У складу са законским и подзаконским актима, Нова година и Дан Републике Српске су републички празници. Првог, другог и деветог јануара су нерадни дани.

У дане празника у оквиру пријављеног радног времена мога да раде: субјекти који обављају дјелатност пружања медицинских и апотекарских услуга (хумана, стоматолошка и ветеринарска медицина и апотекарске службе), субјекти који обављају дјелатност производње хљеба, пецива и других пекарских производа и њихове продаје у продајном простору који је у саставу производног објекта и у властитом продајном простору специјализованом за продају хљеба, пецива и других пекарских производа, субјекти који обављају дјелатност трговине на мало моторним горивима и мазивима (бензинске пумпе) и субјекти који обављају дјелатност трговине на мало цвијећем уз истовремено регистровану трговину на мало погребном опремом.

Закључком Начелника општине, трећег јануара могу да раде трговинске и занарско-услужне радње у оквиру радног времена одређеног Наредбом о регулисању рада трговинских, угоститељских, занатских, услужних и других објеката и служби на подручју општине, а ради указане потребе за радом истих.

У четвртак, шестог јануара, празнује се Бадњи дан, а у петак, седмог јануара обиљежава се православни Божић. У ове дане вјерници православне вјероисповијести имају право на плаћени изостанак са радног мјеста.

Влада Републике Српске донијела је закључак да понедјељак, десети јануар, и петак, четрнаести јануар, Нову годину по јулијанском календару, прогласи нерадним данима.

У те дане неће радити републички органи и организације, органи јединица локалне самоуправе јавна предузећа и установе, а руководиоци наведених органа су обавезни да у току календарске године организују рад због остваривања пуног годишњег фонда радних дана.