О нама и нашем раду свједоче реализовани пројекти, дјела која су видљива за сваког добронамјерног човјека. Кампања за нас не значи мјесец дана активне приче пред изборе.

Ми смо пуне четири године радили и градили, и зато вјерујем да ћемо поново добити подршку грађана да наставимо развијати нашу локалну заједницу, рекао је за Глас, начелник општине Прњавор Дарко Томаш.

Кажете да сте радили континуирано четири године, шта би издвојили од реализованог?

У протекле четири године у инфраструктурне пројекте на подручју општине уложено је више од 16.500.000 КМ, а највећи дио средстава стигао је са републичког нивоа. Рјешавали смо крупне пројекте у граду, као што је водоснабдијевање, модернизација улица, од чега смо у град уложили преко 9.500.000 КМ. У изградњу и модернизацију локалне путне мреже уложено је преко 5.700.000 КМ, а само реконструкција једне од најпрометнијих градских улица, Улице Вида Њежића износила је преко милион марака.

Што се тиче мјесних заједница, можда нисмо реализовали неке појединачне пројекте, али смо у овом мандату у мјесне заједнице уложили око 7.000.000 КМ, што је за 1.600.000 КМ више у односу на мандат претходне власти.

Неке од појединачних инвестиција које су финансиране са републичког нивоа, имале су вриједност преко пола милиона марака, као што је реконструкција највеће школе у граду, ОШ „Никола Тесла”, у вриједности преко 800.000 КМ, те изградња два кружна тока чија вриједности прелази 1.200.000 КМ.

Недавно је отворен и нови ватрогасни дом, инвестиција финансирана искључиво из буџета општине у вриједности 680.000 КМ, а подједнако смо уложили средства и у набавку нових ватрогасних возила.

Ако упоредимо издвајања за поједине категорије у овом мандату, у односу на издвајања претходне власти, онда је то 250.000 КМ више за студенте, 300.000 КМ више за здравство, 300.000 КМ више за пољопривреду и 700.000 КМ више за борачке категорије.

Највећи инфраструктурни пројекат у протекле четири године?

Пројекат водоснабдјевања са изворишта Повелич. Завршени су радови у граду и сва домаћинства која су прикључена на градски водовод имају питку воду.

Систем Повелича смо довели до МЗ Штрпци, чиме је ријешено питање водоснабдијевања Пословне зоне и створени услови, да већ у сљедећој години рјешавамо воду и у  Штрпцима.

Један од кључних приоритета планираних за будући мандат је системско рјешавање водоснабдијевања у мјесним заједницама. Приоритет имају Мравице и Поточани гдје већ имамо пројекте,а тренутно се ради пројекат за Кремну и за остале мјесне заједнице.

Шта сматрате својим највећим успјехом у протекле четири године?

Формирање Пословне зоне Вијака, у којој тренутно имамо седам привредних субјеката. Обезбједили смо повољне услове за наше домаће фирме које овдје раде и њима дајемо предност, јер су то наши суграђани којима није у интересу само зарада, већ и да се њихова локална заједница развија. Одмах на почетку мандата, смањили смо стопу пореза на непокретност, која је девет пута била већа у мандату претходне власти. Озбиљан сам човјек, економиста по струци и имам јасну визију како треба да се развија привреда у Прњавору.

Зашто мислите да би грађани поново вама требали дати глас?

Иза нас стоје реализовани пројекти, а испред нас су реални планови, као што је проширење система водоснабдијевања, изградња и санација одређених градских улица, модернизација локалних путева, унапредјење привредне активности у пословној зони… Не причамо нереалне приче, за које као локална заједница, немамо ни надлежности.

Радили смо одговорно и поштено, домаћински смо водили општину и штитили интересе њених грађана. Једини смо тим људи, који може обезбједити даљњи развој наше општине и инвестиције, најмање у износу колико смо имали у протеклом мандату. Имамо искуство, знање и пројекте, а што је веома битно и врата свих републичких институција су нам сигурно отворена.

ГЛАС СРПСКЕ