Европска унија у Босни и Херцеговини и Вијеће Европе – Канцеларија у Сарајеву ПОДРЖАВАЈУ И ПРОМОВИШУ РАЗЛИЧИТОСТИ И РАВНОПРАВНОСТИ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА У БИХ

Гости емисије: Тихомир Кнежичек – предсједник Удружења Италијана „Рино Зандонаи“ Тузла, Томислав Дуртка – представник Удружења Пољака „Болеславиец“ Прњавор, Сенад Беговић – „Центар за културу“ Тузла и Љубиша Шикарац начелник Одјељења за локални, економски развој и друштвене дјелатности  општине Прњавор.

Водитељи: Индира Мехић (Радио Тузла) и Марин Маринковић (Радио Прњавор)

Садржај: Представљање пројекта “Слушај мањинске језике”.

Удружење грађана италијанског поријекла „Рино Зандонаи“ Тузла у партнерству са удружењем Пољака „Болеславиец“ Прњавор почели су у децембру 2020. године реализацију међуентитетског пројекта под називом „Слушај мањинске језике“. Пројекат се проводи у оквиру заједничког пројекта Европске уније и Вијећа Европе „Промоција различитости и једнакости у Босни и Херцеговини“, а подршку у реализацији пројекта дају Центар за културу Тузла, ЈУ Центар за културу Прњавор, Град Тузла, Општина Прњавор и четири удружења националних мањина из Тузле и Прњавора.

Примарни циљ једанаестомјесечног пројекта јесте заштита и очување језика којима говоре припадници националних мањина у Босни и Херцеговини, као и превенција говора мржње. Пројектом је планирано реализовати 18 радио емисија које промовишу заштиту језика националних мањина и превенцију говора мржње.

Пројекат финансирају Европска унија и Вијеће Европе путем гранта њиховог заједничког пројекта „Промоција различитости и једнакости у Босни и Херцеговини”, а који је дио заједничког програма “Horizontal Facility за Западни Балкан и Турску 2019. – 2022-”. Укупна вриједност пројекта је 650.000 еура, од чега је Европска унија обезбиједила 552.500 еура.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=282&v=sgFY7KSgF0Y&feature=emb_logo