Служењем свете литургије, парастосом и полагањем вијенаца на спомен обиљежје погинулим јунацима, на Вучијаку су данас настављене активности поводом овиљежавања 9. јануара, Дана Републике.

Предсједник Борачке организације општине Прњавор, Владо Живковић рекао је да Прњаворчани могу бити поносни да своје хероје који су учествовали у најзначајнијим биткама широм Републике Српске. „Општина Прњавор је попуњавала 124 ратне јединице, а прњаворски борци су међу првима кренули у одбрану српског народа и учествовали су у најзначајнијим биткама за стварање Републике Српске“, рекао је Живковић. Он је истакао, да нови нараштаји морају учити о својој историји. „Обавеза свих нас је да истину о нашој борби пренесемо на млађа покољења“, рекао је Живковић.

Вијенац на спомен обиљежје на којем су уклесана имена 626 бораца погинулих у одбрамбено – отаџбинском рату положила је и делегација Општинске организације породица погинулих и заробљених бораца. Предсједник ове организације Боро Пеулић рекао је да је данас на мјесту гдје се одаје почаст погинулим борцима требало бити пуно више народа, како би показали да је Република Српска најважнија.

 

 

Начелник општине Прњавор, Дарко Томаш рекао је да је Република Српска трајна категорија, настала као потреба, прије свега српског, али и свих других народа који у њој живе. „Локална власт ће радити на стварању амбијента за унапређење живота становника општине, као и привредном развоју, јер тако на најбољи начин чувамо и развијамо Републику Српску“, истакао је Томаш.

 

 

Предсједник Скупштине општине, Жељко Симић рекао је да је ово прилика да се ода почаст свим борцима који су дали живот за одбрану Републике Српске. „Република Српска је створена у рату, завјет створен у рату, а наша обавеза је, да је чувамо и градимо, да нам буде што љепша због свих који у њој живе“, нагласио је Симић.