Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš upriličio je danas prijem za šestoricu mladih inženjera poljoprivrede koji su ostvarili pravo na podsticaj od po 2.000 KM.

Tomaš je istakao da je Prnjavor prva opština u Republici Srpskoj koja je uvela ovaj vid podrške i podsticaja i podsjetio da je ranije uvedena mjera da svako poljoprivredno gazdinstvo koje se vodi na mladom čovjeku, starosti ispod 35 godina, dobije uvećani podsticaj za 10 odsto.

“Ove godine smo podršku proširili mjerom dodjele po 2.000 KM svakom od registrovanih poljoprivrednika ispod 40 godina starosti, koji nije posao tražio u nekoj instituciji javnog sektora nego je zaposlenje pronašao na svom poljoprivrednom gazdinstvu. Jasno smo im dali do znanja da lokalna zajednica cijeni napore koje ulažu”, pojasnio je Tomaš.

On kaže da je opština prepoznala da ovi mladi ljudi, osim što razvijaju svoje gazdinstvo, na najbolji način doprinose razvoju lokalne zajednice koja je pretežno poljoprivredno orijentisana i shvatila je da su to obrazovani ljudi koji sutra mogu pomoći i u savjetodavnom smislu.

Na današnjem sastanku sa mladim poljoprivrednicima razgovarano je i o poboljšanju opštinskog pravilnika o podsticajima, kao i o zakupu poljoprivrednog zemljišta.

Tomaš je pojasnio da na području opštine Prnjavor ima više od 2.500 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta, od čega je oko 1.200 hektara podijeljeno kroz zakup ili koncesiju, a oko 1.300 hektara još nije raspodijeljeno.

On je pohvalio aktivnosti Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske na rješavanju ovog problema i pojasnio da je opredjeljenje opštine da preostalo zemljište kroz zakup bude dodijeljeno individualnim poljoprivrednim proizvođačima.

Dejan Simić iz Grabik Ilove, treća je generacija u ovom domaćinstvu koja se bavi uzgojem krava. Trenutno na gazdinstvu imaju 90 grla, od čega je 40 u muži, a dnevno proizvedu oko 1.000 litara mlijeka dnevno koje otkupljuje Mljekara u Kozarskoj Dubici.

“Zajedno sa ocem proširujem proizvodnju. U januaru smo otvorili novi savremeni objekat većeg proizvodnog kapaciteta, planiramo povećavati proizvodnju i dalje. Nedostaje nam zemljišta jer se proširivanjem javljaju potrebe za većim površinama na kojima možemo proizvesti dovoljne količine hrane”, kaže Simić.

Dragan Popović iz Palačkovaca bavi se uzgojem svinja, na farmi trenutno ima 62 krmače.

“Drago nam je što su u opštini svjesni da je poljoprivreda jedna od najvažnijih grana za opstanak. Ova godina je za nas u oblasti svinjarstva jedna od najtežih jer su sve zabave otkazane, a mi smo sa plasmanom najviše orijentisani upravo na takve događaje kojih sada skoro i da nema. Plasman je otežan, a cijena najniža u proteklih 12 godina”, pojašnjava Popović.

Poljoprivrednik Dejan Popović iz Palačkovaca zahvalio je opštini Prnjavor što sa mladima želi da bude partner u proizvodnji i zajednički rješava probleme.

“Na našem imanju na površini od 2,5 hektara bavimo se proizvodnjom konzumne kruške, kao i uzgojem tovnih pilića kojih u jednom turnusu bude 20.000. Za sada ne planiramo proširivanje proizvodnje, nego smo se više bazirali na sekundarnu preradu voća u sokove, kompote, džemove i ostale proizvode”, kaže Popović.

SRNA, T.S.