фото: Александар Атић

Просвјетни радници основних и средњих школа са подручја општине Прњавор прославили су данас заједно са представницима локалне управе школску славу Светог Саву. Заједничка прослава уприличена је на иницијативу начелника општине Прњавор Дарка Томаша, а посљедње заједничко окупљање догодило се давне 1985. године.

фото: Александар Атић

Домаћин скупа био је Бранислав Врачевић, предсједник Актива директора основних школа и директор Основне школе „Свети Сава“, једине на подручју општине Прњавор, која носи име српског просветитеља. „На иницијативу начелника општине и његових сарадника, а уз сагласност свих основних и средњих школа окупили смо се данас овдје са циљем да обиљежимо наш велики празник. Овако великим скупом свих просвјетних радника желимо нагласити значај обиљежавања овог дана“, рекао је Врачевић.

фото: Александар Атић

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш нагласио је, да је заједничко окупљање свих просвјетних радника организовано након 32 године. „Морам рећи да сам покушао 2010. године нешто слично, али нису све школе биле заинтересоване тада да одговоре на позив. Општина Прњавор ће уложити много напора да се одржи ова активност и наредних година, али и да поправимо стандард и наших наставника и ђака, јер су они будућност наше локалне заједнице“, рекао је Томаш, честитајући свим просвјетним радницима и ђацима школску славу Светог Саву. Заједничком обиљежавању Светог Саве у Прњавору присуствовао је и Дане Малешевић, министар просвјете и културе у Влади РС. „Ово што је начелник Томаш организовао за све просвјетне раднике је за сваку похвалу, јер није ово само славље и слушање музике и плес, него се ти људи често не виде годинама и ово је прилика да се друже и размјене одређена искуства“, рекао је Малешевић. Поводом обиљежавања Светог Саве у Центру за културу синоћ је одржана Светосавска академија у организацији Црквене општине Прњавор и СКПД „Просвјета“, док су данас у школама одржани пригодни програми, а у вечерњим часовима у мјесној заједници Грабик Илова традиционална забава. У организацији Шаховског клуба „Пошк“ Поточани сутра ће бити организован 25. Шаховски турнир, као и 24. Светосавска забава у организацији Кола српских сестара.