Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš upriličio je danas podjelu parking kartica za dobrovoljne davaoce krvi koji su oslobođeni plaćanja komunalne takse za parkiranje u gradskom području opštine Prnjavor, po čemu je ova lokalna zajednica jedinstvena u Republici Srpskoj.

Tomaš je rekao da je prema informacijama Opštinske organizacije Crvenog krsta /OO CK/ 50 sugrađana darovalo krv više od 20 puta.

“Na ovaj način želimo da im se zahvalimo na iskazanoj humanosti svih ovih godina. Zahvalnost i Crvenom krstu koji je pokrenuo inicijativu kao i na svim aktivnostima koje provodi” , rekao je Tomaš.

On je napomenuo da će ovogodišnjim korisnicima 1.marta iduće godine biti reizdate parking kartice bez ponovnog podnošenja dokumentacije, dok će se samo korisnici koji u međuvremenu promijene vozilo trebati javiti u opštinsku upravu sa registarskim tablicama i saobraćajnom dozvolom kako bi im bila izdata nova kartica.

Sekretar OO CK Prnjavor Bojan Šipragić kaže da je inicijativa pokrenuta kao vid zahvalnosti višestrukim davaocima krvi, ali i da se podstaknu mladi sa 10-15 darivanja da budu što redovniji u akcijama.

On je podsjetio da je jedan od načina uvođenja mladih u ovu humanitarnu organizaciju i akcija za punoljetne učenike srednjih škola koja se organizuje u povodu obilježavanja Dana opštine Prnjavor, nakon koje jedan dio njih postaju redovni davaoci ove dragocjene tečnosti.

Milošu Mitriću motiv za dobrovoljno darivanje krvi bilo je životno iskustvo jer se i sam našao u situaciji da mu je neophodna tuđa krv.

“U kući nas je petoro,svi smo davaoci krvi. Ja bih i češće učestvovao u akcijama, ali zbog rijetke AB negativne krvne grupe iz Crvenog krsta me pozivaju kada je potrebno” , pojasnio je Marić.

Slaviša Budak krv je darivao 54 puta. Motiv mu je kako kaže pomoći drugima, ali i očuvanje vlastitog zdravlja, zbog čega i njegovo dvoje djece učestvuju u akcijama Crvenog krsta.

Budak kaže da je podjela parking kartica opštinski znak pažnje i zahvalnost za učinjen humani gest.

Srna T.S.