Окружни суд у Бања Луци одлучио и пресудом у корист општине Прњавор коначно је завршена прича око пореза на лото добитак. Пресудом ове институције од 16. априла текуће године,  одбијена је тужба ЈП „Лутрија РС“ против рјешења којим је утврђена обавеза плаћања пореза овог субјекта општини Прњавор у износу 954.818,03 КМ, односно 30% од  лото добитка у износу од скоро 3,2 милиона КМ,  са припадајућом  затезном каматом, која са данашњим даном износи око 1,1 милион КМ,потврдио је ово данас новинарима начелник општине Прњавор Дарко Томаш.
„Ово је нешто што припада грађанима општине Прњавор и не интерeсује нас зашто су друге локалне заједнице у неким моментима другачије поступале. Овдје смо да радимо и да се боримо за интересе грађана општине Прњавор. Овом пресудом је коначно доказано оно чиме се бавимо скоро двије године, да смо били у праву и да су законски прописи на страни јединица локалне заједнице.  Желим да се захвалим својим сарадницима који су од почетка били у овом процесу, прије свега начелнику Одјељења за финансије Александру Његомировићу, његовим сарадницима из надлежног одјељења Николини Маринковић и Галић Предрагу. Посебна захвалност и адвокатској канцеларији односно адвокату Ђорђу Бијелићу који је у цијелом процесу заступао наше интересе“, рекао је Томаш.
Томаш је додао да од Лутрије РС очекује да добровољно исплате наведени износ. „Уколико то не буде случај законом је јасно дефинисана процедура којом Пореска управа РС има рок од 15 дана да блокира рачун Лутрије РС и да принудном наплатом наплати износ, што свакако и очекујемо“, нагласио је Томаш.
„Ово је награда за један квалитетан и предан рад службеника из Одјељења за финансије.Ова судска одлука је коначан епилог поступка који је покренут иницијативом  из овог одјељења, који је начелник Томаш на прави начин препознао и подржао, а резултат свега тога јесу одлуке надлежних органа у корист општине Прњавор и у првостепеном и другостепеном поступку, као и у управном спору. Прњавор је једина општина у Републици Српској  која је покренула питање наплате пореза од лото добитака, а таквих је прије овога случаја било  шест. Ово је велика сатисфакција за сав уложени труд, али и за све оне опструкције и негативне конотације које су пратиле читав овај случај“, рекао је начелник Одјељења за финансије Александар Његомировић.
Ова тема постала је актуелна 20. септембра 2019. године када је Лутрија  Српске објавила да је у Прњавору извучен лото добитник седмице у износу 3.182.726,77КМ