У Прњавору је данас свечано отворен дводневни 10. Регионални сајам привреде, пољопривреде и туризма „Прњавор 2022“ на којем учествује око 120 излагача из Прњавора, Републике Српске, региона, а по први пут и из Турске.

Сајам је отворио предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, под чијим се покровитељством одржава ова манифестација.

Вишковић је истакао да је Прњавор најбољи примјер у Републици Српској како се заједничком синергијом локалне и републичке власти и ангажманом привредних субјеката  могу направити значајни искораци.

„Прњавор у односу на многе локалне заједнице не само у Републици Српској него и у БиХ, па и окружењу може да се похвали привредним амбијентом на којем могу да му позавиде много развијеније, организованије и веће економије него што је економија Републике Српске“ , каже премијер Српске.

Вишковић је напоменуо да супрњаворска  предузећа из прерађивачке индустрије позната не само у Републици Српској него и Европи, као и да велики пословни успјех биљеже дрвопрерада, металска и електро индустрија, туристички потенцијали Бање Кулаши, Ергела Вучијак, и да сви они  дају простора да се ова локална заједница још више развија.

„Пољопривреда је на завидном нивоу, значајан број највећих, најбољих, најозбиљнијих произвођача из сфере пољопривреде долази управо са подручја ове локалне заједнице“ , рекао је премијер Српске.

Министар за спољну трговину и економске односе БиХ Сташа Кошарац који је присуствовао отварању 10. Регионалног сајма привреде, пољопривреде и туризма „Прњавор 2022“ каже да је ова манифестација примјер добре праксе када локална структура власти жели да промовише локалну привреду.

„Као што начелник општине Прњавор Дарко Томаш жели да развија економију Прњавору, као што премијер Вишковић и институције Српске желе да  заговарају јачање економије, наша је обавеза да покушамо људима у реланом сектору омогућити нова тржишта, а тиме развијамо и нашу економију“, рекао је Кошарац.

 Отварању ове привредне манифестације у Прњавору присуствовао је и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић.

„Задовољство нам је што смо подржали одржавање сајма у Прњавору, прије свега да се представи најзначајнији дио прњаворске привреде који је мотор развоја локалне заједнице, али и Републике Српске“ , рекао је Клокић.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш каже да привреда у Прњавору биљежи напредак сваке године што је поткријепио подацима да је вриједност производње привреде општине Прњавор у прошлој години износила више од 772 милиона КМ.

„ Од укупне вриједности прошлогодишње производње  више од 223 милиона КМ је извоз. Када имамо у виду да је вриједност увезене робе на подручју ове општине око 144 милиона КМ то довољно говори колики је суфицит платног биланса са иностранством“ , појаснио је Томаш.

Он је изнио и податак да на подручју општине Прњавор има више од 7.500 запослених лица, од чега око 77 одсто ради у реалном сектору.

Томаш је захвалио Влади  Републике Српске на подршци током изградње ауто-пута „9. јануар“ који једним дијелом  пролази кроз општину Прњавор,  али и формирању пословне зоне Вијака гдје је присутан значајан број нових привредних субјеката.

„Увјерен сам да ће привредни резултати наредних година бити још импозантнији, а у наредна два сајамска дана показаћемо  шта Прњавор све има да понуди“ , рекао је Томаш.

Сајам се одржава у организацији Општине Прњавор и компаније”РС консалтинг енд трејд“ / RS consulting and trade / Бањалука уз покровитељство предсједника  Владе Републике Српске и подршку Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Министарства за спољну трговину и економске односе БиХ, Инвестиционо- развојне банке Републике Српске и Електрокрајине Бања Лука.

СРНА Т.С.