 KM više za boračke kategorije.

Najveći infrastrukturni projekat u protekle četiri godine?

Projekat vodosnabdjevanja sa izvorišta Povelič. Završeni su radovi u gradu i sva domaćinstva koja su priključena na gradski vodovod imaju pitku vodu.

Sistem Poveliča smo doveli do MZ Štrpci, čime je riješeno pitanje vodosnabdijevanja Poslovne zone i stvoreni uslovi, da već u sljedećoj godini rješavamo vodu i u  Štrpcima.

Jedan od ključnih prioriteta planiranih za budući mandat je sistemsko rješavanje vodosnabdijevanja u mjesnim zajednicama. Prioritet imaju Mravice i Potočani gdje već imamo projekte,a trenutno se radi projekat za Kremnu i za ostale mjesne zajednice.

Šta smatrate svojim najvećim uspjehom u protekle četiri godine?

Formiranje Poslovne zone Vijaka, u kojoj trenutno imamo sedam privrednih subjekata. Obezbjedili smo povoljne uslove za naše domaće firme koje ovdje rade i njima dajemo prednost, jer su to naši sugrađani kojima nije u interesu samo zarada, već i da se njihova lokalna zajednica razvija. Odmah na početku mandata, smanjili smo stopu poreza na nepokretnost, koja je devet puta bila veća u mandatu prethodne vlasti. Ozbiljan sam čovjek, ekonomista po struci i imam jasnu viziju kako treba da se razvija privreda u Prnjavoru.

Zašto mislite da bi građani ponovo vama trebali dati glas?

Iza nas stoje realizovani projekti, a ispred nas su realni planovi, kao što je proširenje sistema vodosnabdijevanja, izgradnja i sanacija određenih gradskih ulica, modernizacija lokalnih puteva, unapredjenje privredne aktivnosti u poslovnoj zoni… Ne pričamo nerealne priče, za koje kao lokalna zajednica, nemamo ni nadležnosti.

Radili smo odgovorno i pošteno, domaćinski smo vodili opštinu i štitili interese njenih građana. Jedini smo tim ljudi, koji može obezbjediti daljnji razvoj naše opštine i investicije, najmanje u iznosu koliko smo imali u proteklom mandatu. Imamo iskustvo, znanje i projekte, a što je veoma bitno i vrata svih republičkih institucija su nam sigurno otvorena.

GLAS SRPSKE