Evropska unija u Bosni i Hercegovini i Vijeće Evrope – Kancelarija u Sarajevu PODRŽAVAJU I PROMOVIŠU RAZLIČITOSTI I RAVNOPRAVNOSTI NACIONALNIH MANJINA U BIH

Gosti emisije: Tihomir Knežiček – predsjednik Udruženja Italijana „Rino Zandonai“ Tuzla, Tomislav Durtka – predstavnik Udruženja Poljaka „Boleslaviec“ Prnjavor, Senad Begović – „Centar za kulturu“ Tuzla i Ljubiša Šikarac načelnik Odjeljenja za lokalni, ekonomski razvoj i društvene djelatnosti  opštine Prnjavor.

Voditelji: Indira Mehić (Radio Tuzla) i Marin Marinković (Radio Prnjavor)

Sadržaj: Predstavljanje projekta “Slušaj manjinske jezike”.

Udruženje građana italijanskog porijekla „Rino Zandonai“ Tuzla u partnerstvu sa udruženjem Poljaka „Boleslaviec“ Prnjavor počeli su u decembru 2020. godine realizaciju međuentitetskog projekta pod nazivom „Slušaj manjinske jezike“. Projekat se provodi u okviru zajedničkog projekta Evropske unije i Vijeća Evrope „Promocija različitosti i jednakosti u Bosni i Hercegovini“, a podršku u realizaciji projekta daju Centar za kulturu Tuzla, JU Centar za kulturu Prnjavor, Grad Tuzla, Opština Prnjavor i četiri udruženja nacionalnih manjina iz Tuzle i Prnjavora.

Primarni cilj jedanaestomjesečnog projekta jeste zaštita i očuvanje jezika kojima govore pripadnici nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini, kao i prevencija govora mržnje. Projektom je planirano realizovati 18 radio emisija koje promovišu zaštitu jezika nacionalnih manjina i prevenciju govora mržnje.

Projekat finansiraju Evropska unija i Vijeće Evrope putem granta njihovog zajedničkog projekta „Promocija različitosti i jednakosti u Bosni i Hercegovini”, a koji je dio zajedničkog programa “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019. – 2022-”. Ukupna vrijednost projekta je 650.000 eura, od čega je Evropska unija obezbijedila 552.500 eura.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=282&v=sgFY7KSgF0Y&feature=emb_logo