Dvadesetsedmogodišnji Radomir Mišić iz Prnjavora ovogodišnji je dobitnik Časnog krsta Bogojavljenskog plivanja na rijeci Ukrini u Palačkovcima, opština Prnjavor.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova i visokog vodostaja Ukrine otkazano je tradicionalno plivanje, a Mišić, koji po sedmi put učestvuje u ovoj manifestaciji, odabran je nakon održane liturgije u Hramu u Palačkovcima da simbolično uđe u vodu i dobije Časni krst.

Mišić je u izjavi novinarima rekao da je velika čast samo učestvovanje u ovom vjerskom događaju, a posebno kada ima i priliku da Časni krst ponese kući.

„Planiram da učestvujem u Bogojavljenskom plivanju dok god me zdravlje služi,a najveći motiv su mi vjera i održavanje naše pravoslavne tradicije“ , rekao je Mišić.

Sveštenik Mićo Gojković napomenuo je da je danas na obali rijeke Ukrine obavljen molitveni čin blagosiljanja rijeke tokom kojeg je zatražen blagoslov od Gospoda da svakom čovjeku obezbijedi da ima dovoljno vode za život, da rijeka uvijek bude mirna, da ne donosi nevolje i nanosi štetu, ali i da se ljudi preobraze i vode brigu o rijekama.

„Za Bogojavljensko plivanje smo imali prijavljenih 14 mladića, a nakon molitve u našem Hramu dogovorili smo se da izaberemo jednog od njih koji učestvuje više godina da simbolično uđe u vodu i ponese Časni krst“ , pojasnio je palačkovački sveštenik u izjavi za novinare.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš čestitao je pobjedniku, ali i Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Palačkovci i svešteniku Gojkoviću koji organizuju ovaj, za lokalnu zajednicu, poseban događaj.

„Danas je plivanje za Časni krst zbog bezbjednosti učesnika bilo organizovano u izmijenjenim uslovima što ne umanjuje značaj ove lijepe i tradicionalne manifestacije“ , izjavio je Tomaš.

Prema današnjem saopštenju iz opštine Prnjavor u posljednja 24 časa usljed kišnih padavina došlo je do porasta nivoa vodostaja svih vodotoka na području lokalne zajednice, ali je trenutno stanje na terenu stabilno. Nadležne službe obavljaju konstantan monitoring vodostaja i akumulacionog jezera i brane Drenova, dok su  ekipe Civilne zaštite i Teritorijalne vatrogasne jedinice na terenu, prate stanje i u slučaju potrebe preduzimaće neophodne mjere i postupke.