Na današnjoj sjednici Štaba za vanredne situacije donesena je naredba o regulisanju rada trgovinskih, ugostiteljskih i drugih objekata na području opštine Prnjavor, kao i zaključak o radu predškolskih ustanova na području opštine Prnjavor, a sa ciljem zaštite stanovništva od virusa „COVID – 19“.

Naredbom je zabranjen rad noćnim klubovima, svadbenim salonima, fitnes centrima i teretanama, kao i dječijim igraonicama, dok je ugostiteljskim objektima ograničen rad od 7.00 do 18.00 časova, svakim radnim danom. Trgovačkim centrima i ostalim trgovinskim objektima rad je ograničen na period od 7.00 do 18.00 časova, od ponedjeljka do subote, dok je nedjeljom radno vrijeme od 7.00 do 12.00 časova. Dragstori i subjekti koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača (isključivo u pogledu prodaje njihovih proizvoda) mogu da rade svakim danom od 7.00 do 22.00 časova, a pijacama se ograničava rad subotom i nedjeljom od 7.00 do 12.00 časova, dok ostalim danima mogu da rade od 7.00 do 18.00 časova.

Načelnik opštine i komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije, Darko Tomaš je naglasio da nema mjesta za paniku jer je riječ o preventivnim mjerama.

„Zbog opreznosti i sprečavanja širenja zaraze smatramo da je važno da se pokrenu sve preventivne mjere. Razumijemo da može biti nezadovoljstva i određenih pritisaka, prije svega poslovnih subjekata, zbog ograničenja radnog vremena, ali napominjemo da se život ne zaustavlja, radi se i dalje, samo u ograničenom kapacitetu“ , izjavio je Tomaš.

On kaže da su ograničenja uvedena u vremenskom periodu kada je i inače pojačana frekvencija ljudi u određenim objektima.

Tomaš je apelovao i na Republičku upravu za igre na sreću da ograniči rad kladionica na sličan način jer to nije nadležnost jedinica lokalne zajednice.

“Procjenjujemo da se oko 8.000 Prnjavorčana nalazi na privremenom radu u inostranstvu i da će jedan dio njih koji su odvojeni od porodica nakon zatvaranja hotela i drugih centara gdje rade, doći u Prnjavor zbog čega je izražena dodatna potreba za ozbiljnost u novonastaloj situaciji”, rekao je Tomaš.

On je naglasio da nema potrebe da stanovništvo stvara zalihe hrane, jer neće doći do zatvaranja objekata i nestašica.

Direktor Doma zdravlja i član Štaba, Svjetlana Malić rekla je danas, da su do 15.00 časova pod zdravstvenim nadzorom zbog korona virusa bila 53 lica, dok registrovanih oboljelih nema.

„U Prnjavoru je jutros do 9.00 časova pod zdravstvenim nadzorom zbog virusa korona bilo 37 lica, da bi se danas do 15.00 časova taj broj povećao na 53 osobe. Na području opštine Prnjavor nije registrovan nijedan slučaj oboljenja Kovid – 19“ , precizirala je Malićeva.

Ona kaže da se narednih dana očekuje dolazak većeg broja Prnjavorčana koji se nalaze na privremenom radu u zemljama u kojima su registrovani oboljeli zbog čega je apelovala na sve njih da se telefonski jave porodičnom doktoru ili Higijensko – epidemiološkoj službi Doma zdravlja kako bi se preduzele adekvatne mjere i kako bi bili stavljeni pod zdravstveni nadzor.

„Apelujemo i na ostale građane da izbjegavaju javna okupljanja, da u zdravstvene ustanove ne dolaze bez prijeke potrebe i da se pridržavaju protivepidemijskih mjera“ , rekla je Malićeva.

Opštinski štab za vanredne situacije donio je i zaključak kojim je preporučeno zatvaranje dječijih vrtića, a predškolske ustanove na području opštine su zadužene da u ponedeljak, 16.marta do 14.00 časova sačine pregled djece koja su i nakon preporuke boravila u vrtiću, kao i da dostave prijedlog koji su to minimalni kapaciteti neophodni za smještaj djece u vrtićima.

Naredba i zaključak stupaju na snagu od danas.